Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 23:37 - Завещанието на един лаптоп
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1827 Коментари: 0 Гласове:
1



Преди няколко дни внезапно се спомина моят лаптоп. Не бих могла да кажа "след дълго и тежко боледуване", защото нямаше никакви симптоми. Просто отказа да се включи. Бърза помощ го откара в "болницата" и там го сложиха "на системи", но се оказа, че е получил "масиран инфаркт" - беше му изгоряла дънната платка. За трансплантация ми поискаха толкова пари, колкото да си купя нов. И така - тялото на любимия ми лаптоп беше мъртво. Душата му остана, само че вече беше в друга опаковка - харддискът получи нова кутия и заживя като външна памет, макар и без старото си тяло. За щастие имах шанса, дори и със закъснение, да архивирам всичко, за да не загубя и "душата". Каквото и да се случи оттук нататък, архивите ще бъдат като запечатаните спомени.
За мен остана един поучителен урок, независимо от това, че звучи метафорично.
Какви размисли ми завеща моят лаптоп?
В него бяха вградени много "заложби и таланти". Можеше да смята, да чертае, рисува, да анализира, имаше прекрасен "организаторски талант", беше добър администратор. Това беше неговият потенциал. Имаше и голяма памет, която си остана неизползвана. Той имаше оправдание, защото нямаше собствена воля, а аз бях решила да го използвам само за професионална работа. За забавления си имах друг компютър.
Ако аз исках, лаптопът можеше да стане творческо ателие, издателство, киносалон, библиотека или игрална зала. В него имаше този потенциал. Можеше да се надгражда и развива. Можеха да се добавят нови и нови програми, за да се усъвършенства още повече някой "талант", но за да се откриеше нуждата от следващата програма, старите трябваше да се използват напълно с всичките им способности. Така практиката водеше до по-нататъшното развитие. "Умът" на лаптопа имаше "легализирано" образование и затова редовно се "ъпгрейдваше".
Ваксинираше се срещу външни заболявания. Аз бях впечатлена от "стройната му осанка" и не се досетих да го заведа на профилактичен преглед. И ето - него вече го няма!
А ние?
Ние имаме собствена воля, огромен потенциал и вградени таланти. Комбинацията помежду им ни прави уникални.
Но нека ви кажа нещо. За да се развие и изяви потенциалът, са необходими не само усилена работа и дисциплина, а и насърчаване и общуване с околните. Талантите ни не са само за нас. С тях трябва да докоснем света и да оставим своята следа в сърцата на хората. Тогава дарбите, талантите и потенциалът ни ще са изпълнили своето предназначение. За тази цел трябва да се научим да общуваме.
Аз съм безкрайно благодарна на собствениците на  blog.bg за възможността да общуваме свободно тук и да споделяме вълненията си. Но и тук можем да наблюдаваме слабостите си в способността да бъдем добри комуникатори. Вместо да се насърчаваме взаимно когато видим нечий талант и потенциал, ние пропиляваме тази възможност в конкуренции, гонене на класации и спорове за първо място. Някои стоят в блоговете си като в крепости и не си подават носовете навън, но загубата е само тяхна. Тук кипи обмен на идеи и размисли, има толкова много красота в картини, звуци и думи. Трябва да оценяваме това, което имаме като възможност и да не го приемаме като даденост завинаги.
Така е и с общуването в службата и в семейството. За да се изяви талантът и да се развие вътрешният ни потенциал, ни е необходима среда на насърчаване, подкрепа и взаимно уважение.
Трябва да се научим да оценяваме хората около себе си и да изживяваме пълноценно всеки момент с тях. Помнете урока на лаптопа с "дънната платка". Трябва да се научим да предаваме на другите това, което знаем и умеем, за да оставим "архив" след себе си.
Трябва постоянно да търсим нови възможности за усъвършенстване, за развитие,  за обучение, за да не ни изхвърли животът като "антики". Трябва да сме в крак с новите технологии и да развиваме талантите си чрез тях, за да вървим напред.
Всеки от нас знае какво има скрито в него. Ако все още не се е опознал, време е да го направи. Имаме душа, която може да мечтае и да рисува картини от бъдещето. Имаме и воля, която може да направи така, че всичко това да се сбъдне.
Какво ще оставим след себе си?
 


Тагове:   талант,   ефективност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 608200
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930