Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 23:53 - Словесни терористи
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2067 Коментари: 2 Гласове:
3



"За нищо не ставаш! Погледни се на какво приличаш! Едно нещо не можеш да направиш като хората! Ти си неудачник! Как може да си толкова некадърен! Ако не съм аз, да си се провалил досега! Без мен си кръгла нула! Как може да си такъв глупак! Нищо не разбираш! Толкова си лош! Не те ли е срам! На кого си се метнал такъв бездарник! ..." И така стотици пъти ...
Стана ли ви тягостно? Сви ли ви се сърцето за обекта на този словесен порой? Съжалихте го или се сетихте за конкретен пример?
Словесните терористи могат да бъдат авторитарни родители, съученици, деспотични съпруги или съпрузи, колеги или началници.
Защо терористи? Защото убиват психиката и всяват страх. А защо словесни? Защото думите са тяхното оръжие.
Срещали ли сте хора с "прекършена" психика, неуверени, потиснати и свити, прегърбени, със сведена глава? Хора, които толкова пъти са преглъщали обидата, че чувствителността им към унижението е притъпена! Хора, чието достойнство е потъпкано от словесни терористи. Хора, които са свикнали да бъдат виновни и отговорни за несполуките на другите, в чиито очи напират сълзи, но нямат право да плачат и които не могат да преглъщат от буцата в гърлата си. Понеже очакват във всеки момент новия "картечен откос" от обвинения, те живеят в постоянен стрес, страх и притеснение. Затова обикновено изглеждат мълчаливи, изнервени и "намусени". Но всъщност, те се приготвят за поредния сблъсък с недоволния словесен терорист. Ако сте разговаряли с такива жертви, знаете колко натрупана болка има в тях, колко обида и гняв - към себе си, че позволяват всичко това да им се случва, и към източника на душевните им страдания. Може да са споделили своето желание да докажат, че са способни и да спечелят одобрението на този, който ги потъпква. Трябва им много време докато съберат смелост и се конфронтират с психическия тормоз, докато осъзнаят, че не са длъжни да търпят и намерят сили в себе си да вдигнат глава и да потърсят свободата си.
За съжаление, често излизат от една ситуация, за да влязат в подобна. Например бягат от авторитарен родител и сключват брак с деспотичен съпруг или съпруга, или сменят партньори с подобни характеристики. Това е така, защото имат заучен модел на поведение. Нужна е истинска промяна, но за това трябва да се работи върху ума, чувствата и волята. Жертвите на психически тормоз трябва да потърсят помощта на психолог, за да преодолеят и разберат миналото, да вземат решения за настоящето и да планират бъдещето си. За да не повтарят грешките си.
Словесните терористи са комплексирани хора. Те реализират себе си тъпчейки другите. Обикновено имат неосъществени амбиции и изпитват неудовлетворение от живота. Бягат от отговорност и прехвърлят вината върху околните. Най-често страдат близките им. Пред външни хора те са усмихнати, вежливи, кротки, услужливи и старателни, често се подмазват и лицемерят. Търсят вниманието на "силните" и се стремят да бъдат част от "вътрешния им кръг", но усещат своята недостатъчност. Изпитват гняв, който изливат върху по-слабите или зависими в някаква степен от тях лица. Така се усещат значими. Не е задължително да предизвикат скандал за да нанесат обидите. Могат да ги подметнат иронично или между другото по всяко време, във всяка житейска ситуация, защото самочувствието им се храни с болката на наранените от тях.
Словесните терористи не изпитват чувство на вина, те възприемат себе си за справедливи. Казват, че искат жертвата им да се амбицира, да се промени или да заслужи одобрението им, че се грижат за "нейното добро". Те не осъзнават, че имат проблем, върху който трябва да работят. Отказват да се променят.
Ако сте собственик на фирма, внимавайте да не се появи словесен терорист - ще унищожи работната атмосфера. Ако усетите, че става тягостно и тежко в нечие присъствие и другите колеги се изнервят или настъпва несвойствена за колектива тишина, разберете кой е източникът на напрежение. Този тип хора трудно се променят, така че намерете начин да се освободите от тях.
Ако такъв е началникът ви или вашият съдружник, се опълчете и му покажете, че няма да търпите подобно отношение. Не влизайте в капана да си мислите, че може "да заслужите" неговото уважение. Не можете! Той не се интересува от вас, а от себе си.
Ако не можете да промените ситуацията, напуснете или се разделете. Вредите за вас ще бъдат по-големи от евентуалните ползи от съвместната ви дейност. Запомнете, че този тип хора всъщност са страхливи.
Ако имате колега, който прилича на описаните жертви, се постарайте да го насърчите, не пестете похвалите си, давайте му амбициозни задачи и го уверете, че разчитате на него. Той ще ви бъде благодарен и няма да ви разочарова. Защото най-силно от всичко желае някой да повярва в него.
Не позволявайте на словесните терористи да "пречупват" душата ви. Не се подавайте на страха! Погледнете ги в очите с достойнство и вземете живота си в своите ръце!
Във всеки човек има уникална сила и способност да успее!
 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. moreto66 - Познавам такива хора. Те, както и ...
11.06.2010 10:46
Познавам такива хора. Те, както и енергийните вампири, се хранят изцяло от вашата енергия. Постоянно са неудовлетворени, нещастни, пренебрегнати...а вие започвате да изпитвате чувство на вина покрай тях. Далеч от такива хора. Те не се променят, за момент може да се прикрият, но продължават да излъчват oтрицателна енергия.
цитирай
2. harvi - Това е много важно да се разбере -
15.06.2010 15:00
те не само, че не могат, но и не искат да се променят. Контролират света около себе си с насаждане на вина, с игра на жертви, с гняв и лични обиди. И те като алкохолиците, отричат проблема си. Не трябва да се оставяме в ръцете им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 607942
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930