Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 10:11 - Кой ти каза, че си гол?
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 13601 Коментари: 21 Гласове:
24

Последна промяна: 20.06.2010 13:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Този въпрос задава Господ на Адам, когато същият изскача иззад дърветата, препасан със смокинови листа, изпълнен с чувство на страх, вина, срам и самосъжаление. Змията е осъществила плана си перфектно, манипулирайки и контролирайки Адам и Ева. Тя вече е отделила хората за себе си. Оттук нататък те ще живеят под нейна власт. Това е първата записана история на интригантство, манипулация и контрол. На първия вменен комплекс за малоценност – „Ти си гол!”

Няколко хиляди години по-късно ние се поддаваме на същите тактически похвати. Навеждаме глави и търсим смокинови листа за несъществуващи проблеми. Нищо ново под слънцето!

Тогава защо го позволяваме? Нека се вгледаме в същия разказ по-внимателно.

Защо змията се насочва към жената? Защото жените са второ качество хора, по-глупави са и са по-непокорни? Не! Единствената причина за избора на жената като мишена е това, че тя не е присъствала, когато Бог забранява на Адам да яде от дървото за познаване на доброто и злото. Днес тактиката е същата. Манипулацията и пропагандата разчитат на липсваща, изкривена информация или дезинформация.

Какво пита змията: „Истина ли каза Бог да не ядете от КАКВОТО ДА БИЛО ДЪРВО в градината?” Усещате ли скритата интонация: „Ау, горките, ами вие ще умрете от глад!! Как е възможно!! Да не се грижат за вас!! А да ви използват!!”

Още по-странен е отговорът на Ева: „От плода на градинските дървета можем да ядем, но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, НИТО ДА СЕ ДОПРЕТЕ ДО НЕГО, за да не умрете.” Никога няма да разберем дали Адам се е направил „на мъж” и е добавил думи към забраната на Бог или Ева, с голямата си уста, решава да доукраси изречението, защото не й звучи достатъчно силно, но крайният резултат е една изкривена информация, която променя хода на човешката история. Това е първата лъжа, изречена „с добри намерения” – да се „подсилят” думите на Бог.

И днес, една от предпоставките да паднем в ръцете на манипулаторите и да се превърнем в техни жертви е липсата на точното знание и неизкривена, осъзната информация.

След като довежда Ева до състояние, в което да се чувства жертва и подценена от Бога, змията хвърля следващите си оръжия – гордостта и себелюбието: „Ще станете като Бог”. Тя знае прекрасно, че това няма да се случи, защото самата тя е била изхвърлена от небесата преди това, именно поради желанието да си издигне трон до Бога. Но до ден днешен манипулаторите имат същата тактика за примамване на плячката си – комплиментите. Не насърчителни, издигащи, подкрепящи и искрени думи от приятел, а лицемерните клишета, целящи да измамят слушателя. Всички ние търсим приемане и одобрение. Това е необходимост от най-висока степен след оцеляването. Затова сме толкова податливи на ласкателни думи и похвали по наш адрес. Дори да отричаме, всеки има тази слабост, а интригантът и манипулаторът ловко я използват: „Колко си умен! Колко си красив! Колко си добър! Колко си неповторим! Никой не те оценява толкова високо, колкото мен! Ти заслужаваш много повече!” Постепенно отваряме душите и сърцата си, откривайки вратата си за врага. Но ние сме хипнотизирани от думите на манипулатора и вече сме под негов контрол. Манипулаторите винаги са искали нещо, което ние имаме, а те – не. Това може да са пари, имоти, социално положение, власт, дарби или таланти, служебни контакти или нещо друго. Затова искат да ни контролират – нужни сме им като кукли на конци.

Показателен за манталитета на манипулаторите е фактът, че змията не откъсва плода, за да го подаде на Ева. Не, тя довежда жената до състояние, в което сама да извърши действието и да понесе вината и последствията от него.Така омаяна, Ева отхапва от забранения плод и дава и на мъжа си от него. За разлика от общоприетото, Адам е там, защото не се налага Ева да го търси и да му разказва какво се случва. Това не му пречи да избяга от отговорност по-късно, сочейки обвинително към Ева. Това, което Адам и Ева имат от Бог – власт над земята и всички живи същества – минава във владение на змията.

Вече придобил контрол, манипулаторът вменява комплекса за малоценност, който по странен начин ще държи в плен и в зависимост жертвата: „Ти си гол!”

След като са ни сваляли звезди от небето, манипулаторите ни заливат със студена вода – изявяват скритата си същност на консуматори и егоисти. Наговарят ни думи, от които най-много да ни заболи, подиграват се с най-съкровените ни чувства, отблъскват най-интимните ни пориви. Отхвърлят ни като личност, демонстрирайки гняв и недоволство. Налагат ни пълна изолация от външната среда. Напълно нелогично ние започваме безкрайни опити и неуспешни усилия да спечелим одобрението им, търсейки в това собствената си реализация и себеоценка. Идват страх, вина и срам!

Какво виждаме – вместо да тичат към решението на проблема, Адам и Ева съшиват смокинови препаски, крият се от истината и бягат от отговорност. Каква ли щеше да бъде човешката история, ако те се бяха разкаяли пред Бог и бяха потърсили Неговата помощ? Но, за съжаление, избраха контрола на змията.

Колко пъти и днес нашите приятели ни посочват проблемите, изобличават манипулаторите, предлагат ни помощта си, но ние избираме да се крием от съвестта си зад дърветата и храстите на личните си проблеми, препасани в смокинови листа? Тази история не предвижда възможност за покаяние на манипулатора и превръщането му в мила и любяща личност, каквито са надеждите на повечето жертви. Казва ни: „Или ще останеш в проклятието, или ще избягаш на свобода! Изборът е твой!”

Трябва да се научим да разпознаваме манипулацията и да не се поддаваме на нейните похвати. Никой не може да ни нарани, ако ние не му позволим. Да, нищо ново под слънцето!

Но ние можем да бъдем по-мъдри!


 

 






Тагове:   контрол,   манипулация,


Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. compassion - Различни проповеди съм слушала на тази тема
20.06.2010 00:06
и в повечето случай подсъзнателно съм се противопоставяла на антиженското в трактовките. С лупа да ги търсиш в Библията текстовете, написани с възхищение и любов към жената. Хареса ми твоята трактовка и също особено ми допадна излизането от библейския контекст и подхващането на съвременни трактовки. В друг случай бих допълнила някои съображения, но сега е много късно и ще се задоворя само с една голяма похвала, която напълно заслужаваш, Еве. Много мъдро си подходила и много истини си написала. Браво!
цитирай
2. harvi - Интересно, че първо въпросът "Кой ти каза, че си гол?" ми се въртя
20.06.2010 01:03
няколко дни в главата без каквато и да е връзка с това, което правех. Снощи за 10 минути ми се сглоби цялата тема. Честно казано, и аз погледнах на разказа за Адам и Ева по нов начин. Не мога да изчерпя темата за манипулацията в един постинг, нито пък да опиша проблема от твоята професионална гледна точка, но истински се забавлявах :)) Благодаря ти, Руми за оценката! Поздрави :)
цитирай
3. анонимен - ОК
20.06.2010 19:46
Много ми допадна как си направил сравненията между тогава и сега. Още повече ми харсаха обясненията кой, какво, защо приел... :)
цитирай
4. harvi - 3. анонимен - ОК
20.06.2010 19:58
Благодаря! Интересно е и това, че днес се поддаваме на същите ходове. Затова трябва да ги разпознаваме навреме. Пак заповядайте :)
цитирай
5. whitepigeon - Един от най големите "дефе...
20.06.2010 23:15
Един от най големите "дефекти" на съвременния човек е че няма правилна самооценка. И оттам му се исипват куп проблеми. Не можеш да се "спасиш", ако не познаваш възможностите си и знаеш къде си реално. :-)
цитирай
6. harvi - 5. whitepigeon - Един от най големите "дефе...
20.06.2010 23:23
Точно така е. Това е и една от най-важните причини хората да се отказват от опити за успех. Както и да попадат в ръцете на такива със съмнителни мотиви в сърцата си. Но трябва и да ИСКАМЕ да познаем реалността :)) Поздрави :)
цитирай
7. moreto66 - Интересен нов поглед на една стара истина!
21.06.2010 15:25
Ниската самооценка е по-голямо зло от чуждото неодобрение. Тя е троянският кон, чрез който допускаме да ни манипулират. Още от най-ранна възраст - в семейството.
Мисля, че колкото една личност е по-наясно със себе си иколкото е по-завършена и осъзната, толкова по-малко би се поддавала на интриги и манипулации.
Еве, поздравления за оригиналния подход при поставянето на проблема!
цитирай
8. harvi - 7. moreto66 - Интересен нов поглед на една стара истина!
21.06.2010 15:31
Благодаря ти, Еми! Направо е страшно колко хора имат ниско самочувствие и многобройни комплекси за малоценност. А всичко е в ума ни. Затова и битката е там. Имам един постинг, в който пиша, че трябва да обърнем внимание на себе си и д асе научим да се обичаме... Поздрави!
цитирай
9. zvezdichka - Въпроса е принципен
22.06.2010 14:27
"Дали човек е обикнал истината и търси нейната позиция или в даден момент се е поддал на ласкателството и по този начин е направил пробойна, като е дал възможност на водата да нахлува в кораба с цел - да го потопи..." И така неусетно ценностите в човек се сменят и се обезценяват, както имитацията заема мястото на Истината... Когато човек следва истината и да го боли, ще се бори. А манипулатора има за цел да заглушава този тих гласец, който търси да ни изведе в истинската реалност, където няма срам и болка и където човек се научава да отстоява себе си, опознавайки истинската си същност!
Поздрави за поста!
цитирай
10. harvi - 9. zvezdichka - Въпроса е принципен
22.06.2010 16:26
Много добре си го казала. Любовта към истината е принципен въпрос. Дори и да е труден, пътят на истината достига до успешния край - другите пътища са задънени. За да ходиш в истината, трябва да си готов да платиш цената. И да си способен да се обичаш въпреки всичко. Благодаря ти за коментара!
цитирай
11. makont - Има много мъдрост в постинга
27.06.2010 00:11
По повод приятелството: " Не ми е истински приятел този, който винаги е съгласен с мен". Мисля че се връзва с общото звучене на написаното. Поздравявам те. Кара ни да се замислим.
цитирай
12. harvi - 11. makont - Има много мъдрост в постинга
27.06.2010 13:43
Благодаря! Вярно е това, че истинските приятели трябва да могат да изказват собственото си мнение, да критикуват, да бъдат като хирурзите със скалпела в ръка, но в крайна сметка - да спечелят доверието ни, винаги да разчитаме на тях и да знаем, че ни казват истината. Това може да бъде болезнено за нас, но е много по-здравословно от лицемерието :) Благодаря за коментара :)
цитирай
13. inel379 - Да избягаш на свобода е изкуство!
15.07.2010 12:53
Без агресия! Без манипулации!
Помъдряването е безкраен процес. Той никога не свършва, слава Богу!
Да си помагаме ЗАЕДНО!
В това има магичен заряд!
Сърдечен поздрав за теб!:)
цитирай
14. harvi - 13. inel379 - Да избягаш на свобода е изкуство!
16.07.2010 10:24
Да я отстояваш - също! Много пъти хората отстрани виждат много повече неща от нас самите. Тогава не трябва да отхвърляме забележките и опитите им да ни помогнат. Но никой не може да осъзнае вместо нас нуждата от свобода. Поздрав и за теб и благодаря, че намина!
цитирай
15. priqtel12 - Да, ние можем да бъдем по-мъдри,
03.08.2010 23:20
но защо го забравяме понякога??? Права си, всеки обича да слуша хубави думи и ласкателства, та нали сме само човешки същества......??? Но често забравяме, че човешкото същество е призвано да се държи достойно, да проявява воля и кураж.....Наистина е голяма крачка да избереш да бъдеш свободен - но затова пък след нея можем да крачим по-леко и спокойно по пътя си....
цитирай
16. harvi - 15. priqtel12 - Да, ние можем да бъдем по-мъдри,
04.08.2010 00:00
Когато насърчаваш някого, издигаш го с думи и му помагаш да стане по-силен в живота, но си искрен - това не е ласкателство или опит за манипулация. Тогава не търсиш своя интерес, а искаш да подбутнеш някого напред. Когато говориш неискрено ласкателста и лицемериш, търсейки собствена изгода, тогава си си чист манипулатор :) Свободата идва, когато нямаш нужда от хорското одобрение :) Поздрави!
цитирай
17. анонимен - FLdQCAxIUzFLyGf
24.05.2011 21:37
Posts like this brighten up my day. Takhns for taking the time.
цитирай
18. анонимен - KJiigTNqAepZrk
25.05.2011 14:12
oWv5Lz <a href="http://feqwnnetacgc.com/">feqwnnetacgc</a>
цитирай
19. анонимен - CsSWxDxYUdIdV
25.05.2011 19:06
c4K49J , [url=http://mysujeuunvye.com/]mysujeuunvye[/url], [link=http://pqiqcfqisjpc.com/]pqiqcfqisjpc[/link], http://blnjlvbvciqh.com/
цитирай
20. анонимен - BcEYcxXXPvzxDacnm
28.05.2011 14:47
HlQGSp <a href="http://trfyzpcwdyrj.com/">trfyzpcwdyrj</a>
цитирай
21. анонимен - rBtXJVhQJuqpWqhDAY
31.05.2011 17:33
gs4Rra , [url=http://tecviikaaghh.com/]tecviikaaghh[/url], [link=http://hyaegrjihvwo.com/]hyaegrjihvwo[/link], http://dthfogkmofeu.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 607623
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930