Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2012 03:58 - Мюсли vs попара II част
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4233 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Представете си късна нощ или ранна утрин… Луната все още не се е скрила зад хоризонта, но е много близо до него… Вятърът е затаил дъх в очакване на изгрева… Всичко замлъква, настава тишина, обзема те спокойствие… Стрелките на часовника са между 4 и 5… Времето, когато се ражда новият ден! Когато атмосферата е изпълнена с енергия, сила и живот… Това е любимият ми отрязък от денонощието! Обичам да наблюдавам разпукването на зората и радостното оживление! И знаете ли, такова е и времето, в което живеем – между края и началото …

Защо започнах тази поредица за България с откъс от „История славянобългарска” в предишния постинг? Съвсем смирено и с голяма буца, заседнала на гърлото ми, ще се присъединя към думите на Паисий: „Твърде много обикнах българския род и отечество…” Боли ме, когато с лекота се оставяме на подигравките и упреците, но още по-мъчно ми е, когато самите ние заговорим за робския си нрав. Ние нямаме робски манталитет, ние живеем като мъченици, защото имаме мисия и кауза – да изградим по-добър живот за децата си! Ние стискаме зъби, напрягаме мускули и затягаме колани, защото за нашата нация няма нищо по-важно от тях – децата! Ние не сме егоисти, не искаме всичко тук и сега. Искаме те да живеят добре и да продължат по-нататък! Ние чакаме нощта да свърши и да дойде утрото … Затова търпим и издържаме!

Кажете ми колко българчета ходят на работа всеки ден след училище и през ваканциите? За колко семейства това звучи нормално? Колко западноевропейски или американски баби и дядовци работят допълнително, за да помагат на децата и внуците си? Или те са богати и нямат нужда? Вместо да ни наричат подигравателно Хомо Балканикус, трябваше да ни кръстят Хомо Родитѐликус.

Но, ако децата са всичко за нас, тогава не е ли време да се събудим? Все по-често позволяваме дните ни да се превръщат в поточна линия, живеем механично, повтаряме заучени клишета и пригласяме в транс на рекламните мантри и заблуди. Дали не се превърна в клише и това, че живеем за децата? Не, обидихте се? Тогава си отговорете сами на въпроса тази седмица колко време прекарахте с тях? Чухте ли ги или само вие говорихте? Те разбраха ли колко ги обичате и колко са важни за вас?

Как стана така, че единствената нация в света с празник на буквите, с химн, в който се пее, че науката е слънце, стигна такова дъно на образованието, че огромна част от населението е неграмотно? Безсмислени, лишени от преклонение пред знанието учебници, некадърно изготвени учебни програми, незаинтересовани и измъчени от кухи реформи учители, безхаберни родители, апатични ученици, бедна материална база и всичко това покрито с празни лозунги и безрезултатни политики. Защо допуснахме това? По-добре килийно училище върху рогозки на земята с глинени дъсчици, но с любознателност и хъс, отколкото тази имитация на образователна система. Никой не говори за знание, наука, интелигенция, просвещение. Темата е пари – заплати, хонорари, бонуси, бюджети…

Защо бюрократи изготвят яловите учебни програми, с които и най-добрите учители трудно се справят? Защо учебници се пишат от хора, които не са говорили с деца от 100 години? Защо илюстрациите в учебниците са направени от връзкари, скарани с изкуството? И в крайна сметка какво искаме да научат децата в това училище? Трябва да говорим за България 2030 и да гледаме към бъдещето, защото нощта свършва и утрото се ражда… Бъдещето на България зависи от образованието днес. Няма значение дали имате сега деца, дали вече са пораснали или още чакате първото зъбче. Темата за образованието трябва да се превърне в национален приоритет. Утре ще бъде късно. Ако днес не разберем уроците от миналото си и не вдигнем погледите си далеч напред във времето, ще останем треторазрядна нация от метачи, общи работници и клошари, от роби на чуждите плантации. Винаги е имало богати родолюбиви българи, които с радост са дарявали за училищата имоти, сгради, парични средства или оборудване. Но учителите са били най-будната прослойка от населението. Като общество имаме задължението да върнем уважението, достойнството и любознателността в училищата. Тази промяна трябва да започне от всеки един от нас. В този обществен договор (колкото и клиширано да звучи) няма място за синдикати и паразитни структури, изсмукващи жизнените сокове от образователната система. Трябват желаещи да се посветят на професията учители, разбиращи и подкрепящи действията им родители, ангажиран бизнес и политическа класа, осъзнаваща потребностите на времето. Когато се постигне такова обществено съгласие, ще се намерят и необходимите финансови и материални средства.

България 2030? Защо не европейски и световен образователен център? Не сме достойни? Да прочетем отново „История славянобългарска”…

До утре!




Гласувай:
12



1. erato7 - Заставам зад всяка твоя дума!!!
06.06.2012 18:37
Заставам зад всяка твоя дума!!!
Радвам се, че си тук!
цитирай
2. tit - "Не сме достойни?"
06.06.2012 19:52
Риторичен въпрос...и Паисиевата история няма да помогне, уви!:(

Хубаво е, че наминаваш още!:)
цитирай
3. harvi - 1. erato7 - Заставам зад всяка твоя дума!!!
06.06.2012 21:16
Благодаря ти, Ерато! Признавам си, че съм малко пристрастна по темата, защото дъщеря ми завършва сега пети клас и всекидневно се сблъсквам с действителността на образователната система. Всичко е толкова архаично! Ако не са допълнителните ни занимания в къщи, не знам какво щеше да научи! Не обвинявам учителите. Системата плаче за тотален ремонт или по-точно взрив и изграждане наново :)) Ти си знаеш :)) Поздрави! И аз се радвам, че си тук!
цитирай
4. harvi - 2. tit - "Не сме достойни?"
06.06.2012 21:26
Теди, не ми се иска да задам въпроса така: "Защо не сме достойни?" Страхувам се, че интернет пространството няма да стигне за доводите, които ще последват в отговорите. Нали знаеш? Затова започвам с Историята... Поздрави! (Малко се чувствам като в стар каубойски филм :)))
цитирай
5. whitepigeon - Трябва такива хора, като теб във ...
08.06.2012 13:31
Трябва такива хора, като теб във власта. Но системата за жалост ще те изплюе. Затова сме и на това дередже защото ако си родолюбив и честен, матрицата те изхвърля. Тежки теми, но трябва да се говори по тях.
Поздрави Харви :-)
цитирай
6. harvi - Благодаря ти, но аз нямам властови амбиции.
08.06.2012 21:46
Ще е хубаво някой с власт да се зачете, а защо не и да приеме някоя идея :)) Имам такива розови мечти :)) Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 606349
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031