Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 23:51 - Знаеш ли, че си влиятелна личност?
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1186 Коментари: 0 Гласове:
1



Какво имаме предвид когато казваме "влиятелна личност"? Обикновено си мислим за човек, който има власт или средства да налага свои решения или възгледи. В тълковния речник определението за власт е: "право и възможност да се управляват волята и действията на други лица." Но това означава натиск, йерархия и по-скоро трябва да използваме словосъчетанието "властова личност" (не "властна личност" - това е друга тема). Но влиянието не е само власт, то е много повече въздействие. И преди всичко, е личният пример, който даваме всеки ден.
Как влияем на света около нас? Понякога неусетно, а понякога целенасочено. Влиянието може да бъде добро или лошо. То може да бъде моментно, когато засяга настроението или спонтанните решения, но може да бъде и трайно, когато оформя модела на поведение, мирогледа или извайва чертите в нечий характер. Личният пример, независимо добър или лош, предлага възможност на хората свободно да изберат дали да го следват или не. Когато няма база за сравнение, този модел може да се приеме от някой като единствено възможен. Манипулацията винаги е подмолна и цели да накара някого да извърши нещо против волята и убежденията си поради заплаха или за да угоди на манипулатора.
Много често малките, но искрени жестове на внимание могат да променят деня или целия живот на някой около вас. Вярно е и обратното - изпусната злъчна забележка, язвителна обида или грубо пренебрегване могат да съсипят и настроението, и психиката на този, към когото са отправени.
Ще ви дам примери за добро и лошо влияние.
Представете си, че сутринта сте се скарали с жена си, защото пералнята пак не работи или любимата ви бяла риза е била изпрана с цветното пране и вече розовее. Или съпругът ви е купил нови лети джанти за колата и е похарчил парите за вноската по кредита. Сега ви се налага да търсите пари на заем. Вбесени тръгвате на работа. След като си го изкарвате на хората в рейса или засичате с колата си другите по пътя, стигате до службата. Гледате навъсено и търсите жертвата си. Изстрелвате като откос от картечница няколко "хапливи" подмятания и тръшвате вратата след себе си. Правите така, че всички да разберат за лошото ви настроение. Да, сега се получава неловко мълчание и смутена размяна на погледи. Вгорчено е утрото и на другите. Оттук нататък денят може да продължи по два начина: за да избягате от проблемите си се заривате с работа и минавате през нея като булдозер. Но когато съзнанието ви е обзето от гняв и огорчение, не сте в състояние да се отнасяте творчески към служебните си задължения и да дадете най-доброто, на което сте способни. Другият вариант е да се заровите в проблемите си и да нямате сили да се заемете с работата. Папките се трупат върху бюрото ви и вие не знаете от къде да започнете.
След работа уговаряте колеги или приятели да се отбиете в бара или кафенето, защото не ви се прибира в къщи. Обсъждате половинките си и се заканвате за реванш.
Вечерта в дома ви цари гробно мълчание, разминавате се като носещи "шапки невидимки", гледате невиждащо телевизия или механично изпълнявате рутинните си задължения. През това време децата се чудят в кой ъгъл да се скрият и как да накажат играчките си за скандалите в къщи. Тинейджърите слагат слушалките, пренасят се в чата и презрително изключват света на възрастните. А вие не знаете какво се случва с тях. Не познавате приятелите им, не разбирате интересите им. Присмивате се над учителите им и омаловажавате проблемите им. Копаете ров помежду си.
Денят свършва. Гневът, огорчението, озлоблението, прекъснатата комуникация и издигнатите защитни стени във взаимоотношенията остават. Това може да бъде ежедневие. С такова поведение не можете да мотивирате никого да ви следва. Демонстрирате неуважение и незачитане на брачния партньор, пренасяте личните си проблеми в службата, наранявате хората, пренебрегвате децата си, показвате неумение да се справяте с кризисни ситуации и неспособност да се владеете.
Тук няма да обсъждаме дрогата, алкохола, безразборния секс, флиртуването и изневерите на работното място, безскрупулния кариеризъм, алчността и завистта, клюкарството, манипулацията и интригантството. За лошото, заразно влияние на всеки, завладян от тях, може да се напише цял научен труд, но няма смисъл. Последствията са ясни.
По пътя от лошото към доброто влияние нека се спрем за малко на посредствеността.
Когато нищо не ви вълнува истински, когато нямате собствено мнение, нямате амбиции, не се стремите към знания и умения, които да ви изведат напред, когато животът ви е монотонен, лишен от положителни очаквания, когато не сте нито топли, нито студени, но сте хладки, когато приемате за даденост това, което идва по пътя ви, когато нямате желание да се борите за по-добро настояще и бъдеще, когато се сравнявате с други като вас и с такива, които са по-зле от вас и състоянието ви задоволява, когато искате да се скриете в мнозинството и да не се отличавате, когато не се интересувате от смисъла на нещата, не търсите причините и следствията и не обичате да се задълбочавате в каквото и да е, то вие сте станали пленници на посредствеността. Тя е като паяжина, в която сами се оплитаме.
Посредствените родители възпитават посредствени деца. Посредствените ръководители създават посредствени фирми, които предлагат посредствени стоки и услуги. Посредствените работници и служители произвеждат посредствено качество в работата си. Посредствеността не обича да получава съвети и се съпротивлява на промяната. Тя е самодоволна.
Надявам се, че няма да обидя никого от вас със следващото описание.
За мен символ на посредствеността са семколюпците. Не, нямам правописна грешка. Нямам предвид семколюбци, а люпещите семки. Представете си следната картинка:
Семейство е излезнало на разходка. Вървят заедно родителите и децата. Всеки носи в ръката си пликче слънчогледово семе. С добре заучен жест, всеки слага между предните си зъби семката, свива по специфичен начин устните си и с умело движение на езика отделя семето от шлюпките. След това с още по-умело движение задържа семката между зъбите си и изплюва шумно надалеч обелките. След тях, като след Хензел и Гретел, всеки може да проследи пътя им. А ако решат да си починат на някоя пейка, зариват земята около себе си. Но имат огромно самочувствие, често са добре и модерно облечени, високомерно се подиграват и одумват минувачите. Понеже нямат други теми на разговор, обсъждат съседите, роднините и колегите. Разбира се, след като изядат всечки семки, изхвърлят и пликчетата на земята. Това е манталитетът на семколюпците. Не ви ли приличат на "съчковците" от постинга за трите прасенца и техните къщички?
И така, нека най-накрая стигнем до положителното, добро влияние.
Как можем да бъдем "влиятелна личност" и да вдъхновяваме околните да дадат най-доброто от себе си, ще разберем в продължението...
 


Тагове:   личност,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 606446
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031