Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 01:33 - Колко капки правят вир?
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 24587 Коментари: 53 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кап, кап, кап, кап, кап, кап... Не капка тук и капка там. А кап, кап, кап - една върху друга, за да направят мокро петно, локвичка, по-голяма локвичка, гьолче, вирче, вир...
Знаете ли как се стига до вира? С две думички - постоянство и търпение! "Ау, точно тези думички ли?! Най-много ги мразя!" Ами да, затова има малко вирчета и много мокри петна. А можем и да пресушим източника на капките и да ни е мирна главата, така де, да си останем на сухо! Винаги имаме избор.
"Ама много е изнервящо това кап, кап, кап, кап - като китайското изтезание! Нямам време да го чакам!"
Ето това е най-голямата ни заблуда. Всички искаме веднага да се цопнем в дълбокото море, а после да се изтегнем на плажа под палмите... Само че в живота не става така (обикновено). Нито в природата!
Колко много милиона години постоянно усъвършенстване са били необходими на природата за да достигне до нас в сегашния си вид? Колко милиона години водата е дълбаела милиметър по милиметър, докато си проправи път между скалите и се излее като река? И този процес никога няма да спре. Всяко съвършенство ще е предпоследно! Да си вземем поука от природата!
Какво означава да живеем живот на постоянна промяна, борба и оцеляване?
Кап, кап, кап...
Какво да бъде нашето вирче?
Колко дълбоко го искаме?
Какво ще го правим?
Какво искаме? За какво си мечтаем?
А знаете ли къде са изворите? Нависоко! Горе, в планините! "Ей, не стига, че капе, ами и да се катерим! Ама там, горе ли?! Нееее!" Вижте, тук долу има тиня, затлачени корита и битови мръсотии всякакви. Тук вирчето ще има нужда от пречиствателна станция. Ако искате чисто вирче, в което да скочите с удоволствие - ей там, горе! Време е да се качим нависоко и да погледнем надалеч! Към хоризонта и към годините напред!
Как ще стигнем там? Стъпка по стъпка, ден след ден...
Кап, кап, кап...
Искаш да научиш език? Да, ама нямам време! И пари! Добре, всеки ден по три думи. На година стават над хиляда. За три години се оформя сериозен речник. На четвъртата учиш изречения. На петата четеш книжки, гледаш филми и се ровиш в интернет! Скачаш във вира! Кап... кап... кап...
Искаш да четеш книги. Но нямаш време! Ако всеки ден четеш по десет страници, за един месец стават 300. На година можеш да четеш по 12 книги. Най-малко! Кап... кап... кап...
Така се повишава квалификацията - всеки ден по малко. Така се расте в кариерата - всеки ден по малко.  Така се прави бизнес, който да остане и за поколенията - всеки ден по малко. Така се променя живота и се сбъдват мечтите!
Кап... кап... кап...
Така можете да правите много неща едновременно. Всеки ден по малко! Тогава крайният резултат ще бъде не вир, а езеро!
Какво ни трябва?
Мечта, силно желание да я сбъднем, план за действие, малки стъпки, постоянство и търпение.
Капка по капка - вир!




Гласувай:
28



1. tit - Винаги съм знаела,
28.01.2011 01:55
че цял слон се изяжда на хапки!:))
Ама - все слон, слон!!! Накъртва някак!:)
С две думи - внимавай за какво мечтаеш!
Целувам те, Харви!
Тит / на зеленчукова диета/:)))
цитирай
2. harvi - 1. tit - Винаги съм знаела,
28.01.2011 09:28
Така е, Тит! Много хора искат веднага слон... А още не могат да дъвчат или не искат да го правят. Аз вярвам, че тези, които искат да се научат и ще имат волята да го напрявят, ще бъдат много :) Слонове, вирове или дълги пътища - мечтите са различни, както и хората, но щастието от сбъдването им е еднакво вълнуващо :)) Поздрави!
цитирай
3. compassion - Прекрасен стимулиращ постинг, Еве!
28.01.2011 12:02
На Земята, природата възстановява равновесието си, за да продължава живота. Природния закон е, че всичко е едно и взаимно се обуславя и подпомага. Човекът е част от тази природа, но живее по своите егоистични закони. Извинявай, няма да споменавам за онова (Егото, де), че вече казах много, но какво да правя като всичко се върти около него или по-точно, то си мисли, че света се върти около него. Казваш: „Мечта, силно желание да я сбъднем, план за действие, малки стъпки, постоянство и търпение.” Абсолютно съм съгласна с теб. Тит наблегна на разнообразието. Обича пъстротата на света. Няма нищо лошо. Но аз искам да обърна внимание на стратегията в живота. Ако искаш да стигнеш някой връх, не може да се разхождаш в подножието на всички околни планини и да сънуваш върхове. До върховете стигат само тези, които работят упорито върху Една Цел. Няма да обяснявам тук как се става олимпийски шампион, но много пъти съм мислила какъв е смисъла. Също няма да обяснявам сега като какво е Всестранно Развитата Личност (за която се говореше по времето на соц. развитието ни), но много пъти съм мислила какъв е смисъла. Защо сме на Земята родени Човеци. За да се чипкаме във вирчета? (та ако ще и сами да си ги изграждаме). Потребителското отношение към живота е бедата на 21 век. Взимаме, взимаме, а какво даваме? Ще повторя мисълта си: Природния закон е, че всичко е едно и взаимно се обуславя и подпомага. Призива ми е: Нека докато сбъдваме собствените си мечти и изграждаме собственото си щастие не забравяме, че всичко ни е дадено даром и Вселената ни връща многократно повече на това, което ние даваме. Та за стратегията, де: Живей и не пречи на другите да живеят! Не гради своята кула върху руините на кулата на друг. Хуманността е условие за успеха в социалното общество, другото е джунгла с много вирчета.
цитирай
4. makont - Здравей Мъдрост!
28.01.2011 15:54
При теб както винаги е топло и хубаво, мошеш да се отпуснеш и да прочетеш нещо стойностно. Сега капя на друга тема, предполагам и ти, но като си запълним гьолчето до 31.03.2011, пак ще започнем кап, кап, кап. Усмивки от мен и лека!
цитирай
5. harvi - 3. compassion - Прекрасен стимулиращ постинг, Еве!
28.01.2011 16:50
Прекрасен стимулиращ коментар, Руми :)) Знаеш ли кое е най-хубаво? Хората започват да се осъзнават и да се връщат към природата, да търсят хармония с нея, променят цялата си житейска философия. Все още са светулка тук, светулка там, но броят им непрекъснато нараства.
Права си, че трябва да се фокусираме, ако искаме да постигнем нещо, и аз съм писала на тази тема. Но проблемът е, че нямаме само една сфера в живота. Ти знаеш - работа, семейство, деца, личностно развитие, духовно израстване... Списъкът може да бъде дълъг и трудно се задрасква някоя от позициите - всяка една крещи за времето ти. Затова системата кап, кап, кап... върши страхотна работа - всеки ден по малко, но животът ти се изгражда хармонично във всичките посоки. Иначе някоя стена ще поддаде и ще срине всичко.
Всеки от нас трябва да се научи да дава, ако иска да живее добре, това е вечна истина. Няма как да жънеш, ако не си сял :))
Благодаря ти и поздрави!
цитирай
6. harvi - 4. makont - Здравей Мъдрост!
28.01.2011 16:59
Хей, колежке, четкаш ме :))) Знаеш ли какво прочетох съвсем скоро в една красива историческа книжка за деца? Сега ще ти цитирам дословно: "През 3300 г. пр.н.е. месопотамците изобретили писмеността за нуждите на търговията. Писарите от град Урук отбелязвали върху глина какви стоки и животни са били разменяни - така от продажбите и покупките оставала следа!" Кажи сега, ние счетоводителите, не сме ли като Прометей на прогреса - заради нас е измислена писмеността! Как да не почива при нас Мъдростта :)))
А кой, ако не ние - счетоводителите, знае по-добре истинността на този принцип на капането - кап, кап, кап и - или пробойна, или вирче - зависи от посоката, нали :))
Да, и аз съм се потопила, подавам декларации още от 5 януари, но от време на време подавам перископа :)) Поздрави и лека работа и на теб!
цитирай
7. анонимен - Много точно четиво. И много вярно.
28.01.2011 19:00
Но всичко това има един недостатък. Когато научиш достатъчно, то почти няма да ти е нужно.
цитирай
8. harvi - 7. kushel - Много точно четиво. И много вярно.
28.01.2011 20:13
Куш, затова е кап, кап, кап... Учиш, прилагаш, учиш, прилагаш... Иначе главата ти ще стане като обществен трезор :)) Ако не се научиш как да прилагаш, нищо не си направил :)) Ще си като напомпан балон, който може да хвръкне из облаците. А ако имаш знания и умения и не ги използваш - ще си останеш на сухо :)) Поздрави и ти благодаря, че намина :)
цитирай
9. whitepigeon - Има капка, има проблем! Няма капка, ...
28.01.2011 20:50
Има капка, има проблем! Няма капка, няма проблем!
Цел -постоянство -търпение. Капка -вир -язовир.
Поздрави :-) ;-)
цитирай
10. harvi - 9. whitepigeon - Има капка, има проблем! Няма капка
29.01.2011 11:29
:)) Много си прав :) Може целта да бъде да няма капки :) Но, ако някой наблюдава внимателно природата, това сте ти и Цани! Най-добре познавате нейното постоянство и стремеж към усъвършенстване. И колко капки трябват за това :) Поздрави!
цитирай
11. pevetsa - Слънце за теб!
29.01.2011 12:56
Капка по капка
стъпка по стъпка
ден след ден ...
ДА БЪДЕ СЪВЪРШЕНСТВО!
цитирай
12. harvi - 11. pevetsa - Слънце за теб!
29.01.2011 14:44
Да бъде :)) Днес при нас грее много хубаво слънчице :) Приятен ден и на теб!
цитирай
13. poliqsta - Много си права!
30.01.2011 23:02
Да! Ако искаме вир, ни трябва търпение. Има и друг проблем. Някои хора само казват, че от утре започват, но само си приказват. Така минава целият живот!
С празни приказки много
и поглеждане строго,
но без труд голям,
а с мързел и думите ,, искам да ям";))
Надявам се, че разбра!
Много ми хареса постинга ти! Поздравления!
цитирай
14. harvi - Да, точно когато трябва да свършиш нещо важно, услужливо огладняваш :))
30.01.2011 23:27
Мързелът трудно се предава :) Празните приказки са голяма заплаха за доброто ни име, за доверието в нас и за собственото ни бъдеще. Ако сами си обещаваме нещо, а след това не го изпълняваме, ограбваме себе си. Най-големите жертви на мързела сме самите ние. Каквито и оправдания да си измисляме - очаква ни суша. Нали знаеш - който не работи, не трябва да яде :))) Представяш ли си колко слаби хора ще има, ако спазваме тази поговорка :)))
цитирай
15. inel379 - Когато търсим, намираме извора!
31.01.2011 19:12
Когато искаме да постигнем нещо, не се отказваме!
Всеки ден!
Търпеливо, упорито и с удоволствие... защото ни харесва!
Знанието е магнит!
Моженето дава повече сигурност по пътя, който е безкраен!
И още, и още...
Капка по капка...
Прекрасно е, когато храни и душата!
Благодаря за чудесния постинг!
Хубава зимна вечер ти желая!:)
цитирай
16. harvi - 15. inel379 - Когато търсим, намираме извора!
31.01.2011 21:46
И аз ти благодаря! Голямо богатство е да открием това занимание, което би ни вдъхновило, мотивирало и завладяло до такава степен, че да сме готови да чакаме, да работим упорито и да преодоляваме препятствията за да го изпълним! Дано всеки открие мястото си! Хубава вечер и на теб :)
цитирай
17. zvezdichka - Важното е
01.02.2011 13:26
човек да има интерес, любопитстов, да е подтикнат на направи първата крачка, да е провокиран и после е по-лесно. Самият му интерес ще го води към следващата и следващата стъпка и в един момент, когато човек примерно се научи да плува, той ще изпита удовлетворението и да се гмурка по надълбоко и да открива тази магия, която е скрита във вира, езерото, морето, Вселената, Всемира... Но за това наистина се изисква търпение, за да се постигнат и резултати! Не може да стане изведнъж. И най-важното човек да се влага в нещото, с което се е заел, защото то ще му се отблагодари!
Поздрави за поста Еви!
цитирай
18. harvi - 17. zvezdichka - Важното е
01.02.2011 18:17
Да, така е! Трябва да разчупиш клишетата в собствения си ум, да излезеш от коловозите и да откриеш какво те вълнува най-много. Когато се отдадеш на любимо занимание, търпението те следва по естествен път. За останалите неща е нужна дисциплина :)) Не е приятно, но резултатът си заслужава :) Поздрави, Звездичке!
цитирай
19. priqtel12 - Ами според обстоятелствата....
01.02.2011 23:10
Понякога и не толкоз много са в състояние, събрали се, да ни удавят в себе си...., но не за това ти е думата, виждам.....Тук иде реч за онова постоянство, при което капка по капка събираме емоции, умения, опит и продължаваме напред все по-уверено, все по-неудържимо.....за да се почувстваме удовлетворени, за да видим , че нещата се получават и добили нова увереност, си поставяме нова цел, щуруваме препятствията, преодоляваме ги и ....пак, и пак.....докато станем такива, каквито искаме.....Можем да го направим, нужни са ни постоянство, амбиция, знания, но крайния резултат СИ ЗАСЛУЖАВА!
цитирай
20. harvi - 19. priqtel12 - Ами според обстоятелствата....
02.02.2011 20:50
Здравей, Иве! Да, понякога капките събират нашите страхове, гняв, протест, възмущение, отчаяние и когато капне последната капка, насъбралото се прелива и ние сме готови да избухнем. Или да се сринем... Или да се откажем. Вътрешното напрежение и гняв са сигнал, че нещо не е наред, че не сме на правилното място. При всички случаи е необходимо да проведем сериозни разговори, да си направим равносметка на плюсовете и минусите и в зависимост от резултата - или да се махнем от ситуацията или мястото, или да приемем условията без напрежение. Най-трудно е да се осмелим да проведем необходимия разговор, най-често самите ние сме учудените от лесното разрешаване на проблемите. А понякога е време да кажем сбогом, но за това вече съм писала :)
А тук, в този пост настроението е по-весело, макар да обсъждаме скучното нещо постоянство :)
Харесва ми думата щурм - права си, трябва да щурмуваме целите си, ако искаме да бъдем щастливи!
Много се радвам, че намина :) Прегръщам те и ти пожелавам безоблачно небе!
цитирай
21. evrika2011 - Поздравления!
02.02.2011 21:04
Добре написано, но доста може да се поспори...
цитирай
22. harvi - 21. evrika2011 - Поздравления!
02.02.2011 21:23
Е, в спора се ражда истината :)) Благодаря за оценката! Пак заповядайте тук! Поздрави :)
цитирай
23. injir - Звучи оптимистично!
06.02.2011 19:39
Звучи оптимистично!
цитирай
24. harvi - 23. injir - Звучи оптимистично!
07.02.2011 11:09
Да, оптимизмът е градивен и е полезен за здравето :)) Дано да има повече оптимисти! Поздрави :)
цитирай
25. анонимен - и накрая
07.02.2011 11:35
дойде някой тапир/като мен/ и изпие целия вир:)
цитирай
26. harvi - 25. анонимен - и накрая
07.02.2011 11:47
:))) Поне една полза да има от вира :)) Значи си е заслужавал труда и чакането :)
цитирай
27. pagan - Когато бях малък,
08.02.2011 20:55
баща ми, който беше адвокат, веднъж ми каза:- Ако искаш да забогатееш за 2 дена или ще умреш , или ще влезеш в затвора (за кражба). По- късно, когато ме взеха в казармата като "трудовак", отначало бързах да изкопая нормата, но след като изкопах 1 кубик, се изморих до смърт и спрях. И ме вкараха в ареста. На другия ден вече гледах какво правят тези, които изкопават цялата норма- (9 кубика пясък), видях, че копаят бавно, спокойно и не спират, защото не се изморяват толкова и изкопах и аз моята! А тогава тежах 62 килограма и не знаех "от коя страна се държи лопатата", и че като се забива в
пясъка, не се забива само с ръце, а се натиска и с коляно! Общо взето начинът за постигането на каквото и да е, е това. (Само давам пример в потвърждение на гореказаното), с което съм абсолютно съгласен!
цитирай
28. harvi - 27. pagan - Когато бях малък ...
09.02.2011 13:34
Да, това е принцип, който действа във всяка област на живота ни :) Благодаря за коментара! Поздрави :)
цитирай
29. анонимен - WBDUfyFrBAxvvDB
25.05.2011 00:03
Your answer was just what I neeedd. ItВ’s made my day!
цитирай
30. анонимен - eJCYUXFozFOo
25.05.2011 05:02
Cool! That's a clever way of looikng at it!
цитирай
31. анонимен - lUReKLic
25.05.2011 06:10
I feel so much hapeipr now I understand all this. Thanks!
цитирай
32. анонимен - iRbvWzyAXhpeL
25.05.2011 07:35
YMMD with that asnewr! TX
цитирай
33. анонимен - gtryeTQrlyn
25.05.2011 13:31
In awe of that answer! Rlealy cool!
цитирай
34. анонимен - ToiExxDKRKAXaQQbqO
25.05.2011 14:00
EULNqF <a href="http://gdpqpzxcaicw.com/">gdpqpzxcaicw</a>
цитирай
35. анонимен - DUXEAsokjFEICjS
25.05.2011 14:57
EMAJJY <a href="http://foagyknzzlnr.com/">foagyknzzlnr</a>
цитирай
36. анонимен - RQimSraofDvnAmdiq
25.05.2011 15:28
p2W2yx <a href="http://zrlapolnqgsd.com/">zrlapolnqgsd</a>
цитирай
37. анонимен - daGhZiHejDtfxdQp
25.05.2011 15:33
PIimX4 <a href="http://afftesuocqdt.com/">afftesuocqdt</a>
цитирай
38. анонимен - BMjRqjga
25.05.2011 19:33
o6L4wF , [url=http://uekdgdjancxu.com/]uekdgdjancxu[/url], [link=http://lbgjkmtufcxw.com/]lbgjkmtufcxw[/link], http://tqluweufomnu.com/
цитирай
39. анонимен - KzjcZajJPhdbaWiaQg
26.05.2011 13:23
KPS2mQ <a href="http://gxuwxyiqrlrc.com/">gxuwxyiqrlrc</a>
цитирай
40. pagan - Освен всичко друго,
26.05.2011 13:53
(асо става въпрос за материалната част), не позволявайте чрез рекламни трикове,
лобистки закони, високи цени и т.н. "да ви изпиват водата"!
цитирай
41. анонимен - wCARUBmLzrIL
26.05.2011 18:24
oUbULk , [url=http://oiqqtokzkvtm.com/]oiqqtokzkvtm[/url], [link=http://josfhodtawne.com/]josfhodtawne[/link], http://znafqdlciwak.com/
цитирай
42. анонимен - yuAUYxFqll
26.05.2011 18:47
To6Ybe , [url=http://yfzlbozazqkw.com/]yfzlbozazqkw[/url], [link=http://dnafibpgrvuj.com/]dnafibpgrvuj[/link], http://rwufsdiyokli.com/
цитирай
43. анонимен - qPsISEBBOU
26.05.2011 18:50
WNCgon , [url=http://kxtkppcibicq.com/]kxtkppcibicq[/url], [link=http://famwaivyjwda.com/]famwaivyjwda[/link], http://uifdjkaocdec.com/
цитирай
44. анонимен - jVXKwEkLXrjuFKdEdU
28.05.2011 16:32
kYjElh <a href="http://zfwfcdvafist.com/">zfwfcdvafist</a>
цитирай
45. анонимен - JptYYiRjXsM
28.05.2011 16:37
ipwJJL <a href="http://afmqczbprvms.com/">afmqczbprvms</a>
цитирай
46. анонимен - uBjHESEpS
28.05.2011 16:45
D2FAEY <a href="http://cnhivoaxklbu.com/">cnhivoaxklbu</a>
цитирай
47. анонимен - WjcGxHvleGGDXEckR
28.05.2011 17:16
7uOvg2 <a href="http://lulkbvssugfz.com/">lulkbvssugfz</a>
цитирай
48. анонимен - YhPFiUZz
28.05.2011 17:42
HlPqsU <a href="http://ztthqsrxrbvm.com/">ztthqsrxrbvm</a>
цитирай
49. анонимен - UIEhJyOcARPYTpM
31.05.2011 19:14
Mkqklp , [url=http://umazkjrnvvdi.com/]umazkjrnvvdi[/url], [link=http://woydlmpmdwjc.com/]woydlmpmdwjc[/link], http://gkywqzjixtqj.com/
цитирай
50. анонимен - abtMMRqDbebHOCxaxQ
31.05.2011 19:52
Ij7fF2 , [url=http://cslfvfhprqlt.com/]cslfvfhprqlt[/url], [link=http://nidciudaxbmj.com/]nidciudaxbmj[/link], http://kgkdfdmfaojt.com/
цитирай
51. анонимен - ybEyjtajtMaXsuq
31.05.2011 20:03
cJscHZ , [url=http://olotfezqifqa.com/]olotfezqifqa[/url], [link=http://vpxtbomkmkmu.com/]vpxtbomkmkmu[/link], http://furejrvapnpc.com/
цитирай
52. анонимен - rwKGtfcl
31.05.2011 20:05
JPhvwZ , [url=http://fwtvebkgwqoq.com/]fwtvebkgwqoq[/url], [link=http://dxrjwqeayfkk.com/]dxrjwqeayfkk[/link], http://lwusqxymboqw.com/
цитирай
53. анонимен - zbpUvHFLNzrihNKicV
31.05.2011 20:13
ik80DS , [url=http://vjiqvymxcavp.com/]vjiqvymxcavp[/url], [link=http://utgymyfpfoqq.com/]utgymyfpfoqq[/link], http://ohavaeohjgie.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 606357
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031