Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 09:41 - Живот между микроскопа и телескопа - с какви мащаби мислим
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 26218 Коментари: 50 Гласове:
24

Последна промяна: 16.11.2010 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Можете ли да си представите 14 милиарда години? А пространството, изминато от светлината за това време? Можете ли да зареете мисълта си между галактиките, гигантските люпилни на звезди, мъглявините и ледения вакуум?
Сега си представете Земята и всичките богатства на нейната природа. Помислете за вечните и неотменими природни закони.
А сега си представете уникалността и съвършенството на всяка клетка от човешкия организъм, всяка молекула, изпълняваща строго специфичната си роля в стройния механизъм, наречен Живот. Една изумителна хармония в пространството между минус безкрайност и плюс безкрайност. Реалност без долни и горни граници и с умопомрачителни мащаби.
И ...
Насред това единство и вълшебство на материята, ето ни и нас българите! В Космоса съществуват черни дупки. Поглъщат всичко с огромната си гравитация. Но такова явление като нас няма друго в Творението!
Ние излъчваме черното! Изпращаме негативизъм до края на Вселената. Самосъжалението и отхвърлянето отблъсква сигурно всеки метеорит, насочил се към Земята! Толкова сме окаяни, че гладът в Африка, цунамитата в Малайзия и ураганите в Мексиканския залив са бледа сянка на нашите проблеми. Ние обичаме да се вайкаме, да критикуваме, да "оплюваме". И пак да се вайкаме... За причината и следствието друг да му мисли! Ние си имаме призив - да излъчваме черното! Да сме нацията с най-висока смъртност, с най-болно население, с галопираща неграмотност и чувството за мрачна безизходица... Я пак да се повайкаме...
Рязка смяна на стила, нали? Неприятно усещане, като микрофония? Като издраскване по грамофонна плоча? Все едно да прекъснеш "Лунната соната" с реклама на филм на ужасите? Това си причиняваме ние самите. А после си берем плодовете.
Само ние ли имаме толкова тежка съдба?!
Япония успя да възкръсне след разрушенията и днес е втора икономическа сила в света. Германия беше в руини, днес е лелеяна мечта за мнозина. Америка преди триста години не съществуваше на картата... Дали е само въпрос на пари? На Планът Маршал? На самураите и хиракирито? Ние пък си имаме фондове - предприсъединителни, структурни, държавни, общински и какви ли не...
Само че не искаме да играем по правилата, да носим отговорност, да мислим дългосрочно, да си поставяме цели и после да ги постигаме. Така няма да е лесно, защото ще трябва да действаме, да работим, да учим, да се посветим... А това ще ни лиши от комфортната поза на "жертви".
Само до преди две поколения българите сме били символ на трудолюбие, на гостоприемност и сърдечност. Не вярвам, че тези ценности са изчезнали напълно. Преди няколко дни моя клиентка ми каза, че част от нейния персонал работи, а другите "ходят на работа". Въпрос на манталитет ли е или на мотивация? Каква е причината? Кои са корените на това поведение?
Може да ви се стори пресилено, но аз ги откривам още в онези далечни векове, когато се извършва покръстването на народа от византийските духовници. Още тогава народът се научава да "хитрува". Новите "християнски" обичаи са същите стари езически обичаи, но с други имена. Външно се спазват наложените правила, вътрешно се почитат старите идоли. Днес в учебниците е записано, че гърците съветвали хановете и царете едва ли не по всеки въпрос. Аз дълбоко се съмнявам в това, но двувековното византийско робство и последвалото петвековно господство на гръцкия клир са дали прекрасна възможност за унищожаване на свитъци, книги и други носители на българската история и култура. Не случайно е изразът "Бог високо, цар - далеко." Това отношение го виждаме и днес.
През всички тези 1300 години само малцина са били образовани и това в повечето случаи ги е правело чуждопоклонници и предатели на българщината - или се гърчеели, или се присламчвали към Високата порта. Народът тънел в мизерия и неграмотност.
Когато Русия ни освободила от турско робство, се оказало, че "ние не сме били подготвени за свободата". Защото българските стоки били с ниско качество, неконкурентноспособни и се продавали само на пазарите на Османската империя! Кой да гради пазарно стопанство!
Докато се смени феодализмът с капитализъм, народът обеднял още повече. Неграмотен народ, обут в цървули и галоши, живеещ в калени къщи и спящ на рогозки върху земята. Затова толкова лесно дошъл комунизмът с приказките за "властта на народа" и "всекиму според потребностите". Пазарът на Османската империя се заместил от СИВ и СССР. Калените къщи - от панелки, килийното образование - от диалектически материализъм, затова пък всестранно развит!
Народът си знаел едно: "Бог високо, цар далеко" и много бързо се научил "да ходи на работа". Малцина били стахановците, повечето псували под сурдинка.
10 ноември 1989 година не намери истински дисиденти в България, може би с няколко изключения. Отново не бяхме готови. Затова и издържахме 20 години преход. Никога досега не е имало управление на държавата, което наистина да се грижи и да защитава народа. Винаги властта се е ползвала за лични облаги. Затова и след Второто българско царство няма национални каузи и чувство за обща мисия. А държавата е била възприемана като мащеха.
Но днес е нов ден! За първи път от създаването на България страната не е управлявана чрез страх от наказание или смърт. Нашият живот е наша отговорност, а вярата в Бог - въпрос на личен избор.
Ние ли сме най-глупавите и най-некадърните в Европа? Не, но сме най-недисциплинирани и най-немотивирани за каквото и да е.
Вече е 21 век и преходът свърши. Сега всичко зависи от нас, а другото са празни приказки и оправдания. Днес можем сами да определяме мащабите си. Зависи от начина на мислене.
Днес трябва да се осмелим да мечтаем, да си повярваме, че можем и заслужаваме. Всеки един от нас е уникален, всеки носи в себе си своите неповторими таланти. Всеки един от нас таи в кътче на сърцето си поне една мечта, която се връща там отново и отново през годините. Може би това е нашето призвание. Нека му дадем живот! Ако много силно искаме нещо, то ще се случи! Ще намерим начин да го осъществим!
Какво искате днес? Нека това да не е богатство! То не носи щастие! Най-богатите хора на света са такива, защото правят това, което обичат. Те не преследват парите. Парите се трупат при тях. Богатите търсят начини да обслужат по най-добрия начин клиентите си, да се погрижат най-пълноценно за персонала си, да дарят средства за благотворителност, а парите се връщат към тях умножени. Защото: "С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери".
Какво бихте правили с любов? Какво бихте искали да научите? Как ще го направите?
Когато поемем отговорност за живота си, поемаме и контрола върху него, а това носи неизмерима свобода. Нека не мислим дребнаво, егоистично, ограничено.
Помислете отново за размерите на Космоса. Разрушете рамките в умовете си. Повярвайте си, защото можете да успеете! Започнете да работите така, сякаш сте собственик на фирмата. Резултатите ще се променят веднага. А ако не получите повишение или по-висока заплата, ще бъдете готови за собствен бизнес. Но при всички случаи се освободете от манталитета на наемник и презрението към "чорбаджията".
Започнете да планирате стъпките си и очаквайте добър резултат. Говорете позитивно. Вижте се успели и реализирани! Представете си оптимистичната България!
Тогава черното покривало ще се вдигне от земята ни и смъртта няма да царува тук. А ние ще живеем в необятните възможности от минус безкрайност до плюс безкрайност!
Между микроскопа и телескопа!
Не случайно българска народна песен се носи из безкрая на Космоса!
Човечеството е решило, че това е най-доброто!



Гласувай:
24



1. priqtel12 - Здравей, ЕВА!
14.11.2010 10:15
Харесва ми написаното, харесва ми призцива ти да гледаме позитивно и излезем извън рамките на ограниченията. Не бих могла да го кажа по-хубаво от теб: "Днес трябва да се осмелим да мечтаем, да си повярваме, че можем и заслужаваме. Всеки един от нас е уникален, всеки носи в себе си своите неповторими таланти. Всеки един от нас таи в кътче на сърцето си поне една мечта, която се връща там отново и отново през годините. "
Права си, черните краски са толкова наситени,а колко по-различно би било да срещнеш усмихнати хора, да те поздравят с мила дума, да работиш с колеги, които не чакат с нетърпение да свърши работния ден, за да си тръгнат, а да вършат работата си както трябва и поемат своя дял отговорност.
Хубаво е , че поставяш темата, дано повече хора я прочетат и се замислят, а и коментират по нея.
Поздрави и прегръдки!
цитирай
2. harvi - Благодаря ти, Иве!
14.11.2010 10:20
Вярно е, че времето за черна забрадка на нацията ни свърши. Траурът отмина. Време е да продължим живота си и да създадем нови реалности. Наистина тази възможност имаме за пръв път от създаването на държавата. Нито сме роби, нито сме крепостни селяни, нито сме покорен пролетарий. Днес сме свободни граждани на едно глобално общество и само собствените ни ограничения могат да ни спрат по пътя към успеха. Но трябва да си повярваме! И аз се надявам повече хора да се замислят! Поздрави :)
цитирай
3. tit - Красиво е като мечта, Харви!:)
14.11.2010 12:00
Ако се вгледаме в детайлите - картината е друга!
Знаеш онази графика, която според това КАК фиксираш - виждаш възрастна или млада жена! Има я във повечето измислени тестове за интелигентност. Аз все се чудя - как виждат старата, но това се нарича начин на виждане, мисля!:))))
Та - на въппросите!
Първо, не съм съгласна, че през средновековието повечето българи са били неграмотни и поради това са се кланяли на идоли / мощи, икони и пр./ Идолопоклоничеството си е ерес из целия християнски свят от време оно. Още от Мойсей! А българските владетели са имали интерес да се говори и пише на български из земите, които владеят! Тази тема значително ще отклони разговора от основния проблем на постинга ти и за това няма да се впускам в подробности, но българското средновековие няма почти нищо общо със западноевропейското - тук гладни и мършави хора не е имало, защото винаги е имало храна! Просто климатът ни е такъв! И българинът винаги е бил свързан със земята си!
От където произтичат съвременните ни проблеми!Да, ние не сме африканска страна - у нас има дълбока, студена зима. Оцеляването през нея е свързано с набавянето на определени енергийни източници!Да си нахранен и отоплен зиме не е голям проблем, ако си свързан със земята и гората си! И не си мързелив, разбира се! Ако нямаш земя и гора обаче, само трудолюбие няма да ти помогне!:))
цитирай
4. tit - Аз разбирам и подкрепям повика ти към самоусъвършенстване!
14.11.2010 12:09
Към осъзнаването на нуждата да се учиш и развиваш цял живот! За да го направиш, обаче, за да си изградиш план за бъдещето и да започнеш да го реализираш трябва да имаш какво да ядеш и с какво да се топлиш днес, сега, в момента! Щото след два медсеца гладуване най-вероятно ще продължиш да мечтаеш и планираш, но в "един по-добър свят"!:))
Между другото, най-отчаяните и черногледи хора са тъкмо интелигентните, онези, които не приемат живот извън правилата. Тъкмо невъзможността да осигурят днешното си съществуване - тук и сега, за да могат да планират бъдещето си ги отчайва!
И търсят изход на някое по-добро място, но в нашия свят!:)))
цитирай
5. harvi - 3. tit - Красиво е като мечта, Харви!:)
14.11.2010 16:18
Здравей, Тит!
Ще ти дам пример с Рождество. Само в България го наричаме Коледа - дори не сме променили езическото му наименование: "Денят 25 декември е избран, защото съвпада с периода на зимното слънцестоене, което езичниците отбелязвали с пищни празненства. Дори другото име на празника – Коледа е с езически произход. Коледа е божество, символизиращо слънцето, което носи радост и плодородие. Смята се, че именно то осигурява хубаво време, добра реколта, грижи се за семейното щастие. В съзнанието на народа се смесват образът на Спасителя с този на добрия Коледа и езическите ритуали се преплитат с религиозната символика. "
Понеже историята на България ми е много пресна - в момента я "учим" вкъщи по човек и общество, та ще ти цитирам от учебното помагало за средновековните години : "Народът ни останал и без църковни водители. Патриарх Евтимий бил заточен в Бачковския манастир. За да контролира по-лесно покорените, султанът поставил всички християни на Балканите под ръководството на гръцката патриаршия в Цариград. Само западните български земи останали под църковното управление на Охридската архиепископия, която все повече изпадала под гръцко влияние. Вече не съществувала Българска църква и това лишило народа ни от духовна опора...." Идолопоклонничеството е характерно за религиите, не за вярата. Ето още нещо: "По-голямата част от селата останали чисто български. Патриархалният бит възпитавал поколения българи на трудолюбие, скромност, уважение към възрастните, взаимопомощ. От друга страна той ограничавал тяхното желание да научат нещо ново, да направят нещо различно от дедите си. Селяните се затваряли в собствените си проблеми и често не знаели какво става дори в близките селища. В килийните училища учителите били само монаси, които преподавали от религиозните книги. Децата учили четене, черковно пеене и молитви. Обучението продължавало 3-4 години."
цитирай
6. harvi - 4. tit - Аз разбирам и подкрепям повика ти към самоусъвършенстване!
14.11.2010 16:29
А сега - за зимата. Съвсем не искам да звуча поучително! Но зимата не може да те изненада през ноември. Знаеш за нея от март! Както и кризата не се появи изневиделица. Ако някой е много закъсал - има социални помощи точно за отопление. Ако социалните преценяват, че не влизаш в категориите на най-закъсалите - значи има начини за комбинации. Най- икономично мислят студентите - живеят по няколко души в една квартира и си правят партия на разходите. Кредитите се предоговарят с банките за по-дълги периоди, с по-ниски вноски. Не е изгодно в дългосрочен план, но на момента ти дават глътка въздух и шанс за отопление. Всички банки са готови да предоговарят. Търсиш си допълнителна работа или се местиш някъде, където ще можеш да преживееш трудните месеци. Не казвам това на теб - говоря по принцип. Липсата на средства за отопление в момента е следствие, не е причината. Тя е някъде назад във времето, когато са правени избори, вземани са решения и са се изграждали очаквания. Но всичко това може да се промени. Зима ще има и догодина. Можем да се подготвим за нея отсега. Всяка криза ни прави по-силни. Учи ни на по-мъдри решения. Интелигентността не означава да си закоравял в правилата, а да прилагаш наученото по най-ефективния начин. Това означава гъвкавост. Бягството навън не е отговор. Защото манталитетът си ходи с човека, където и да живее. Трябва да се научим на икономическо поведение. За това не е необходимо икономическо образование. Аз не съм богата, но съм благодарна за всичко, което имам и това ми дава мир да живея спокойно, с надежда, че утрешният ден ще бъде още по-добър, че най-доброто предстои, че от всяка криза има изход, че на точното време ще се появи и точната подкрепа. Независимо през какво минавам, аз съм се научила да бъда позитивна и да очаквам доброто. Това се опитвам да предам на другите, а не да високоумствам или да звуча високомерно. Много обичам народа и и скам да го видя щастлив и благоуспяващ. А това започва от мисленето. Поздрави :)
цитирай
7. compassion - Eве,
14.11.2010 16:56
Да се връщаме в миналото и да търсим там ОПРАВДАНИЯ за начина си на мислене и действие СЕГА е вредно както за живота на отделния индивид, така и за развитието на обществото. Забеляза ли как другите народи изградиха НОВОТО? Като захвърлиха и отрекоха СТАРОТО (както събличане на стара дреха).
цитирай
8. harvi - Руми,
14.11.2010 17:13
знаеш колко е важно в живота си да имаш пример за подражание, модел на поведение, което е успешно. Българинът се спасява поединично, но обича да обобщава като "ние българите" - това е манталитет, изграждан и насаждан през вековете. Да, най-добре е да се съблече старото - и аз пиша, че днес е НОВ ден, който никога преди не е съществувал. Знаеш и колко се държи тук на традициите, на обичаите, дори и да са назадничави, езически и в дисхармония със съвремието. Има неща, които можем да вземем от корените си, от миналото си и други - които трябва да оставим там - в миналото. Но първо копнежът за новото трябва да се роди и утвърди, за да има сили да се пребори с всичко закостеняло. А бъди сигурна - то е много силно.
цитирай
9. injir - , , Винаги властта се е ползвала за ...
14.11.2010 21:11
,,Винаги властта се е ползвала за лични облаги.,, ,,Има нещо гнило в Дания...,, Изводът е ясен.
цитирай
10. whitepigeon - Всяка дума, от темата, е вярна и. . ...
14.11.2010 21:11
Всяка дума, от темата, е вярна и ..тежка! За жалост!
Доста мога да коментирам по темата, но днес съм с розовите очила... :-)
Поздрави!
цитирай
11. harvi - 9. injir - , , Винаги властта се е ползвала за ...
14.11.2010 21:15
Да, не е ли време за промяна?
цитирай
12. harvi - 10. whitepigeon - Всяка дума, от темата, е вярна и. . ...
14.11.2010 21:17
Не ги сваляй, толкова голяма нужда имаме от бели гълъби в душите си :) Поздрави!
цитирай
13. tit - Харви,
14.11.2010 21:35
знам, че си добронамерена - иначе не бих влизала в спор по тази хлъзгава тема!
Не може всичко да се обясни с липса на дисциплина и отговорност. Повечето българи /особено нашето поколение/ я имат и за това, като излязат навън, като правило успяват!
Дълбокият проблем е цената на труда у нас! Защото средната заплата в провинцията не надвишава 300 лева. И дори да работиш на две места / за което трябва да имаш ОГРОМЕН късмет/ - трудно свързваш двата края!
Да не говорим, че много хора не намират и една!
Тези хора оцеляват ден за ден! Говоря за българи. Не споменавам пенсионерите. За нагласата на младото поколение - не ми говори.
Разбира се, че трябва да се подготвиш за зимата...ако можеш!
Всичко, което един разумен човек може да планира е - как да се измъкне от този ад! Само онези, с трета колона в чужбина,оцеляват тук! Не мога да разбера - как не го виждате!
цитирай
14. zvezdichka - Създаването на
14.11.2010 22:21
нова реалност е невъзможно, ако човек няма твърда увереност за това. И си права, че зависи от начина на мислене. Защото това, което мисли човек и изказва с думите си и изповедтта си за себе си и за бъдещето си, то има сила да се материализира в живота му! И ако сме недоволни и роптаем от случващото се и непрекъснато се оплакваме, то няма как да не привлечем черното...
Светлия поглед дава изход за човека!
Поздрави!
цитирай
15. harvi - Тит, извинявай! Сигурно си права, че живеем в различни реалности.
14.11.2010 22:24
Ще бъда съвсем честна, аз не познвам някой, който да получава такава заплата. Може би пенсионери, които работят допълнително като охрана. Нямам представа как можеш да се справиш с 300 лв. Затова се обезлюдява провинцията... В момента ме е яд, защото по европейските програми имаше и има милиарди евро за регионално развитие. Колко голяма част от тях се изгубиха! Но има още. Аз не виждам друга алтернатива. Защо не напишеш един постинг с цифри и факти? Ще го препратим към фейса, свежо и т.н.
цитирай
16. harvi - 14. zvezdichka - Създаването на ...
14.11.2010 22:31
Точно така е, думите създават реалности! Определят нагласите и очакванията! А те пък си водят за ръка резултатите :) Цани, как е в Русе с цените и заплатите? Когато говориш с хората - негативни ли са? Ако човек работи, може ли да си покрива разходите?
Обръщам се към всички - разкажете какъв е животът в провинцията!
цитирай
17. анонимен - Скоро пуснах един постинг за депресията, като болест или състояние
14.11.2010 22:35
и много ми се искаше да коментираш, като човек роден психолог, но за съжаление ти не посещаваш моя блог, пък и аз рядко те виждам на първа. Пишеш много задълбочено и аз много ти се възхищавам, макар че не съм съгласен с всичките ти разсъждения. Поздрави!
цитирай
18. harvi - 17. kushel - Скоро пуснах един постинг за депресията, като болест или саст
14.11.2010 22:41
Здравей! Аз не съм била активна в блога от средата на август. Проверявам само за лични съобщения, защото не получавам известия в мейла за тях. Имам да наваксвам много, ще ти дойда на гости и на теб :) Благодаря ти за оценката! Поздрави :)
цитирай
19. анонимен - Е аз не съм точно в твоята ниша,
14.11.2010 22:50
но и психологията ми е интересна. Не знам дали ще намериш нещо интересно при мен.
цитирай
20. harvi - 19. kushel - Е аз не съм точно в твоята ниша,
14.11.2010 22:52
:) Нали знаеш, който търси - намира :)
цитирай
21. monaliza121 - Трудна тема сте подхванали...
14.11.2010 23:37
Има един вид хора, на които все някой им е виновен за несполуките и провалите... Е, българинът е от този вид. Иска ред и законност, а не иска да спазва законите, ако може те да важат само за другите. Ако не бяха руснаците, ако не бяха турците или византийците... пак на този хал щяхме да бъдем.
Приятелски поздрав!
цитирай
22. inel379 - Ще изтече черната вода!
15.11.2010 03:37
Ще върнем вярата си и всички заедно ще продължим нататък!
Вселената не е престанала да ни подкрепя!
И най-великите имат възходи и падения!
Истинската любов към живота - дивна и градивна, е силата, която ще ни върне в него!
Звездите не са толкова далече!:)
Сърдечен поздрав!
цитирай
23. bapha - как го правиш, harvi?
15.11.2010 08:25

четиво за всеки понеделник :)))

малко сатори в утрото... благодаря ти
цитирай
24. harvi - 21. monaliza121 - Трудна тема сте подхванали...
15.11.2010 09:49
Трудна е, но ще разчитам на постоянството :) Дори с риск да стана досадна. Докато не решим да променим мисленето си, няма да видим промяна в ежедневието си. Трябва да започнем с отговорността, а това е много тежка тема... Поздрави и от мен!
цитирай
25. harvi - 22. inel379 - Ще изтече черната вода!
15.11.2010 09:51
Права си, това е нещо, което трябва да разберем с цялото си същество - любовта във всичките й форми има неизмерима сила. Малко известно е, че любовта не е чувство, а решение на волята :) Поздрави!
цитирай
26. harvi - 23. bapha - как го правиш, harvi?
15.11.2010 10:11
Бафа, гледах невероятни филми на ВВС за чудесата на слънчевата система, Големия взрив, за планетите, а после и за тялото. Няма начин да не разбереш, че има единство, хармония и закони, които не можеш да пренебрегваш, а после да се чудиш на резултата. Зависи през какви филтри гледаш на проблемите си. Ако мислиш в големи мащаби, през призмата на величествените природни закони, ще живееш без стрес, защото ще осъзнаеш, че можеш да не гледаш към премеждията в живота си отдолу нагоре, а отгоре надолу. Може да звучи отвлечено, но ако гледаш само към земята, никога няма да видиш хоризонтите пред себе си. Как да не стигнеш до сатори :)))) Аз ти благодаря, че си тук!
цитирай
27. makont - Ако коментираме какви сме ние българите,
15.11.2010 10:19
особено, ако плюем, то ние винаги изключваме себе си, другите са такива. Затова избягвам да се включвам в такива дискусии. Поглеждам в себе си, аз да не бъда такава, аз да не позволя на себе си да унивам, да се радвам на всичко, което имам, да знам, че сегашната криза е просто още един преминат урок в живота и ще ни направи по-силни. Да бъдеш себе си и да се радваш на живота, ако можеш да предадеш това усещане и на децата си и на другите около теб, тогава светът ще стане по-добър. Хубава и спорна седмица и поздрав за хубавия постинг.
цитирай
28. harvi - 27. makont - Ако коментираме какви сме ние българите
15.11.2010 10:35
Ти си имаш и весела дружина, която ти носи допълнително радост в живота :)) Аз също не обичам обобщенията, тоталното заклеймяване, но една идея за да се развие, трябва много да се говори по нея, да се обсъжда, да влезе по някакъв начин в съзнанието и там да работи, докато слезе до подсъзнанието. Всичко това трябва обилно да се "полива" с много думи. Има дълбоко насадени предразсъдъци, които трябва да бъдат изобличени и изкоренени от народопсихологията. Така че нашето участие в такава дискусия е мъничка позитивна стъпка към по-добро бъдеще за всички ни. Благодаря ти за пожеланието и поздрави и за теб!
цитирай
29. анонимен - Астрономията ми е тайната любов.
15.11.2010 20:19
Когато чета книги за Вселената или гледам филми по Дискавъри изпадам в нирвана. Грижите и болките ми става незначителни и смешни. Чудя си как никой психиатър не се е сетил да използва разкази за Космоса в своята работа. Като си помисля, че преди 14 000 000 000 години, материята е тръгнала на път със скорост 300 000 км/сек. Една година има 31 536 000 секунди х 300 000 = 9 460 800 000 000 или девет и половина билиона километри. Това е една светлинна година. Най-близката до нас звезда е на 3.5 пъти по-голямо разтояние. Нашата малка галактика Млечния път е с диаметър 300 000 св.години, а съседната ни галактика Андромеда на 2 000 000 св.год. Е, кажи ми, пред такива мащаби на Вселената за какви Господи, извънземни, ангелчета и дяволчета може да се мисли." Човешкия мироглед е като фуния. Сам избираш през кой отвор да гледаш."

П.с. Моля последната ми сентенция, да се впише в златния фонд на човешката мъдрост!
цитирай
30. harvi - 29. kushel - Астрономията ми е тайната любов
16.11.2010 00:26
:) И аз си играх с калкулатора да смятам докато ми стигна дисплея :)))
Нали знаеш, приемаш информацията както си решил да я приемеш, а не каквато е тя самата. Тълкуваш я според вътрешните си убеждения. Аз съм вярваща и това, което видях, ме изпълни с вълнение, страхопочитание и неописуем мир. Защото за мен Бог, Който е създал Вселената, може да се справи с всеки мой проблем. А това си е антистресова програма, откъдето и да я погледнеш :))))
цитирай
31. moreto66 - Трябва да гледаме на света от "ПТИЧИ ПОГЛЕД"...
16.11.2010 14:35
Еве, изчетох всички коментари и съм съгласна с почти всички. Много ми хареса мнението на маконт, ама тя си е много позитивен човек, поне такава енергия излъчва от блога.
Това, което иискам да добавя е, че всеки сам преценява как да гледа на живота. Някои забиват поглед в краката си и не виждат по-надалеч от собствените си проблеми, други имат "космически мироглед", едни са оптимисти, други - песимисти. Затова и истината има толкова различни лица. Но тя е една и е такава, каквато искаме да я виждаме - чашата е полупразна или почти пълна..
И начинът, по който се отнасяме към нещата от живота, определя случващото се с живота ни и с нас самите. Да се надскочиш и да мислиш глобално не е дадено на всеки. Не всеки осъзнава силата на позитивното мислене. Допускаме да мислим какво ли не...все едно да се тъпчем с разни вредни храни, а после боледуваме. Същото се случва и на ниво съзнание. Каквото допуснем да мислим, това се случва. Затова е нужно много внимателно да подбираме мислите си и хората, с които общуваме. Това е дисциплина на ума, всеки може да се научи. Когато изчистим съзнанието от вечното мрънкане, недоверието, неудовлетворението, завистта, обидата, усещането за "жертва"...тогава позитивната енергия ще се засели там и ще започне да привлича положителни явления, а когато обединим съзнанието си и го насочим към едно по-добро общо бъдеще, нещата ще се случат по начина, който ни се иска да е.
Ще се случи, ще се получи нещо като щит, който ни пази. Това е силата на ума, това е предизвикателството на новата ера - да израстнем духовно. Техниката, бизнеса, информацията...всичко е достигнало гигантски мащаби. За да управляваме този капитал и да не позвилим да се самоунищожим, е нужен огромен умствен инай-вече духовен потенциал. А мисленето започва от нас самите.

Най-много ми хареса това:
"Когато поемем отговорност за живота си, поемаме и контрола върху него, а това носи неизмерима свобода. Нека не мислим дребнаво, егоистично..."
Поздрави!
цитирай
32. harvi - 31. moreto66 - Трябва да гледаме на света от "ПТИЧИ ПОГЛЕД"...
16.11.2010 14:56
Ами толкова хубаво си го казала, Еми, че само мога да добавя пълното си съгласие! Сега има много анимационни детски филмчета, в които героите правят точно това - пускат защитно поле около себе си и ходят в него като в балон. А само от нас зависи неговата непробиваемост. Благодраря ти за коментара!
цитирай
33. zvezdichka - Eви ти ми задаваш
18.11.2010 14:25
въпрос на който не мога да дам адекватен отговор, защото имам доста ограничен кръг от хора, които позвам в Русе.
цитирай
34. harvi - 33. zvezdichka - Eви ти ми задаваш
18.11.2010 15:56
Няма нищо, и без това такъв разговор не се състоя. Щеше да е интересно да направим съпоставка, да се види картината в цифри и то от всички страни. Може би някой друг път... Поздрави :)
цитирай
35. анонимен - От ''Макроскопа''... Пламен Велев
06.12.2010 22:22
Здравейте,

Между микроскопа и телескопа, между безкрайно малкото и безкрайно голямото се намира всекидневният ни макроскопичен свят. В него ние не ядем молекули нито атоми изковани в горещото ядро на звездата, а едни ''обикновени'' яйца, палачинки и сладоледи. В него никой не каза :


„Че не е гот да си бил ченге, да си топил съседа и сега да си политик”
„Че не е гот да си прост като мини мутра”

Не ти се дава друг шанс освен да работиш, директно или косвено за Тим, Братя Галеви или някой стар дядо кукловод от ДС. Който ако го ядосаш ‘те поръчва’ (лека му пръст на Георги Стоев)

Как искате един млад ум да си сложи тенджера и да се набере на главата си. Като в американските филми 'Think positive’ (повдига ми се от тази протестантска визия за света) да си самовнуши, че ако татко му не е едикоиси ще си има собствен бизнес... Или да се мотивира да служи, в името на какво ? (заплата с която не може да си плати парното) на някоя от фирмите на Екуест източили държавни (тоест и негови) пари.

Ще разбера, ако ме класирате в графата „черноглед” и не изтърпите моите слова. И при все това след като пиша досещате се че статията ви ме интригува, скептичен съм единствено към силата ни да въздействаме чрез думите. И все пак искрено се надявам този манталитет, който описвате да не се възпроизведе, но много добре го формулирате

Насилствено покръстване, 5 века турско робство, няколко войни и след това хоп (комунизъм, социализъм, напреднал социализъм, както искате го наречете) един тоталитарен режим. Откъде да дойде самоопределението, инициативата, самоувереността ? Та манталитетът не е ли отражение на едни системно потискани дресирани послушници интегрирали самонаблюдението на тоталитарния режим дълбоко в себе си ?

В България народо-населенито (не 7те % мислещи будни хора) разбра : преди комунизъм сега капитализъм... И властта си смени костюма от идеологическа стана икономическа...

Перифразирайки А. Грамши : Свържете песимизма на интелекта с оптимизма да действията

Сърдечно.
цитирай
36. harvi - 35. анонимен - От ''Макроскопа''... Пламен Велев
07.12.2010 14:23
Здравейте, благодаря за коментара! Да, има много марионетки, създадени от ДС. Но те въртят пари, до които ние с вас така или иначе никога не бихме имали достъп. Разбира се, не омаловажавам факта. Още повече, че някои от марионетките са се взели съвсем на сериозно.
Целта на постинга е да се замислим ние за нашите възможности. Трябва ние да се научим да управляваме парите си, дори ако започнем с 1 лв. Ние трябва да управляваме талантите и способностите си - можем да се справим с това. Когато кандидатстваме за кредит или за финансиране от ЕС, искат да видят, че умеем да управляваме средства. Никога не дават големи суми, когато не си се научил да управляваш подобни парични потоци или по-малки, но пък разумно употребявани. Не става въпрос да искаме изведнъж големите богатства - това може да се случи на марионетките, но на тях във всеки момент могат да им отнемат всичко. Трябва да изградим тъй наречената средна класа стъпка по стъпка, а от нея да излязат истинските богаташи. За това са необходими няколко поколения - не става нито за 10, нито за 20 години. Не става и за един живот. Но все някое поколение трябва да реши да постави ново начало в нашата нация. Скептичен сте за силата на думите, но начинът на мислене и изговорените думи определят битието ни. Позитивното мислене е част от приложната психология. Протестантите имат това преимущество, че го свързват с вярата си в Бог и така живеят по-лесно.
Ако се замислим сериозно, имаме много неща, които можем да направим сами за себе си, има много области, които зависят само от нас. Но сме се научили да бягаме от отговорност, включително и за собствения си живот. Може фактите да са такива, каквито ги описвате. Оттук нататък тяхното значение зависи само от нашето отношение към тях. Властимащите са такива, защото ние сме им дали властта в ръцете, а и те са едни от нас - това не говори добре за нас:)
Сигурно ще се съгласите, че ако всеки поеме отговорността за себе си, "поработи" върху характера, манталитета и поведението си...
цитирай
37. harvi - ...
07.12.2010 14:25
ако "оправи" семейството и дома си, ако прави каквото трябва в работата си - много неща могат да се променят. А после ще мислим за следващите крачки :)
цитирай
38. анонимен - От ''Макроскопа''... Пламен Велев
08.12.2010 16:59
Привет отново,

Ние с вас ще работим за пари, а хората които визирам управляват парични потоци, цифри на един екран и картите вече са раздадени, да фаталност няма, но съревнованието е фалшифицирано. У едните начален капитал и властови позиции –а често и приватизирано правораздаване- за другите останалите, добра воля и креативност.
Иска ми се да споделям вашият оптимизъм, но няма средна класа без преразпределение на благата в едно общество, и не говора за произволно разпределяне а за такова, което да не оставя голям брой фрустрирани и изолирани индивиди в гета. Както е в USA ‘най-силната’ икономика в света, откъдето ни идва това ‘wishful thinking’, е имат най-много мерцедеси на глава от населението, но и квартали в които първо те гръмват, после те молят да им отстъпиш волана.
Иначе нека нескромно си призная аз съм богат, може би милионер, но не защото имам милиони цифри в някоя заровена сметка. Не притежавам много, но ми се струва повече от достатъчно, ям добре три пъти на ден, имам покрив над главата, и няколко неизлишни играчки от 21век ? Трябва ли да искам повече, трябва ли ми още нещо ? Не.
Имам много приятели и познати и всеки един от тях е вселена и едно богатство, отвъд поезията, всеки един ме е обогатил, дори и тези оставили рани в умът ми.
И накрая, но не на последно място от все сърце ви препоръчвам ‘’The century of the Self’’ на Adam Curtis серия минала по BBC. И книгата ‘’The Ghost in the machine‘’ на Arthur Koestler. Авторите разбира се аргументират „моята” теза, че думите не могат да генерират промяна и по-важното, че работата над характера, собственият манталитет Егото, Self, както и да го наречем е най-добре култивираната илюзия на последния век.

Поздрави
цитирай
39. harvi - 38. анонимен - От ''Макроскопа''... Пламен Велев
09.12.2010 09:31
Привет!
За да успееш, само желание не стига. В такъв смисъл "wishful thinking" не е достатъчно. Трябва решителност, постоянство, целеустременост и вяра в собствения успех. Американската икономика съвсем не е за пример. Необходима е промяна в мисленето, което ще доведе и до промяна в говоренето, а оттам и в действията. Спорът за това, дали е вярно, е като спорът дали има или няма бог, дали се нарича Аллах, Йехова, Буда... Веднъж като си повярвал, след това споровете само втвърдяват убежденията ти :)) С Егото, Аз-ът и Свръх - Аз-ът можем да се научим на взаимоизгодно сътрудничество :))
Може да има световни конспирации, правораздаване под масата и неофициално преразпределение на глобалното богатство. За това не споря. Но нещо, което е по собствените ни сили е, да започнем да мислим в перспектива, за следващите 20-30-50 години, за следващите две-три поколения наши потомци и да действаме в други мащаби. Защото в дългосрочен план всяка малка стъпка в правилната посока може да прокара магистрала за бъдещите успехи, дори това да са успехите на нашите внуци. Необходимо ни е мисленето на пионерите, на основателите, на възрожденците.
Аз съм оптимист, защото съм видяла от личен опит добрия плод на позитивното мислене.
цитирай
40. анонимен - От ''Макроскопа''... Пламен Велев
13.12.2010 20:35
http://www.youtube.com/watch?v=ERbvKrH-GC4

Казват че един образ е по-добре от хиляди приказки...
Весели празници. Наздраве !
цитирай
41. harvi - 40. анонимен
13.12.2010 20:44
:) Не е приятно винаги да тичаш след "торбичката" :)) Аз си мисля, че това го позволяваме когато нямаме собствени цели и се носим по инерция след залъгалките. "Казват че един образ е по-добре от хиляди приказки... " - вярно е, така че и от мен весели празници! Пак заповядайте :)
цитирай
42. nefelin - Какво ни трябва
14.12.2010 13:30
Нова ,истинска, голяма НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.
Заслужаваме си го ! И после да изградим България на ново.
цитирай
43. harvi - 42. nefelin - Какво ни трябва
15.12.2010 22:53
Ние сме си постоянно в национална криза! Не излизаме от нея, защото си гледаме само в краката. А и желаещите да изграждат са малко... Аз съм готова да "запретна ръкави" :)) Поздрави и благодаря за коментара!
цитирай
44. анонимен - Вашият пост много ми напомня на к...
10.01.2011 14:44
Вашият пост много ми напомня на книгата "Елементът":) Поздрави!
www.regionalnorazvitie.com
цитирай
45. harvi - 44. анонимен - Вашият пост много ми напомня на к...
10.01.2011 19:32
Благодаря! Какво ли ще се случи, ако всеки открие своята съзидателна страст и намери начин да я впрегне в своя и обща полза?! И при това да е щастлив! Твърде дълго сме мислили в клишета, затова креативното трудно си пробива път. Но аз съм оптимист :) Поздрави!
цитирай
46. анонимен - lmvxOJOzrUggjAqrk
24.05.2011 20:29
Seuproir thinking demonstrated above. Thanks!
цитирай
47. анонимен - oCRowqqkZItNKJ
25.05.2011 13:12
Xr4AJY <a href="http://nwkjkynqdwvf.com/">nwkjkynqdwvf</a>
цитирай
48. анонимен - fgaoYGuUxlAC
25.05.2011 20:17
14IB14 , [url=http://qefrygaamruu.com/]qefrygaamruu[/url], [link=http://adxkkhhhasnx.com/]adxkkhhhasnx[/link], http://fhkkywwycmav.com/
цитирай
49. анонимен - DSnfjrswhueoHqWAZ
28.05.2011 13:41
11QpHX <a href="http://gqvzlflleaab.com/">gqvzlflleaab</a>
цитирай
50. анонимен - iZLpYrWDnA
31.05.2011 17:49
iCtIqe , [url=http://cwkusvgcjofd.com/]cwkusvgcjofd[/url], [link=http://kvhdxfcuohdb.com/]kvhdxfcuohdb[/link], http://urzfuclijizs.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 606400
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031