Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 23:33 - Лоялност или предателство по време на криза
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
1



Лидерството се доказва във време на криза. Лоялността също. Когато минаваш през пустинята по своя път или дойдат сухи сезони в живота ти, натискът на обстоятелствата и напрежението от предизвикателствата могат да изкарат на повърхността най-лошото от теб, това, което и сам не си предполагал, че си затаил в сърцето си.
Когато всичко е наред, ти си в пълен самоконтрол, подсъзнателно подтискаш "тъмната" си страна и не й позволяваш да се прояви. Но когато стане трудно, силите ти намаляват, съпротивлението на "така трябва" срещу "аз всъщност съм" отслабва и започват да се проявяват скритите черти на твоя характер. Изумен можеш да бъдеш и самият ти!
Това е времето, когато "Егото" или "Аз-ът" започват борба за самосъхранение и всички норми на благоприличие не са в състояние да спрат разрушителната им мощ.
Освен ако...
Ако това, което излезе на повърхността, е още по-силно от това, което съзнателно си показвал на света за себе си. Ако любовта, жертвоготовността, зачитането на другите, уважението и силата на характера  са твоята същност. Ако в сърцето си имаш добро съкровище, а не змии и гущери. Ако живееш живот без маска, без поза и без лицемерие.
Кризата смъква маските и истината за човешкия характер осветява тъмните местта. Това е времето, в което се открояват лидерството и лоялността и се изобличава предателството.
Според тълковния речник, лоялността е почтеност, добросъвестност, честност, преданост, вярност, справедливост, законност, посвещение. Лоялността не бива да се бърка с наивността. Както се вижда от определението, необходима е справедлива и честна кауза, която да бъде отстоявана. Необходимо е истинско лидерство, което да я оцени. Дори в престъпните банди лоялността е изискване на техния "кодекс на честта", колкото и да са обърнати моралните им ценности. Когато има мотивиран екип, лоялността е тази, която го сплотява и му дава сили да премине през тежкия период на криза. Лоялността означава готовност за саможертва и влагане на допълнителни усилия за достигане на поставената цел. Лоялността е стъпка към искрено приятелство и е сигурна инвестиция в бъдещото издигане в йерархичната стълбица, защото предполага характер, на който може да се разчита. Лоялността е перманентно качество. Ако си верен в малкото, ще бъдеш верен и в многото и обратно, ако не си верен в малкото, няма да бъдеш верен и в многото.
Кризата е време да заемете позиции за промоция. Дайте всичко от себе си и покажете най-силните страни на своя характер. Не изпадайте в негативизъм, критикарство, цинизъм и нихилизъм. Време е да вземете нещата присърце и да градите. Време е да сеете, ако искате да жънете. Време е да давате, ако искате да получавате. Време е да търсите, ако искате да намерите. Не работете само когато ви наблюдават, правете го винаги - резултатът ще покаже вашата добросъвестност и лоялност.
Когато решите да бъдете лоялни, може да срещнете присмех, подигравки, заплашване, покана за включване към някоя клика, предложение за съглашателство, шантаж или оклеветяване. Могат да се опитат да ви обезкуражат. Просто не обръщайте внимание и продължете пътя си напред.
Но ако няма кой да оцени вашата лоялност и не е моментът да смените мястото си, тогава бъдете лоялни към себе си и трупайте знания, опит и мъдрост, изграждайте характера си - ще дойде време да бъдете оценени по достойнство.
Предателството е символ на слабия характер. Предателите не са уважавани от никого, дори и от тези, в чиято полза предават. Предателството търси лесния път за самореализация, то показва мързел, ленивост, страхливост, лицемерие, егоизъм. Предателят не се привързва към никого и нищо. Той е използвач и консуматор. Както и насилникът, предателят е склонен да предаде не само веднъж, а отново и отново. Това е част от неговото естество и начин на оцеляване.
Предателят е готов да открадне, да заблуди и да излъже. Той няма собствена позиция и бяга от конфронтация. Търси "силния на деня" и по-изгодната за себе си позиция. Той не търси справедливост, изпитва удоволствие от нараняването на предадените и се радва на отмъщението си. Но предателството се познава в криза. Лицемерната маска придава благочестив вид на предателя в мирно време.
Ще дам пример за предателство в малкия бизнес.
Собственикът се доверява на някого. Обучава го и му създава всички условия да се развива. Показва му тънкостите на "бизнеса", открива му взаимоотношенията с доставчиците и клиентите. Дава му свобода на действие. Понякога плаща за образованието, специализацията у нас или в чужбина, за повишаването на квалификацията му. Но когато дойде време на криза, този човек, вече натрупал самочувствие, напуска малкия бизнес, в който се е формирал като професионалист, създава паралелен такъв и взима със себе си клиентите на напуснатия. Предателят оклеветява предишния си работодател и се представя като жертва, като буди съжаление и желание за помощ. Така първият бизнес е ограбен, а често и фалира.
Лоялността напротив, помага на бизнеса да оцелее. Сплотеният екип издържа на всичко. Както знаете, най-силните приятелства се зараждат и доказват в трудни времена и ситуации. Лоялността се възнаграждава с най-голямото доверие и признателност, на които е способен човек. Лоялните хора стават най-близките съветници. Остават приятели за цял живот.
Лидерство, лоялност или предателство по време на криза - вие коя роля ще си изберете?
     



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 609688
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930