Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 15:07 - Онче, бонче, счупено пиронче ....
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 11439 Коментари: 15 Гласове:
15

Последна промяна: 18.06.2010 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как взимаме решения? Четем си хороскопа и се допитваме до звездите; ходим при врачка или екстрасенс; хвърляме чоп или играем на ези-тура?
Ние ли решаваме или някой го прави вместо нас? Кога решаваме - когато пожарът бушува или преди да замирише на дим? Сами ли рашаваме или търсим съвет? Вземаме ли решения, водени от чувства и емоции?
Способността да се взимат адекватни и невременни решения е една от чертите на силния характер. Затова днес ще й отделим специално внимание.
Нека първо си представим един нерешителен човек. Всеки от нас има такъв познат, роднина, съсед или колега (присъстващите се изключват). Ако се замислим, ще си спомним, че този човек някак ни дразни. Може би не сме се питали досега "Защо". Сигурно, защото си сменя често мнението, понякога дори в противоположна посока. Вечно се колебае, несигурен е и затова е непостоянен. Понеже няма твърди убеждения, той не се ангажира с нищо по-задълбочено. Плах е и бяга от конфронтация. В крайна сметка не знае точно какво иска, живее по инерция и е подвластен на решенията на другите. Изпълнен е с неверие и съмнение и поради това изглежда безпътен, без здрави корени и основа.  Носи се по вълните на течението, накъдето духа вятърът. Не стига до никъде, защото многократно сменя посоката, създава хаос около себе си и е нещастен, защото се чувства непълноценен.Трудно ни е да го определим, защото няма свое лице. Хората не обичат колебливите и нерешителните.
Патън казва, че войните не се печелят с отбранителни тактики, защото те докарват само безпокойство и страх. Според него трябва да се стремим да ни уважават, а не да ни харесват.
За да не стоим в разкрач, трябва да се научим да вземаме решения. Това не винаги е лесно, но резултатът си заслужава усилието.
По определение, вземането на решение е наука и изкуство, съзнателен избор измежду алтернативи.
Важно е да имаме цели, да бъдем мотивирани, да виждаме завършената картина в главата си, защото тогава всяко парче от пъзела намира своето място. Когато имаме ценностна система, която сме готови да защитаваме, тогава нашите критерии при вземането на решение ще бъдат ясни за всички.
Най-важна е информацията - обективна, максимално пълна, надеждна и качествена. Не можем да вземем решение, ако не сме проверили източниците на информация, ако не сме сигурни в нейната обективност. Знанието, компетентността са гаранция за правилното решение. Но не винаги ще разполагаме с пълна информация, не винаги всичко ще бъде ясно, а условията перфектни. Ще трябва да се научим да се доверяваме и на интуицията си, на трезвата си преценка в момента, на предимството на скоростта пред изпуснатата възможност.
Трябва да се запитаме какви са мотивите ни зад взетото решение. Има ли нещо, което е под повърхността и за което съвестта ни алармира? По-добре да направим корекциите в началото, отколкото да позволим на вината да влезе в живота ни. Не трябва да разрешаваме на миналите провали да замъгляват преценката ни и да ни ограбват от успешното бъдеще.
Важно е да имаме съветници, на които можем да се доверим. По-добре да погледнем на ситуацията от различни ъгли, да чуем повече гледни точки, да обсъдим повече алтернативи. Винаги трябва да имаме резервни варианти. Предпазливостта не е плахост и обратното.
Не трябва да пропускаме дребните детайли, защото помним, че "малките камъчета обръщат колата".
Трябва да сме ентусиазирани, но не емоционални. Посветени, но не обсебени.
Веднъж взели решението, трябва да бъдем смели, непоколебими и твърди да го отстояваме. Това не означава да бъдем консервативни спрямо промяната, ако е наложителна, но да имаме ясно становище и крайна цел. Да мобилизираме силите си за изпълнение на решенията си, да очакваме положителни резултати и да не се предаваме пред трудностите.
По-добре грешно решение, отколкото липсата на такова. Както знаем, посоката на кораба се променя по-лесно в морето, отколкото на кея.
Ако не губим от поглед гората заради дърветата, успешният край ще бъде нашата награда.
Понякога липсата на решителност в правилния момент може да се окаже фатална в личните ни взаимоотношения, за промоция в работата ни, дори да ни коства живота. Защото решителността е навик. Тя не се усвоява в кризисни ситуации - тогава лъсва същността ни.
Решителните хора печелят уважението на околните и тяхното доверие. Те излъчват спокойствие, увереност, сигурност и убеденост. Имат мир и гледат в бъдещето, защото сами носят отговорност за живота си.
Решителните хора печелят битките и в крайна сметка - войната. Хората обичат победителите и се струпват за победния парад.
Ние какви ще бъдем - зрители или участници в триумфа?


Тагове:   характер,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. victoriavselena - По-добре грешно решение, отколкото липсата на такова.
18.06.2010 15:50
Да не вземаш решение или да оставиш друг да решава вместо теб - също е решение ;)
Вариант е също да си вземеш треньор да избори и решение, защото това е своебрачен мускул, който понякога сме занемарили.
Хубаво написано и е по любимата ми тема.
цитирай
2. harvi - Благодаря ти, victoriavselena!
18.06.2010 15:56
Права си - отказът от собствено решение също е решение. Последствията от това в живота ни - също. Характерът трябва да се гради внимателно. И най-важното е, че по-добре късно, отколкото никога! Поздрави :)
цитирай
3. moreto66 - Светът принадлежи на смелите
18.06.2010 17:12
"Трябва да сме ентусиазирани, но не емоционални. Посветени, но не обсебени"
Това специално много ми хареса. Много е тънка границата между двете и се прекрачва лесно. Решителността е заложена в характера на човека. Има начини да се развие и научи, но според мен трябва и отвътре да го носиш - на генетично ниво. Решителните хора си личат от разстояние. Не е необходимо дори да правят нещо, те се отличават от другите по стойката, по погледа, по хладнокръвието, ако щете. Решителните хора знаят, че могат да разчитат на себе си и излъчват увереност. Останалите само хленчат и си търсят оправдание.
По-добре сам да си си счупил главата, отколкото нищо да не си опитал.
цитирай
4. harvi - 3. moreto66 - Светът принадлежи на смелите
18.06.2010 17:23
Така е, Еми! Няма нищо по-вгорчаващо живота от съжалението, че не си опитал. Понякога не осъзнаваме, че малките неща всеки ден ни изграждат като личности, че са малките тестове, които ни подготвят за големите изпити в живота. Ние търсим изключителното, невероятното, мащабното, историческото, а пропускаме истинското и единственото, защото не изглежда така, както очакваме... Решителните хора са внимателни към дребните знаци по пътя на съдбата! Благодаря ти за коментара!
цитирай
5. whitepigeon - Браво Харви ! Благодаря ти ! Тряб...
18.06.2010 23:03
Браво Харви ! Благодаря ти ! Трябвало е да завършиш и психология. Но мисля, че това с което ни впечатляваш в темите си, не може да се научи само в училище. То е заложено вътре в теб. То е плод на висок интелект, култура, опит, нюх и знания. И ти си виртуоза.
Радвам се, че отново имаш тема. Затова говорех, че има хора като "извор", които има какво да кажат . И трябва да го правят. Словото им трябва да се лее. Та дано да има кои да ги чуе..
Поздрави :-)
цитирай
6. harvi - 5. whitepigeon - Толкова висока оценка си ми дал!
18.06.2010 23:17
Караш ме да се срамувам! Благодаря ти! Много ценя мнението ти! Мисля, че не си видял и предишния постинг :)) Радвам се, че си тук! Поздрави!
цитирай
7. compassion - Много добре обмислено и систематизирано,
19.06.2010 23:42
написано без нито една излишна дума, но... нито една подобна сложна тема не може да бъде разгледана всестранно в такъв кратък постинг.
Знаеш, че в учебника по мениджмънт има цял раздел само за взимане на решение. Даже графично се дават някои постановки с отговори да или не, в друг раздел се обсъжда управлението на риска и т.н. Но в психологията се отчитат и много други фактори. Доста от тях ти вече си споменала. Аз сега няма да цитирам учебниците, но само приятелски ще отбележа, че понякога трудността при взимане на решение идва не от липсата на решителност, информация, познания, цел, мотивация и т.н., а от факта, че не сме сами. Човекът е социално същество и живее в групи, с които трябва да се съобразява. КОМПРОМИСЪТ може в твоя постинг сега да не е на почит, но той често се явява единствено правилното решение. Според мен, най-важното при взимане на решение е постигането на вътрешен мир и хармония. Щом съвестта ти е будна, но не ти пречи ти да спиш, значи всичко е наред.
цитирай
8. harvi - 7. marcela - Здравей, Harvi!
20.06.2010 01:06
Много ти благодаря, marcela! Радвам се, че и ти си тук! Приятно е да откриваш нови приятели, с които да се разбираш добре! Поздрави!
цитирай
9. harvi - 8. compassion - Много добре обмислено и систематизирано
20.06.2010 01:14
Руми, погледнах си учебниците от УНСС и се отказах да пиша в академичен стил :)) Никога не съм била против разумните компромиси, даже споменавам препоръчителното присъствие на съветници. Непоколебимостта трябва да дойде когато решението вече е взето, за да се доведе до край изпълнението му. Затова е по-добре да се обмисля предварително, когато това е възможно. Дори в учебниците и специализираната литература за работа в екип се препоръчва разгорещен спор между участниците в екипа по разглеждания проблем и пълно единодушие след вземането на окончателно решение. Но и тази дисциплина трудно се постига :)) Като всичко в човешките взаимоотношения! Но в това е тръпката в живота, привлекателното, приключенското - не можеш да предвидиш всичко :)) Благодаря ти, Руми! Поздрави :)
цитирай
10. анонимен - nolname
21.06.2010 14:27
ДОБРЕ ДОШЛИ В НАШИЯТ ФОРУМ!!!НИЕ СМЕ НЕФОРМАЛНО МЛАДЕЖКО СДРУЖЕНИЕ БГ УСТРЕМ!НИЕ СМЕ ЗА ЕДНО ЧЕСТНО, ПАТРИОТИЧНО, ОТКРИТО И СЪРЦАТО УПРАВЛЕНИЕ, КАКТО НА ДЪРЖАВНО, ТАКА И НА МЕСТНО НИВО!
НИЕ СЕ БОРИМ ПРОТИВ НЕРЕДНОСТИТЕ КОИТО НИ ОБКРЪЖАВАТ ЧРЕЗ СЕЗИРАНЕ НА НЕОБХОДИМИТЕ ОРГАНИ И ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ЕДНО ПО-БУДНО И ОТГОВОРНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!
ВСЕКИ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ ПРИ НАС, НЕЗЕВИСИМО ОТ НЕГОВАТА РЕЛЕГИОЗНА И НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ!
КОЛКОТО СМЕ ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОСИЛНИ ЩЕ БЪДЕМ!

БГ УСТРЕМ!!! BGUSTREM.ACEBOARD.COM BGUSTREM.WEEBLY.COM

ДОБРЕ ДОШЛИ И В НАШАТА БЕЗЦЕНЗУРНА ТЕМА ОЗАГЛАВЕНА- ТРИБУНА
ИМАМЕ ВЕЧЕ И ПОП ФОЛК ТЕМА И ЗВЕЗДНО ВАРИЕТЕ-МЛАДЕЖКИЯ ФОРУМ НА БЪЛГАРИЯ-ЗАПОВЯДАЙТЕ
bgustrem.aceboard.com

цитирай
11. harvi - Под небето има място за всички.
21.06.2010 15:47
Добре дошли и вие тук!
цитирай
12. priqtel12 - Чудесн постинг, както винаги.....
25.06.2010 00:19
Ние какви сме.....????Прям въпрос, изискващ точен отговор. Чудесна тема за размисъл....Аз определено съм от хората, които не са нерешителни, вземам своите решения-кога водена от разума, кога от чувствата, понякога греша, но винаги съм готова да понеса отговорността за своите решения. Съгласна съм с теб, че по-добре да сгрешиш, отколкото да тъпчеш на едно място и да се страхуваш, чудейки се кой път да избереш....., защото отчитайки грешката, ти взимаш поредното решение, правиш поредната крачка в една или друга посока, т.е.-движиш се, а не тъпчеш на едно място......И именно кризисната ситуация ни разкрива най-точно какъв е човека до нас, срещу нас, сред нас и можем ли да му се доверим......
цитирай
13. harvi - 13. priqtel12 - Чудесн постинг, както винаги.....
25.06.2010 00:30
Благодаря ти! Аз много се напатих от емоционални решения и сега винаги изчаквам, докато съм сигурна, че мога да взема трезво решение. Най-дълго отлагам решенията, които защитават моите интереси и сега работя върху тази слабост :) Но наистина, по-добре каквото и да е решение, отколкото напрежението от неговото отлагане! Има един израз, за това, че във време на криза се проявява истинската ни същност: Натискаш тубичката - очакваш майонеза, а излиза кетчуп :) Прегръдки :)
цитирай
14. inel379 - Хубав постинг!
15.07.2010 13:11
Не можем да прекосим морето, ако само стоим на брега и броим вълните!
На всичко може да се научи човек!
Трябва само да го пожелае истински!
Сърдечен поздрав!:)
цитирай
15. harvi - 15. inel379 - Хубав постинг!
16.07.2010 10:28
Много си права - човек може да се научи на всичко! А след това морските пътешествия ще му харесат и ще го привличат все повече. Благодаря ти за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 609604
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930