Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 02:39 - За Работните Мецани и бобеца...
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 20399 Коментари: 25 Гласове:
29

Последна промяна: 08.12.2010 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Станала рано зарана нашата Меца-мецана..." (Пълният текст е поместен в края).
Станала, запретнала ръкави и се юрнала. Както казват хората: "Залудо работи, залудо не стой!" Е - затова сме си на този хал. Пак залудо! Баба Меца имала добро намерение - да сготви бобец за чудо и приказ! Хвърлила се с гол ентусиазъм към съчките, вместо да помисли преди това какво й е необходимо за гозбата.
Много често и ние пропускаме "рецептата", плана на действията, точното описание на крайния резултат, който искаме да получим. Действаме стихийно, хаотично, водени от силното си желание да успеем. Но именно детайлите отличават доброто от съвършеното. За съжаление, мисленето за дребните неща ни отегчава, а точно там се крие "майсторлъка".
В един момент и Баба Меца тръгнала да търси "мерудийката". И забележете как - по пантофи. Набързо! Ние сме царе да правим нещата "набързо" и "временно"!
Ядете ли прави в обедната почивка, защото си мислите, че така го правите по-бързо? Случвало ли ви се е да изгледате прави до вратата някой филм или мач, или състезание, защото "нямате време" за него и "бързате за някъде или за нещо"? Аз съм го правила. Когато гледам права, "поглеждам за малко"... Да не забравя да ви кажа, че през цялото време се чувствам виновна, защото "бързам". Ами бързите разговори със съседи или колеги на вратата или в коридора, защото "бързаме и нямаме време"? Те продължават с часове, а го правим "набързо"! Така и работим, учим, общуваме, живеем - набързо! А всъщност се бавим с нещата, които са ни интересни, които ни вълнуват и привличат, с които бихме искали да се занимаваме при други обстоятелства. Но трябва да си пренаредим приоритетите и да се научим да си управляваме времето!
И така - Баба Меца, по пантофи, тръгва из гората. И тук ни дава следващия истински урок - гол ентусиазъм без дисциплина, фокусиране и мотивация, е въздух под налягане! Затова и нашата "работна" Мецана се разсейва непрекъснато с клюки и празни приказки.
Забележете, че още след Зайо Байо Меца знае, че е закъсняла. Но вместо още тогава да потърси друго решение на въпроса и да ограничи щетите, тя продължава същия модел на поведение. Понякога продължаваме по инерция и не отчитаме променените обстоятелства и новите изисквания към нас. Пропускаме "залеза" и "месечината" и се стряскаме едва когато всичко затихва - когато най-накрая чуем вътрешния си глас и осъзнаем реалността на ситуацията. Чак тогава разбираме кое е важно и кое - не! Тогава разбираме без кое можем и какво е необходимо за успеха! Но често вече е късно! Защото "бобецът" е изврял, загубили сме вложеното, а сме станали и за смях! Защото навсякъде сме разказвали за "гозбата за чудо и приказ"!
По пътя на "нищоправенето" ще срещнем много съмишленици. Цялата гора! Но до "прибраната домакиня" Кума Лиса, Меца така и не стига! И обърнете внимание - Кума Лиса също не се мотае в гората! Майсторите са целенасочени и не си губят времето. Но всички "мерудийки" са при тях!
Е, какъв пример ще дадем ние на децата? Как  да правят нещата "набързо"; с гол ентусиазъм без покритие; с празнословие? Как да живеят с вина и срам от провала? Или ще бъдем наистина Работни Мецани, без присмех - и каквото правим, ще го правим "за чудо и приказ"!
И нека другите разказват за нас...

РАБОТНА МЕЦАНА
от Леда Милева

Станала рано зарана

нашата Меца-мецана.

Съчки в гората събрала,

огън висок си наклала,

та да направи чорбица

Меца на своите дечица.

 

Сипала бобец и ето,

скоро запяло котлето.

Литнала пара нагоре,

Меца сама си говори:

- Сложих солта и пипера,

само къде да намеря

стръкченце-две меродия,

гозба да видите вие?

Сетих се! Кума Лисана

е домакиня прибрана,

всички в гората я знаем,

чакай да взема назаем!

 

Меца, с пантофи обута,

тръгнала тъй, за минута,

бързо, додето е време,

стрък меродийка да вземе.

Нека играят децата,

чудо ще стане чорбата!

 

Бързала Меца, но спряла -

сивото зайче видяла.

- Жив ли си, здрав ли си, братко? -

тя заприказвала сладко. -

Хапваш ли честичко зеле?... -

Час или два отлетели.

- Ех, че ме, Зайо, залиса,

бързам, отивам при Лиса!

 

Тръгнала Меца, но тука

чула кълвачът да чука.

- Слушай, другарю, от вчера

мисля си да те намеря:

чукаш от тъмно в гората,

рано ми будиш децата!...

Ето и ти ме залиса,

бързам, отивам при Лиса!

 

После решила да мине

Меца край свои роднини.

Първо се спряла при Ежко.

- Чух, че настинал си тежко,

имал си кашлица, хрема,

чуй, аспирини да вземаш!

Чай си свари от тинтява,

топъл го пий - да те сгрява...

Ух, че ме, Ежко, залиса,

сбогом, отивам при Лиса!

 

Спряла се Меца за малко

и при кумеца си: - Жалко,

пак ти съдрали кожуха!

Приказки разни се чуха -

уж си се вмъкнал в кошара,

а те натупал овчаря...

Ех, че ме, Вълчо, залиса,

сбогом, отивам при Лиса!

 

- Чук-чук! А в тази хралупа

лешници кой ли си трупа?

Ти ли си тук, Рунтавелке,

ти ли си тук, хубавелке?

Трупай, събирай - да има!

Скоро ще дойде и зима...

Ах, че ме, сестро, залиса,

сбогом, отивам при Лиса!

 

Тук-там Мецана поспряла -

ей месечина изгряла,

светнали ясни звездици,

млъкнали горските птици.

 

- Бре, що ли става чорбата?

Как ли са гладни децата?

Може без стрък меродия,

чакай назад да завия!

 

Хукнала Меца веднага,

хукнала Меца да бяга,

в тъмното потна се връща,

спира пред своята къща.

 

Гледа - извряла чорбата,

гладни заспали децата...

Пустата Меца-мецана,

стана за смях из Балкана!




Гласувай:
29



1. tit - Пък ме сети и за Джером!:))
08.12.2010 05:33
Дето ленивите хора са вечно заети! "Няма по-голямо удоволствие от това да пушиш до камината, докато на бюротот ти те чакат куп търговски писма ..." или нещо такова беше!:)))
Казват, че волевите хора се раждат такива, обаче са рядкост, да знаеш!:))
Всеки обича да кръшка, когато има тази възможност. От друга страна - на наше време добре свършената работа още не е гаранция за успех!
Което не значи, че не си права по принцип! По-правилното мото днес е "Прави каквото трябва, да става каквото ще!":)
Лошото е, че Бабите Меци са повече, доста повече...
цитирай
2. harvi - 1. tit - Пък ме сети и за Джером!:))
08.12.2010 07:39
Привет, Тит!
Описанието на Джером е точно обратното на това на Брайън Трейси - изяж жабата :) Според древна поговорка, ако сутрин изядеш една гнусна крастава жаба, след това не може да ти се случи нищо по-лошо :) И Трейси казва - като си свършиш първо най-трудната и неприятна работа, после денят ти ще е песен :) Иначе си много права - кръшкането се услажда на всички, затова и бобецът ни все извира :))
А и Баба Меца е с добри намерения, все пак! Много празни обороти и много шум от форсиране - а работа няма. ...
Днес е нов ден, можем да го започнем с план!
Благодаря ти за ранното включване и успешен ден!
цитирай
3. moreto66 - Браво Еве, хем ме разсмя, хем ме размисли!
08.12.2010 17:31
Както винаги поуката е много добре разказана. Има една наука или по-скоро умение, което за съжаление не се преподава в училище и то се нарича - Управление на времето. Ако човек знае как да си разпредели задачите, коя колко отнема, ако умее изобщо да си планира нещата в близък, среден и далечен план, може да свърши 100 неща. И бобецът ще е сварен и мерудийките събрани...и за по чаша вино ще остане време. Това "на крак,", "набързо" и др. са най-големите заблуди. Но това е болестта на сегашното време и на поколението. Искат всичко бързо, сега..нямат търпение за детайла, няма дълбочина, живеят на бързи обороти, затова и се отегчават бързо. Затова и се натрапва консуматорския модел на общуване и поведение - все трябва нещо да се купува, нещо и някой трябва да ги забавлява....Но да се върна на темата - добре е всеки да знае какво иска, как ще го постигне, какво му е нужно, колко време ще отнеме..и т.н. малки подробности, да има реалистични очаквания и реална педстава, да умее да си планира нещата и да се организира. Иначе вярно си е гол ентусиазъм.
Поздрави!
цитирай
4. vandela007 - Едно нещо съм разбрала: човек на...
08.12.2010 18:50
Едно нещо съм разбрала: човек намира време и пари за нещата, които смята за важни.
цитирай
5. harvi - 3. moreto66 - Браво Еве, хем ме разсмя, хем ме размисли!
08.12.2010 20:44
Права си, Еми. За това е по-лесно да се започне с една задача, само че задължително написана черно на бяло. После с подточки се "разфасова" на елементарни действия, водещи до изпълнението й. След всяко извършено действие - зачертаваш малката подточка и т.н. Чувстваш се успешен, а задачата е изпълнена. Когато се справиш с една задача, ще се научиш да го правиш с две. Стъпка по стъпка, а не изведнъж... Като маратонско бягане. И в един момент ще установиш, че вече много по-успешно управляваш времето си, а си станал и много по-ефективен. Но има една омразна дума - д-и-с-ц-и-п-л-и-н-а. Там ни е слабото място :))
Знаеш ли защо децата стават консуматори и лесно се отегчават - защото ние, чувствайки се виновни заради вечната си заетост, ги отрупваме с играчки и материални заместители на нашето общуване с тях. Те искат само едно - любов и да сме там... Но това е друга тема :)
А иначе планирането, да не говорим за дългосрочното планиране е нещо, на което отново трябва да се учим. И да осъзнаем необходимостта от него.
Много ти благодаря за включването :)) Поздрави :)
цитирай
6. harvi - 4. vandela007 - Едно нещо съм разбрала: човек на...
08.12.2010 20:49
Напълно си права! А след това трябва да понесе и отговорността за това и да приеме последствията :)
цитирай
7. makont - Колко много мъдрост си съсредоточила
09.12.2010 08:24
в разбора на невероятната приказка на Леда Милева. Всяка вечер приспивах и двете си момчета с нея, знам я наизуст. Мило ми стана, и замислящо. Ха кажи ми сега какво правя, вместо да правя ДДС-та, чета и коментирам като луда и ще ми загори манджата. Като работиш от вкъщи сам си си управител. Сега управлявам и една тенджера със сърмички, и другия комп, с ДДС-то и ти пиша. И аз съм една мецана. Ей сега си взимам бележка и си подреждам нещата. Усмивки от мен и спорен ден!
цитирай
8. harvi - 7. makont - Колко много мъдрост си съсредоточила
09.12.2010 09:15
Здравей, колежке! Пишеш коментар-пускаш ДДС-пишеш коментар-пускаш ДДС... Като роднина - милиционер - роднина - милиционер :))) Важното е да го правиш фокусирано :) Ние си знаем, че като се наложи, се работи и през нощта, и през уикенда... А парата трябва да я пуснеш някъде :) Добър апетит със сърмичките :) Успешен ден и от мен :)
цитирай
9. bapha - малко думи...
09.12.2010 09:49
а дълъг път до разбирането...
цитирай
10. harvi - 9. bapha - малко думи...
09.12.2010 11:16
Нали знаеш, важно е желанието... Нека твоят "бобец" да е за чудо и приказ :)))
цитирай
11. zvezdichka - Действително, че
17.12.2010 14:18
приоритетите са важни и те ни водят донякъде и в нашите действия, стига човек да е осъзнат и да не се оставя на течението и на нещата, които са му приятни и забавни, а важните неща в даден момент да изтъняват и залиняват в някой прашен ъгъл... Трябва да се намира време за всяко нещо! Или поне човек да си взема поука от грешките си :).
Поздрави Ева!
цитирай
12. compassion - Ха, да си дойдем на приказката:
18.12.2010 19:39
защо мецаните са щастливи в любовта?
Вярно е, че човек се ражда със своя блу принт и после се оформя под влияние на средата като дисциплиниран, организиран и отговорен (повече или по-малко) или става леко недисциплиниран, безотговорен, повърхностен, отдаден повече на удоволствията, отколкото на усилената работа. Тук сладки приказки, там развяване по приятелки, козметички и магазини ... абе приятно прекарване без много амбиции. Така порасват много мили, красиви жени, които може и да поназнайват доста неща (от разните списания, а не от университетско образованиер разбира се), могат и да работят нещо, но успеха е повече в леглото, отколкото на бюрото. И те стават значи Мецани. За бобец или каквато и да е друга свястна манджа - забрави. Те ще стоплят нещо в магнетрона и ще ви го поднесат с блестяща усмивка на запалена свещ, облечени в най-модната рокля за сезона и със задължителния скъп парфюм. Сега няма да добавям подробности от типа руса с дълги крака и сини очи, защото мецаните могат да са с коси в цвят от цялата гама на боите за коса.
Еве, тези жени нехаят за кариерата и бизнеса (това правят мъжете им), защото те обикновено са омъжени за добри бизнесмени. :))))))))))
А пък другите жени като са много дисциплинирани и отговорни, нямат време за удоволствията, които привличат мъжете и така остават "личния живот" на заден план. Много типично! Да пием за изключенията!
цитирай
13. harvi - 11. zvezdichka - Действително, че ...
21.12.2010 21:32
Най-важно е да намерим баланса :) И да не правим нещата набързо :)) Поздрави!
цитирай
14. harvi - 12. compassion - Ха, да си дойдем на приказката:
21.12.2010 22:08
Руми, разби ме с този коментар! :)) Честно казано, в тази посока не бях мислила за постинга :)) На "въпросните" повече би им прилягало да са кошути, сърнички :))) Мецаните са по-друга мая :)) То и претоплянето си е цяло изкуство, а за поднасянето - да не говорим :) Не знам дали апетитът идва с яденето или с гледането :)
А иначе с много работохолизъм се стига до психиатрията...
Баланс! Поздрави :)
цитирай
15. slavei - Забавно, поучително, замислящо - 3 в 1! Поздравления, Еви!
06.01.2011 22:11
Мяра - разковничето е мярата - има ли мяра за всичко има време, защото "за всяко нещо под небето има време и срок за всяка работа..."
цитирай
16. harvi - 15. slavei - Забавно, поучително, замислящо - 3 в 1! Поздравления, Еви!
06.01.2011 23:30
"за всяко нещо под небето има време и срок за всяка работа..." - това е от любимите ми стихове в Библията :) Мяра и мъдрост, за да разчетем времето и да не изпуснем правилния момент. Благодаря ти за коментара, Пепи! Ще се радвам пак да кацнеш в моята къщичка :))
цитирай
17. priqtel12 - Хубаво казано, Ева.
01.02.2011 21:54
Колко е важно да планираме работата си, да подредим приоритетите и тогаз "да запретваме ръкави". Така ще вложим усилията наистина в нещо, което си струва, а не бързайки, да измъдрим нещо, което "е срам за майстора".
цитирай
18. harvi - 17. priqtel12 - Хубаво казано, Ева.
02.02.2011 21:13
Народът е казал, че хубавите неща стават бавно! Но ние все нямаме време и правим всичко набързо! Затова и събитията ни сварват по пантофи... Един ден ще отговаряме за всяка празна приказка...
Поздрави!
цитирай
19. анонимен - UEwldsjlEJU
25.05.2011 06:25
Hey, subtle must be your mdlide name. Great post!
цитирай
20. анонимен - iaCwKupO
25.05.2011 11:23
Haha. I woke up down today. YouВ’ve cehered me up!
цитирай
21. анонимен - LZbLlrQLpxsLZBzzYv
25.05.2011 14:39
CxXhfN <a href="http://smfnhsgteryx.com/">smfnhsgteryx</a>
цитирай
22. анонимен - wbcOGDKFqIbHuZB
25.05.2011 15:34
45P27A <a href="http://tasspjofsspq.com/">tasspjofsspq</a>
цитирай
23. анонимен - vpwKqFTfBhAviARH
26.05.2011 18:18
wnxQYB , [url=http://gqqycpverrxm.com/]gqqycpverrxm[/url], [link=http://ddjychezrsfo.com/]ddjychezrsfo[/link], http://jpkjsisntfnh.com/
цитирай
24. анонимен - SQNpozcTJJgZ
28.05.2011 17:00
gAY8mt <a href="http://baucqcdxtprn.com/">baucqcdxtprn</a>
цитирай
25. анонимен - CuvvMuleAdWiQxcwjv
28.05.2011 17:31
Rm6zb9 <a href="http://mpzpgqefzttz.com/">mpzpgqefzttz</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 606354
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031