Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 23:28 - Част 7 Хората
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1745 Коментари: 0 Гласове:
1



Завършвам тази поредица с най-големия капитал на малкия бизнес - хората.
Не ги наричам персонал, човешки ресурси или човешки капитал, а просто хора, защото никога не трябва да забравяме, че те са такива.
Чувала съм неистови крясъци, псувни и обиди, отправени от собствениците към работещите за тях. Виждала съм хора до главата в кал, вода и мръсотия, работещи на открито без работно облекло и предпазни средства. Била съм свидетел на работа до припадък и пълно изтощение по 12 часа на ден, без почивни дни с обещания за бъдещи компенсации, които никога не идват.
Наблюдавала съм изкуствено създавани раздори, напрежение, всяване на страх. Усещала съм атмосфера на унижение, контрол и манипулация.
А това са хора, които никой не е поставил в малката фирма пряко волята на собственика. Той сам ги е избрал. Но не е разбрал, че те са хора със своите мечти, надежди, радости и болки, а е приел, че си купува производствени фактори. И това е най-голямата грешка в малкия бизнес.
Защото хората имат воля, чувства и емоции и разум, в каквото и да е количество и качество. Хората могат да провалят или да изведат до победа малкото предприятие.
Тук опираме отново до лидерството. Да си предприемач, мениджър или лидер не е едно и също. Това са три различни функции в управлението на малкия бизнес. А точно умението да бъдеш лидер е определящо в битката за утвърждаване и развитие на всеки бизнес.
Научете се да обичате, разбирате и оценявате хората, които работят за вас. Наблюдавайте ги и ги изслушвайте, не за да ги контролирате, а за да откриете неизказаното, премълчаното, съкровеното. За да ги опознаете и приемете, за да намерите най-подходящото място за тях и да им осигурите поле за изява, за да се почувстват оценени и уважавани. За да се запази човешкото им достойнство. Обучавайте ги, вдигнете летвата високо и ги мотивирайте да я прескочат, не ги унижавайте, а ги насърчавайте и подкрепяйте. И те ще ви се отблагодарят богато.
Ще ви следват, каквото и да се случи. Ще бъдат ваш гръб и опора. Ще защитават вашите интереси. Ще ви помогнат да реализирате мечтите си, защото вие ще им помогнете да сбъднат техните.
Ще се чувствате като семейство, а това е най-голямото конкурентно предимство на малкия бизнес!
Успех!
     



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 607602
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930