Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2010 10:18 - Как да разчетем икономическите прогнози или какво си говорят Големите?
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 26987 Коментари: 27 Гласове:
26

Последна промяна: 20.11.2010 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво да очакваме в близките години? Как да се подготвим за бъдещите реалности? Какво означават икономическите термини? В какви води ще плува малкият бизнес в България?
Нека си представим, че работим на трудов договор в някаква фирма. Получаваме фиксирана заплата. Благодарение на това взимаме ипотечен кредит за ново жилище, заедно с промоцията към него - потребителски кредит за обзавеждане. Защо не и кредитна карта за посрещане на неотложните нужди? Защо да не допълним картината с лизинг за нова кола и телевизор на изплащане? А през лятото ще вземем на заем от приятели и ще отидем на почивка в Турция или Гърция. Нали всички ни казват: "Живей сега"! И какво правим - един голям балон. Една голяма измама и самозаблуда. Въздух под налягане, защото всеки момент може да избухне.
Това фалшиво битие ни кара да се чувстваме значими, влизаме в избрани "социални кръгове", но това не сме ние. Просто нашата тиква е превърната в каляска, а ние сме прикрити Пепеляшки, на които много им се ходи на бала. Но само до 12 ч. в полунощ. Тогава лъсва истината. Само че, докато сме "принцеси" и "принцове", гледаме с презрение към онези, които не са се нахвърлили на кредитите и живеят според възможностите си. Подиграваме им се, "че не се развиват" и не вървят в правилната посока. Предлагаме им и съветите си. Позволяваме си да се правим на ментори.
Когато хората в една държава живеят по този начин, когато бизнесът симулира растеж, поглъщайки огромни количества чужди инвестиции, но не произвежда нищо продаваемо след това, когато целите държави демонстрират бутафорно благоденствие, се стига до момент, в който кредитният балон се пука, а грозната действителност излиза наяве. Разкрива се не някоя Пепеляшка в дрипи, а измършавял скелет, който всеки момент ще се срине в прахта.
Ето това се случи със САЩ, ЕС и Япония.
Как ни се подиграваха гърците и гледаха на нас като на новата си колония. Как ни размахваха пръст от Брюксел и ни порицаваха от Вашингтон. От всичко това спечелиха малка група хора, достатъчно алчни, за да си пожелаят богатствата на света.
Какво е положението в момента?
Икономиката на САЩ е слаба, безработицата - висока, инфлацията продължава да расте, а Федералният резерв продължава да печата нови 600 млрд. долара за да ги влее в тяхната Мека - финансовите пазари - нови пари без покритие. Какво означава обезценяване на валутата? Това, че зад нея не стои достатъчно количество произведен продукт или национално богатство. Покупателната способност на парите намалява. С изливането на това количество прясно напечатани долари, ФЕД се надява да се стимулира бизнеса и да се обезцени още повече доларът в сравнение с китайския юан, за да се пребори евтиния китайски износ и протекционистичната политика на вътрешния китайски пазар. Евтината валута означава стимулиране на износа, защото цените на предлаганите стоки и услуги са конкурентноспособни, а в същото време вътрешният пазар е защитен от скъпите вносни стоки и услуги. Това означава насърчаване на родното производство. Ето затова се надпреварват в момента САЩ, ЕС и Китай - да поддържат евтина валута.
ЕС и най-вече еврозоната са на ръба на тотален срив и борба за оцеляване. След Гърция и Ирландия се очакват катаклизми в Португалия, Испания и Италия. Само Германия и скандинавските страни излизат успешно от кризата. ЕС дълго време няма да бъде привлекателен и платежоспособен пазар. Но има застаряващо население, на което можем да предложим подходящи туристически продукти и биоземеделие.
Гърция и Румъния се потапят в инфлация и огромен бюджетен дефицит, а това означава нова вълна от преместващи се в България бизнеси и капитали. Това са нови работни места за нас. Ако сме си научили урока и не позволим на експлоататорското отношение към работниците да царува, може да се очаква икономически подем в крайграничните райони.
В същото време китайската икономика прегрява. Какво означава това? Мощностите на предприятията са напълно натоварени. Няма безработица. Това означава недостиг на кадри, а това автоматично вдига цената на труда. В държавата се натрупва излишък. Китай се държи все по-високомерно (по-точно така се оплакват старите имперски сили, които не са свикнали някой да им се опълчва) и все по-често влияе върху определянето на световния дневен ред. За да се предпази от инфлация и да запази световните си пазари, правителството на Китай вдига лихвите и задължителните резерви на банките. Това пък от своя страна привлича инвеститорите и дава нов свеж капитал на предприятията.
Още след свършването на войната във Виетнам, американските инвеститори стъпиха в страната. От много години виетнамското правителство влага капитали в инфраструктура и привличане на чужди средства. Много от западните производители преместиха заводите си от Китай във Виетнам, за да запазят ниските си разходи за работна ръка.
Индия - другата страна на контрастите - на шокиращата бедност и охолството на най-богатите (някои от тях и в света). Страната на високите технологии и разлагащите се трупове в река Ганг. Но огромен пазар с невероятен потенциал. Нещо интересно, достойно за размисъл - напоследък индийски компании изкупуват предприятия в Африка. Защо не, дестинация за аутсорсване да не изнесе самата тя производството и услугите си в Африка и да печели още повече? Май че ни дават урок за стратегическо мислене.
Африканският пазар очаква разрастване и възможности за съвместни предприятия.
Близкият Изток очаква големи инвестиции за възстановяване след войната в залива и борбата срещу тероризма. Регионът е традиционен пазар за българските стоки, макар и загубен в последните години. Голяма част от местните специалисти имат българско образование и могат да бъдат добър трамплин към родните си пазари.
Турция прави всичко възможно да се модернизира и да  отговори на изискванията за членство в ЕС. В противен случай я чака съдбата на Иран и Афганистан. И тук не трябва да политизираме или да изпадаме в националистически емоции. Тя е голям пазар за нас и възможност за развитие на региона.
И на края Русия. Правителството планира мащабна приватизация и инвестиции в инфраструктура. Тепърва ще привлича чуждестранните инвеститори с примамливи хапки от националното богатство. А руският пазар е необятен.
Но как всичко това може да се отрази на нашето бъдеще? Какво да правим?
Трябва да бъдем хитри и мъдри.
Трябва да се научим да усвояваме средствата по европейските програми и структурни фондове, да изградим конкурентноспособни предприятия (а не да мислим само за далавери) и да изнасяме на всеки друг пазар, освен ЕС и САЩ.
Бразилия, Индонезия, Австралия, Русия, Турция, Китай и Близкия Изток, Африка и Индия са новият приоритет за развиване на търговските взаимоотношения.
Какво трябва да направим? Преди няколко дни се състоя среща на големия бизнес с правителството и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Като приоритетни се очертаха високите технологии, екотехнологиите, науките за човека и здравето. И най-вече образованието.
Само че, нали знаете, от обсъждане на такава среща, до съответно законодателство, икономически условия и реално насърчаване ще минат години. А до тогава светът няма да бъде същият. Тогава?
Самите ние трябва да бъдем инициативни, активни и гъвкави.
Да започнем с образованието. На първо място са езиците. Без тях няма развитие, не можем да поддържаме ефективна търговска кореспонденция и морето от информация в интернет ще бъде недостъпно за нас. Независимо на колко години сме - езиците трябва да бъдат приоритетни.
След това трябва да открием всичко, което е издадено в нашата професионална област - като книги, списания и статии в интернет. Не можем да си позволим да не сме в крак с новостите и тенденциите в бранша.
Трябва да обмислим как можем да бъдем по-продуктивни и ефективни, как да оползотворим максимално наличните ресурси. След това трябва да потърсим за съдействие търговските отдели на чуждестранните посолства, на чиито пазари искаме да стъпим. Трябва да съберем достъпната информация в нета. Можем да потърсим съдействие и от чуждестранните търговско-промишлени палати и браншови организации. Помощ можем да получим и от нашата търговско-промишлена палата.
Най-вече трябва да бъдем гъвкави. В момент на обезценени валути и сринато доверие в тях, трябва да си припомним и старите прийоми за бартерни сделки. Могат да се окажат изгодни. Помните ли как в зората на демокрацията внасяхме дървен материал от Русия срещу мебели? После дървеният материал продавахме в Гърция, оттам внасяхме пластмасови столчета и маси за появяващите се многобройни кафененца, а с парите от тях плащахме мебелите за Русия? Представяте ли си колко комбинации могат да се измислят на днешния глобален пазар?
Трябва да навлезем на старите пазари и да завоюваме нови, но не само със суровини. Трябват ни конкурентноспособни стоки и услуги. Трябва ни квалификация. Към тези пазари гледа целият свят. Но ние можем, ако поискаме. Нашето бъдеще зависи от нас!
И накрая да погледнем вътрешния пазар. Ще има нужда от всякакви образователни услуги - от ясли до квалификационни курсове за тези, чието пенсиониране се отложи за далечното бъдеще. Тепърва ще се излеят много средства за ограмотяване на малцинствата. От друга страна, при застаряващо население, може да има предлагане на многобройни социални грижи и дейности за възрастните хора - от пазаруване по домовете до старчески домове и санаториуми. Но не трябва да се опитваме с една месечна такса да покрием годишните си разходи.
Биоземеделието и алтернативната медицина имат светло бъдеще. Същото се отнася и за дейностите, изискващи висока квалификация и иновативно мислене. Приказката за евтината работна ръка у нас отдавна не работи. Но ако си осигурим квалифицирана и наистина работна ръка, можем да се превърнем в желана дестинация за изнасяне на дейности по примера на НР.
Трябва да мислим в категориите на качеството и продуктивността. И парите ще потекат в наша посока.
Запретнете ръкави за яка работа и непрекъснато самообучение.
Кредити търсете само в краен случай.
И ще успеем! Защото наистина можем!



Гласувай:
26



1. анонимен - Харви, гениална си!
20.11.2010 11:39
Назначавам те за мой говорител, че ми омръзна тия неща да ги обяснявам по 100 пъти, а глупендерите да ми спорят. Сложи часовничето на дълта в постинга си за по-голяма убедителност. Копирай го от тук.
http://kushel.blog.bg/drugi/2010/11/16/chao-na-dolara.635546
цитирай
2. анонимен - thumbs up
20.11.2010 18:00
thumbs up
цитирай
3. whitepigeon - Тежка тема, тежки факти! Перф...
20.11.2010 22:44
Тежка тема, тежки факти!
Перфектно написана.
Поздрави :-)
цитирай
4. bowman - ;)
21.11.2010 09:11
Ясен и уверен поглед , без тюхкането и наивни очаквания. Ободряващо !
цитирай
5. pegas08 - нОВИ ПРОГНОЗИ! ОРГАНИЗИРАМ ГДЕ!
21.11.2010 09:21
ЗАТОВА, СКЪПИ МОИ, ПРЕДЛАГАМ ОТ
ДНЕС
19.11.2010 Г.
ДА ОСНОВЕМ ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ

ГДЕ,

КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ,
ГОЛЯМО ДВИЖЕНИЕ "ЕГАТИ".
-------------------------------------------

ЦЕЛТА НА ТОВА ДВИЖЕНИЕ Е :
ДА ДОСТИГНЕМ 'ЕГАТИ' НА ВСЯКА ЦЕНА,
ДОРИ И ДА ГО ЗАДМИНЕМ, ЕГАТИ.

ЧЛЕНОВЕ МОГАТ ДА БЪДАТ САМО БЛОГЪРИ, ЕГАТИ!

ВСИЧКИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА 'ЕГАТИ', НО ТАЙНО, ЕГАТИ.

ОСНОВОПОЛОЖНИК НА ГДЕ;
ЕГАТИ ПЕГАСОВ

САКРАЛНИ ДОКУМЕНТИ
------------------------------------

1. АПОКАЛИПСИС БУЛГАРИКУС- ОТКРОВЕНИЕ ПЕГАСОВО- 2010
-----------------------------------------------------------------------------------------------
цитирай
6. harvi - 1. kushel -
21.11.2010 12:06
Благодаря ти, Куш! И твоят постинг е много поучителен! Двата постинга много се допълват :) Благодаря за снимката на часовника, но нека си остане като оригинал при теб :) Затова и в предишния постинг писах за мащабите на мисленето - трябва да гледаме глобално, за да разбираме по-добре собственото си ежедневие. Поздрави :)
цитирай
7. harvi - 2. анонимен
21.11.2010 12:06
Благодаря!
цитирай
8. harvi - 3. whitepigeon
21.11.2010 12:11
Трябва да бъдем мъдри, да използваме битката на големите и да намерим собственото си място. Нашата икономика не е голяма и не представляваме заплаха за другите. С това вече сме преодоляли първата психологическа преграда на защитата. Нас могат да ни възприемат като възможност за сътрудничество и правене на честен бизнес, а не като заплаха за местното производство. Това е наш силен коз и трябва да се възползваме от него. На родна територия ще оцелеят само тези, които правят качествето това, с което се занимават. И които се научат да мислят за хората си в перспектива.
Благодаря ти за коментара! Поздрави :)
цитирай
9. harvi - 4. bowman -
21.11.2010 12:14
Благодаря! Наистина е ободряващо, ако разберем, че можем да открием безкрайни комбинации от възможности, ако мислим оптимистично и действаме настоятелно. Поздрави :)
цитирай
10. harvi - 5. pegas08
21.11.2010 12:16
Егати :)))) Но само с "егати" какво ще постигнем? Трябва да е "егааааааааати!" :)))
цитирай
11. анонимен - Харви,
21.11.2010 12:36
към блог вълната можеш да включиш и постинга на колегата zaw12929. Може да го погледнеш, ако искаш.
цитирай
12. harvi - 11. kushel
21.11.2010 12:38
Добре, ще те послушам.
цитирай
13. makont - Строен и смислен анализ,
21.11.2010 17:27
харесва ми твоя оптимизъм, през цялото време казваш какво трябва да се направи, а не критикуваш. Поздрав. Хубав празник днес!
цитирай
14. harvi - 13. makont
21.11.2010 18:50
Честит празник и на теб! Оптимизмът е активен, а песимизмът - пасивен. Затова единият носи резултати, а другият - не. По-лесно е да си оптимист :)) Приятна вечер!
цитирай
15. vitta - да бъдем хитри и мъдри
26.11.2010 11:51
http://vittafoods.bg/
цитирай
16. compassion - Еве, ти си бизнес-дама от нов тип
26.11.2010 19:13
образована, интелигентна, енергична, инициативна, с визия. С най-голямо удоволствие прочетох постинга ти и ти се радвам. Ако имаше поне стотина други като тебе, нещата може и да потръгнат в България. За съжаление (за сега) на запад гледат на българските "бизнесмени" като на шмекери, на които не трябва да се гласува доверие. Но това е поправимо, защото както се казва "всяка коза на свой крак". Ако ти се окажеш надежден човек, те ще се свържат с теб, за да им уреждаш отношенията с мафиотите и бюрокрацията в държавата (защото те не познават даже азбуката ни, та камо ли законите ни).
В Холандия (три пъти по-малка от България по територия и два пъти по-голяма по население) отдавна се готвят за удар. Докато другите да разберат, че в Америка набира скорост криза, която ще прелее в ЕС, те вече създадоха Закони за защита на банковата си система от балона, за който ти говориш в началото. Холандците са трезви и хитри бизнесмени. Те не живеят на кредит като американците, а инвестират с голям рендемент. Още преди 10 години увеличиха броя на студентите в китайска и руска филология. Организирваха се курсове по китайски и руски за бизнесмени и сега тези господа вече имат ключови позиции както в Русия, Така и в Китай, ЮАР, Австралия, Индонезия и Тайланд, Аржентина , Бразилия, Кюрасао и Аруба. Както знаеш, в някои от тези държави още от 18-19 век живеят много холандци и там се говори и учи холандски, някои са бивши колонии и т.н. Холандците използват ресурсите на тези държави не хищнически, а перспективно и производително, затова продължават да печелят от бившите си колонии и новите си "партньори". Те са търговци. Умеят да купят и продадат с печалба, създавайки стабилни взаимоотношения чрез честния си подход, т.е. преди да спечелят пари, те печелят Доверие, а после парите потичат като реки към тях. Плаща им се за всичко (честно): посредничество, съвет, ноу-хау, проект, социални услуги, образование, строителство (особено на водни съоръжения), транспорт и много малко за производство.
цитирай
17. harvi - 15. vitta - да бъдем хитри и мъдри
27.11.2010 13:43
В този бранш почти в цял свят се водят ожесточени битки. На всички препоръчвам американския документален филм Food Inc. Филмът е изключително шокиращ и провокира много мисли. Има субтитри на български език.
цитирай
18. harvi - 16. compassion
27.11.2010 13:59
Руми, много ти благодаря за високата оценка! Засрами ме :) За моя огромна радост в България все по-често се срещат квалифицирани и мъдри мениджъри на различни нива в бизнеса. Чета интервютата с тях с голямо удоволствие и предвкусвам бъдещата експанзия на българската икономика. Интелигентните хора са по-неуверени и срамежливи в контактите си с външния свят, което не може да се каже за тъй наречените "бизнесмени-тарикати", които опозариха народа ни по целия свят.
Холандия е много интересна страна и страна с много добри практики, които би трябвало да се усвояват от българските предприятия и търговски компании. Не зная дали ти е известно, съществува една фондация "Лале", която от началото на промените в България спонсорира български фирми, училища, неправителствени организации. Има програми за финансиране и сътрудничество от холандското правителство. И тук се представиха много от гореспоменатите шмекери, но и много малки проекти се реализираха успешно. Холандия се е научила да защитава националните си интереси и в същото време да осигурява либерална среда за поданиците си. На това трябва да се научим и ние. Холандците могат да ни дадат добър урок по търговско майсторство.
Големите предприятия тук сас се ориентирали добре и са разширили участието си на пазарите извън ЕС и САЩ, но все още цари заблудата сред по-малките фирми, че европейският пазар е отговор на всичките им мечти.
В момента имаме уникален шанс да заемем подобаващо място на световните пазари и да получим уважението на партньорите ни. Светът е различен, старите правила и принципи - отхвърлени, представите са сменени, мащабите са различни, а хората са все по-силно привлечени към естественото, към натурално чистото, към неопороченото от корпоративните интереси на глобалните фирми. Ние имаме изключително силна позиция в това ново време и не трябва да пропиляваме новия шанс, който историята ни дава.
Много ти благодаря за коментара! Поздрави :)
цитирай
19. integritylife - Защо знанието за това, как се създават и контролират парите е много важно?
30.11.2010 10:09
Чудесен постинт и дискусия!

Но без правилното знание за това как се създават и контролират парите, е просто невъзможно хората да разберат много от нещата, които се случват, кой и как ги краде непрекъснато и как да се защитят финансово - себе си и семействата си.

Ето малко информация по въпроса, която се надявам да бъде полезна:

"Когато парите бяха "истински" и има ли шанс те отново да станат такива?"
Част 1/2: http://integritylife.blog.bg/biznes/2010/11/23/kogato-parite-biaha-quot-istinski-quot-i-ima-li-shans-te-otn.639054

Част 2/2: http://integritylife.blog.bg/biznes/2010/11/25/kogato-parite-biaha-quot-istinski-quot-i-ima-li-shans-te-otn.640183

Така че, колкото по-скоро се разведем с измислените "книжни" пари, и се върнем към истинските, толкова по-добре. По-вероятно е това да не стане на национално, регионално или глобално ниво, но всеки би могъл да го направи за себе си, лека полека, съразмерно с това което е и което има - трансферирайки част от доходите си в истински пари - в сребро и злато, докато все още това е възможно и достъпно. Успех! :-)
цитирай
20. harvi - 19. integritylife - Защо знанието за това, как се създават и контролират парите е много важно?
30.11.2010 21:22
Оги, много хубави постинги и ценна информация! Какво мислиш за притесненията, които се появиха в пресата, че интересът към среброто и златото може да създаде следващия балон, след имотите? Говори се, че отново има манипулации на пазара.
цитирай
21. integritylife - Интересът към среброто и златото може ли да създаде следващия балон?
30.11.2010 22:10
Интересен и много важен въпрос!
Ситуацията и с двата метала, като стока, предвид всичко, което се случва в момента, а и историческите и статистически анализи, дава основание за следните консервативни прогнози:
1) От 2001 двата метала са в възходящ тренд (bull-market) и това е нормално да продължи до 2014-2015та, дори 2020, преди да започне спад на цените, по принцип. Тази година, обаче, заявките, а оттам и цените започнаха сериозно да се покачват.
2) Среброто и златото, като ценни метали, не са само стоки, но са и парично средство - истинските пари, колкото и да се опитва финансовата система да ни убеди, че валутите са пари. Напротив, кризата на всички "книжни" пари е страхотна и не е имало никога досега такава и с такъв мащаб. Всичко това поражда още по-голямо търсене и единствена защита и надежда в ценните метали - злато и сребро.
3) Също така, запасите на тези 2 метала не са неограничени, а нуждата от тях нараства - особено на среброто за индустриални приложения.
Всичко това, според мен определя едно много добро бъдеще, за дълго време напред, на хората, които сериозно са решили да инвестират в тях, особено в сребро - то е с доста по-голям потенциал от златото. Това е съсвсем накратко от мен. Лично аз, предпочитам и препоръчвам, сребърните бульонни монети, като инвестиционно сребро - много достъпни като цена, много добра перспектива и ликвидност. С удоволствие бих отговорил и по-подробно, а и на други въпроси! :-)
цитирай
22. harvi - 21. integritylife - Интересът към среброто и златото може ли да създаде следващия балон?
30.11.2010 22:27
Благодаря ти за отговора! Мислиш ли, че е възможно да измислят някакъв вид деривати, както беше с ипотечните книжа? Ако всички се насочат към пазарите на злато и сребро, какво ще стане с валутите и ценните книжа? Интересни дни идват :)
цитирай
23. integritylife - Ивнестиране във физическо сребро и/или злато
30.11.2010 22:40
Съжалявам, но не съм компетентен и няма опит, за да ти дам отговор.
Мога само да цитирам един от съветниците на Кийосаки - Майк Малоуни, който каква за златато и среброто, че "ако не можеш да го пипнеш, значи го нямаш". Аз също съм на това мнение. Понеже в момента цялата финансова система се тресе глобално, банките колабират една по една, големи корпорации, дори цели нации фалират, затова, доста рисково е да се залага на всякакъв друг тип инвестиции, освен такива във физическо злато и сребро. Може би в акции на производители - златни и сребърни мини, но аз не съм компетентен и нямам опит в това...
цитирай
24. harvi - 23. integritylife - Ивнестиране във физическо сребро и/или злато
30.11.2010 22:47
Тогава нека се съгласим с това - който има свободни средства и желание - да инвестира в сребро и злато и да мине през твоя блог за указания :))
Благодаря ти за коментарите!
цитирай
25. integritylife - 24. harvi - 23. integritylife - Ивнестиране във физическо сребро и/или злато
01.12.2010 12:38
Това (http://www.silversnowball.com/2873/) е една от множеството възможности, но е нещо, което аз познавам и използвам и за кеото мога да гарантирам и да бъда полезен. Иначе, всеки рашава къде и как да влага парите си и да се реализира успешно. :-)
цитирай
26. priqtel12 - Да, Ева, съгласна съм с теб:
01.02.2011 21:47
можем и не бива да протакаме, не бива да се оплакваме. Трябва да започнем от себе си-първо като се подготвим професионално за новата реалност, после-като проявим амбициозност, гъвкавост и активност. Чудесно си го написала.
цитирай
27. harvi - 26. priqtel12 - Да, Ева, съгласна съм с теб:
02.02.2011 21:21
Благодаря, Иве! В икономиката на знанието трябват знания :)) И много активност. Приказки като "дадоха ни" и "казаха ни" няма да ни оправдаят за пасивно отношение към живота. Колкото по-бързо се преориентираме, толкова по-добре ще живеем. Иначе можем да изпаднем извън борда и тогава няма да можем да се сърдим на никого.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 605764
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031