Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 19:11 - Кой печели от бежанската вълна към Европа
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 5858 Коментари: 12 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кой има изгода от бежанската вълна? Какво ще стане с Европа в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план? Какво ще стане с България?

Ако не се интересуваме от задните части на Ким Кардашиян, от перчема на Доналд Тръмп, от епилираните гърди на Путин и драмите в Биг Брадър, може да ни остане малко време да потърсим под вола теле.

Не съм почитател на конспиративните теории, но тази бежанска вълна много ми прилича на режисирана и изкуствено подбуждана, особено в колосалните ѝ размери. По същия начин не вярвам, че целият свят, с обединените сили на НАТО, американската армия, европейските армии и дори руската армия, та дори и МОСАД не могат да се справят с група надрусани и разгонени неграмотни главорези. Даже Холивуд може да се справи по-добре, ако трябва да измисли сценарий за успешна операция на специалните подразделения. Това масово демонстриране на безсилие чак не е за вярване.

Не мога да си представя ужаса, който преживяват бежанците, трудностите по пътя и множеството препятствия, особено и ако са с деца. Затова смятам пресметнатата гавра с човешкия живот за особен вид престъпление.

Ще оставим контролът върху нефтените и газовите находища в опустошените земи на бежанците за по-нататък, даже няма смисъл и да го коментираме. Да погледнем последствията с очите на Европа и да поумуваме кой може да спечели. С това темпо на масово преселение съвсем скоро ще започнем да говорим за милиони бежанци на територията на Европейския съюз. Между тях има образовани и цивилизовани хора, които по-лесно могат да се интегрират. Но поне от това, което виждаме, болшинството бежанци идват от бедни и изостанали региони. Какво би направила Европа и от какво първо би се нуждала, имайки предвид законодателството и социалната ѝ система? Едно от първите неща са лекарства и ваксини – в големи количества, в милиони разфасовки. Не е тайна близката роднинска връзка между петролните и фармацевтичните компании. Така едни и същи кръгове ще печелят и на входа, и на изхода от бежанската вълна. След това всички тези хора трябва да се нахранят и то многократно и в продължителен период от време, докато станат способни сами да заработват прехраната си. Ще е необходима много храна, по възможност по-евтина, защото социалните фондове на западните страни бързо ще олекнат. Коя храна е по-евтина, дори в пъти? ГМО храната. Така поставената на колене Европа по-лесно би се съгласила да позволи генно-модифицираните сортове да навлязат на нейна територия. Какво ще се случи със селското стопанство на държавите – членки на ЕС – няма да повтарям хилядите изписани страници  - почти всичко вече е казано. Много бързо местното население ще поиска военни действия на териториите на страните, от които са дошли бежанците. Военните действия са манна небесна за военната индустрия.

Дотук големите печеливши са военните концерни, фармацевтичните компании и Монсанто и тези, които тепърва ще контролират добива на нефт и газ в изоставените региони.

Но проблемите на Европа няма да спрат дотук. След като десни националисти като Найджъл Фараж години наред плашеха избирателите си с гастарбайтерите от Източна Европа, сега биха достигнали кресчендо пред задаващата се армия от още по-евтина работна ръка от Близкия Изток и Африка. Конкуренцията за непривлекателна, ниско платена и неизискваща квалификация работа ще се изостри. Може би източноевропейците ще бъдат изместени или пък пренасочени към по-квалифицирана работа, ако се запази ниското заплащане. Има две възможни последствия от тази ситуация. Или хиляди останали без работа икономически имигранти ще се завърнат по земите си, което ще обсъдим след малко, или хиляди западноевропейци с по-ниско ниво на образование и квалификация ще останат без работа. Това, освен че ще изостри социалното напрежение в страните, ща налее масло в огъня на националистическите и неофашистките организации, като може да стигне до граждански бунтове, неподчинение и вълна от насилие над бежанците. Напълно е възможно и обратното действие – насилие, бунт и престъпни действия от страна на бежанските среди.

В малко по-далечно бъдеще очаквам силно обедняване на по-ниските и средни слоеве на средната класа, надигащо се недоволство и чувство за безнадеждност и предизвикана от това имиграционна вълна от Западна Европа към САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Югоизточна Азия. Напълно са възможни вдигане на данъците, увеличаване на годините за пенсия и намаляване на други социални придобивки за западните граждани. Въпреки че в дългосрочен план може да се говори за частична интеграция и преодоляване на демографския срив в Европа, в средносрочен план предстои само отслабване в икономическо, финансово и социално отношение. За сблъсъка на християнство и ислям няма да говоря сега. На кого е нужна слаба Европа? Въпреки че ЕС е голямо перо в износа на Русия и основен съдружник на САЩ в НАТО, силна Европа е заплаха за властови амбиции както отвъд Атлантика, така и от Изток. Затова Европа трябва да си помогне сама и да не очаква подкрепа. Въпреки че няма прецедент обединени европейски армии да нападнат общ враг в най-новата световна история, време е за промяна, ако не искаме да бъдем свидетели на загиването на една цивилизация. Вместо брюкселски локуми са необходими решителни и незабавни военни действия срещу терористичната групировка Ислямска държава.

Що се отнася за България, то може би трябва да очакваме завръщане на много от нашите сънародници зад граница. Това ще окаже натиск върху социалната сфера, повишаване нивото на безработица и влошаване качеството на живот. Но има нещо положително в цялата ситуация. Това ще бъдат вече хора с изградени трудови навици, които знаят как се работи дисциплинирано и отговорно. Дано има разумни хора, които да се възползват от техния опит. Повечето от тях са работили в селското стопанство. Тук има пустеещи земи. Ако има предприемчиви хора, ще организират обработването им и ще спечелят. Очаквам цената на земята да се вдигне и много имоти в запустели села да се сдобият с нови собственици. Плодородната земя, екоземеделието, водите и чистата природа могат да се превърнат в златна мина за нас.

Другият проблем ще бъде образованието. Без адекватно, ефективно и съвременно образование, ще се произвеждат само безработни млади хора без перспективи и без място в идващия свят.

Време е да се събудим и да видим реалностите такива, каквито са, а не само каквито ни ги представят чрез медиите. Време е да прогледнем.




Гласувай:
20



Предишен постинг

1. harvi - Благодаря ти, Куш!
28.08.2015 21:08
И за мен е удоволствие да се завърна тук :)
цитирай
2. boliarkabg - Поздрави!
28.08.2015 22:04
Чудесен анализ и вярно поднесен! Севрюкова Слава беше казала, че след 2017 г. най-добре е заминалите да се завърнат...има резон.
цитирай
3. harvi - 3. boliarkabg - Поздрави!
28.08.2015 23:39
boliarkabg написа:
Чудесен анализ и вярно поднесен! Севрюкова Слава беше казала, че след 2017 г. най-добре е заминалите да се завърнат...има резон.

Благодаря!
Сега Европа ще бъде уязвима на тема спазване на човешки права и няма да има позиция, от която да настоява за спазването им в Русия, Китай, Близкия Изток; нито пък ще има сили и средства да се бори за опазване на околната среда, нещо, срещу което се съпротивляват и САЩ, и Руся, и Китай - милиарди долари, спестени на корпорациите. Все едно намериха майстора на Меркел, като й облякоха готварска престилка и я сложиха да вари каша за бежанците. И каквото и да направи, винаги ще е лошата.
цитирай
4. wonder - Добре си си дошла!
31.08.2015 16:00
Благодаря, Ева!
За интелигентно споделеното Виждане.
цитирай
5. harvi - Благодаря ти, Дела!
31.08.2015 16:18
Добре си заварила :)
цитирай
6. kvg55 - Превъзходен анализ, поднесен на ...
31.08.2015 20:12
Превъзходен анализ, поднесен на разбираем език.
Най-голяма изгода от преселението на араби и африканци имат САЩ.
Прочетох в http://kolevm38.blog/politika/2015/08/28/avstriiski-medii-sasht-finansirat-bejanski-korabi-kym-evropa.1387149, че us-американски организации финансирали
прехвърлянето на нашествениците в Европа. Резонно е да се запитаме, с какви
пари се плаща за корабите, превозващи нашественици.
САЩ се нуждаят от слаба Европа, за да доминират над икономиката й, над
политиката й, над пазарите й и да я пазят от Русия.
Затова й създават проблеми.
цитирай
7. harvi - 7. kvg55 - Превъзходен анализ, поднесен на ...
31.08.2015 21:46
Много благодаря за ласкавата оценка!
Според мен проблемът с бежанската вълна не трябва да се разглежда в плоскостите ляво-дясно или САЩ-Русия. Дори не и като Изток-Запад. И при всички случаи, когато говорим за отделните страни, предполагам, че можем да се съгласим, че става въпрос само за онази върхушка, която разполага с властови и икономически механизми за въздействие, а не за народите. През последните десетилетия и САЩ и Русия оставиха по бойните полета стотици хиляди свои войници, създадоха армия от инвалиди (на психическо и физическо ниво) и разбиха щастието на хиляди семейства.
Не знам дали харесвате Игрите на глада, Дивергенти или Матрицата, тези дни си правя аналогии с отделни моменти в тях. Аз мисля, че ни насъскват едни срещу други за да не разберем мощта на обединената ни сила.
Какво прави Европа, когато е силна (признавам, че далеч не е перфектна)? Европа е социална, много повече от САЩ, Русия, Китай, да не говорим за Близкия Изток. Нямам личен опит в това, може някой да оспори думите ми, но мисля че корпорациите в Европа не мачкат с такава сила служителите си както в САЩ и определено няма експлоатация както в Китай. Европа се бори за чиста околна среда, а САЩ отказват да подпишат протокола от Киото. За чистотата на околната среда в Китай не може и да се говори. Ако Европа бълва директиви, с които се забранява вноса на отровни стоки на нейните пазари, мнозина заводи остават без възможност за пласмент на продукцията си. Китай е стиснал за гушата САЩ, защото държи държавния им дълг и акциите на големите корпорации, ако реши, може да ги доведе до фалит за отрицателно време. Но Европа не е толкова послушна, въпреки че също има голям външен дълг. Има критерии от Маастрихт и Копенхаген и се опитва да наложи някакъв контрол. Освен това изгражда солидарност, бори се за диверсификация на енергийните доставки, забранява ГМО и още един куп "лоши" неща. Говори за обща държава, армия и правителство. С една бежанска криза всичко това отива в Утопия и се взривява.
->
цитирай
8. harvi - ->
31.08.2015 21:55
Така че има кръгове, групировки, фамилии (наричат ги с различни имена), които са глобални, не са национални, не са и политически. Имат икономическа мощ и диктуват решения, които се изпълняват и на Изток, и на Запад. Техни членове са и руснаци, и американци, и китайци, и араби. Може би дори не можем да си представим цялата им мощ. Тези среди могат да бъдат ощетени с милиарди долари, ако се остави "лошата" Европа на спокойствие.
А ние стоим разделени, мразещи се и безсилни. Има една фраза от Игрите на глада - "Не забравяй кой е истинския враг". И за нас важи същото. Извинявам се за дългия коментар.
цитирай
9. djem - Кой печели от бежанската вълна към Европа?
20.11.2015 18:00
Най-много ще спечели Индустрията/храни, дрехи, петрол, медикаменти, спорта, авто-мото/. Да не забравяме, че САЩ има нужда от младо попълнение в стопанските изоставени райони, там им трябват необразовани и бедни хора, които да запълнят празнините на американската икономика. Близо 1 милион американци са мигрирали в Африка, Азия и Европа от преди 10-на години. Така,
че тази миграция няма да е последна, на всеки 10-20 години яка миграция раздвижва пластовете на жизнено равнище по света. Това че, Евпора се плаши от тероризъм, тя си е отгледала такъв още веднага след ВСВ. Хиляди мюсюлмани живеят и работят на територия Европа от десетилетия насам. Нищо ново под небето. И тази вълна, ще си намери мястото. Кризата е изкуствена, нагласена е и слабо режисирана,както беше се изказал Волен Сидеров, но май никой не обърна внимание на думите му. Така както беше режисиран атентата в Бургас, на летището. Никой не успя да види "жертвите" на покушението. Толкова бързо се изнесоха, че даже и някои не разбраха какво точно се случи. Не обичам конспирациите, но такива врапантни сценарии, просто не могат да се скрият. Специално в Париж, се случват какви ли не терористични атаки, за които малко хора знаят от хора с френски паспорти, от чужд произход живеещи във Франция още от 60-те години на 20 век. Главната причина за тези неуредици е - кой да завладее петролните кладенци. Петролът е главната причина за всички терористични действия в света. САЩ отдавна водят тази война, първо беше атомната бомба над Хирошима и...така до днес. Бежанците са само масло в огъня.
цитирай
10. harvi - 10. djem - Върти ми се една много налудничава мисъл
20.11.2015 20:55
и може да стана за присмех, но си мисля, че върху терористите се изпробва някакъв вид психологическо оръжие. Те се държат като хипнотизирани, дрогирани, неадекватни. Не мога да кажа, че са религиозни фанатици, защото животът им не е такъв. Не са израснали в молитвени домове и училища, били са криминално проявени и изведнъж - камикадзета, все едно някой е отключил нещо в психиката им. Терористката, чието тяло откриха във Франция, със голи снимки във ваната, почитател на чашката и мъжете не е образ на мъченица за Аллах. Интересно ми е какво обединява терористите-камикадзета - вида наркотик, място на пребиваване, общи познати - кой им бърка в подсъзнанието?
В не далечно бъдеще Европа ще заприлича на някой футуристичен филм за живота след края на света. Градовете ще са гета, депа за отпадъци, европейците първоначално ще бягат в предградията, а после ще сменят и континента. Някога, когато тези скакалци опоскат всичко в Европа, ще обърнат очи на юг и на изток, защото океанът не може да се преплува с надуваеми лодки или салове.
Не знам дали е режисирано, кръвта не е инсценировка, отнетите животи - също.
цитирай
11. inel379 - Поздравления за постинга!
07.01.2017 00:43
Много точна оценка си направила.
Дано ничии "налудничави" мисли /по света и у нас/ не се сбъдват.
цитирай
12. barin - Мисля, че т. н. "Велики сил...
04.02.2017 10:28
Мисля, че т.н."Велики сили" и тези, които искат да се имеси населението. Чрез бежанците се развалят нациите и се напълват с всякакви азиатци. За повече информация: barin.blog/politika/2016/10/24/za-emigrantite-i-bejanskiia-problem.1484624
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 606367
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031