Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2010 15:43 - Краен срок
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 10033 Коментари: 17 Гласове:
23

Последна промяна: 12.06.2010 15:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стигали ли сте до момент, в който физически и реално да осъзнаете, че денят се състои от 24 часа, часът се състои от 60 минути, а минутата - от 60 секунди. И няма начин минутата да съдържа 80 секунди, часът - 90 минути, денонощието - 36 часа. Да ви се е случвало да си казвате: "Ех, да имах само още 2 минути, 1 час, 1 ден... Всичко щеше да е наред!" А после да се изправите лице в лице с последствията от пропуснатите срокове... За съжаление времето не се връща назад и не може да се спре, затова трябва да се уважава и цени. На това място всеки, който си е научил урока от опит ще поклати глава с разбиране...
Сроковете навлизат в живота ни още от най-ранна детска възраст с определеното време за игра, за писане на домашните и учене на уроците, за заспиване вечерно време. После идват сроковете за кандидатстване, за изпити, записване и дипломиране. След това навлизаме в живота и се сблъскваме с последствията от всяко свое действие или бездействие.
За няколко секунди закъснение можем да изпуснем самолет, влак, автобус и това да се окаже съдбоносно. Можем да пропуснем знакови срещи, добри възможности да направим успешна презентация, да предадем проект за финансиране, да се явим на интервю за работа, да си платим сметките или да си подадем декларациите. Всички знаем колко е важно да бъдем на точното място в точното време. Да знаем, че сме се постарали и сме направили всичко, което зависи от нас и да вярваме, че останалото ще се подреди само. Всички спортисти осъзнават стойността на времето, защото само няколко хилядни от секундата могат да им спечелят или изгубят златния медал.
Не случайно се приема, че времето е един от най-ценните ресурси, а способността то да се управлява правилно е едно от ключовите качества за успешен живот.
Но какво става, ако все още действаме хаотично и пропиляваме безвъзвратно времето?
Ако не сме се научили или не ни се налага да носим отговорност - се превръщаме в неудовлетворени, жалващи се неудачници.
Ако сме се научили да поемаме отговорността и да носим последствията, можем да избираме между два типа поведение. Първият е да продължим да живеем неорганизирано, което води до стрес, паника, напрежение и тревожност, трудна концентрация, неефективни действия, безсъние, страх от наказание и глоби, усложнен живот и в крайна сметка болести и неуспехи, обилно поляти с коктейл от антидепресанти.
Вторият тип поведение е на взетата поука, наложената дисциплина на организация и промяна на действията. Ако сте правили нещо в последната минута, знаете, че тогава максимално опростявате нещата, оставяте всичко излишно и второстепенно, изчиствате приоритетите и разбирате напълно ясно кое е най-важно и абсолютно задължително да бъде направено. Само че това знание е придобито с цената на много стрес и изхабени нерви.
Преди да разгледаме правилните стъпки за изпълнение на задачите, нека си отговорим защо стигаме до момента, в който се надпреварваме с крайния срок, препускаме изнервени с таксита и висим на километрични опашки пред някое гише с други като нас.
Може би не осъзнаваме какво ще се случи, ако изпуснем крайния срок. Не сме обмисляли последствията и отражението им върху нашия живот.
Може би закъснението ще ни коства пари, предвидени за друга цел, загуба на работа, на сделка, на клиент или на имущество. Може би ще ни струва пропукано доверие в нас, на което държим.
Може би не знаем какво точно, как и за колко време трябва да извършим за да спазим срока. Може да има промени, нововъведения, за които не знаем или да съществуват знания, умения и ресурси, които трябва да придобием навреме.
Може би съзнателно или несъзнателно поемаме повече ангажименти, отколкото можем да изпълним.
Може би не искаме да правим това, което ни се налага, не харесваме работата си, отегчени сме и вътрешно се съпротивляваме и отлагаме до последно изпълнението на задълженията си.
Може би сме се обградили с приятели, с които, ако имаме среща, закъсняваме с един час, а те идват след нас и това е постоянна практика да не уважаваме сроковете, себе си и околните.
Какво трябва да направим?
Да разберем ясно какво точно трябва да свършим. Да разбием голямата задача на малки парченца. Да обмислим какво ни е необходимо и как ще изпълним всяка по-малка задача. Да си поставим строги, но постижими срокове. Да се освободим от всичко ненужно и второстепенно. Да опростим нещата максимално. Да предвидим време за промяна, проблеми, нови изисквания и препятствия. Да осигурим максималната си мотивация като осъзнаем защо изпълняваме тази задача, каква е крайната цел и какво ще спечелим, ако я постигнем  или какво ще изгубим, ако не я постигнем. Най-добре е да си съставим писмен план с подробно разпределение на задачите и сроковете и стриктно да следим за тяхното изпълнение.
Не трябва да оставяме нещата недовършени или да ги "претупваме" немарливо, имитирайки дейност. Нали знаем: "Немарливият в работата си е брат на разсипника." Неудовлетворението на много от нас се дължи на осъзнаването, че не сме съумели да се подложим на самодисциплина така, че да се заставим да довършим някое важно за нас начинание. Ако знаем точно колко време ще ни отнеме всеки един ангажимент, ще бъдем много по-отговорни и внимателни, когато ги поемаме за изпълнение.
Знаете ли колко революционно действа откритието, че можем да бъдем готови далеч преди крайните срокове. Да имаме време за оглеждане на резултатите от работата си, за "доизлъскване" и довеждането й до степен на перфектност? Да разберем, че всъщност в крайните срокове няма нищо лошо и всичко е въпрос на отношение.
Когато приключим точно, качествено и в срок задълженията си, изпитваме неописуемо удовлетворение, чувстваме се щастливи, реализирани, имаме самочувствие и цялото ни същество тържествува. Мозъкът ни изпуска ендорфин, който ни дава усещането за мир, спокойствие и доволство. Дисциплината е болезнена само в началото. След това е въпрос на навик. И колкото по-рано - толкова по-добре.
Лес Браун казва: "За да постигнеш нещо, което не си постигал никога, трябва да станеш такъв, какъвто не си бил никога."
Трябва само твърдо да го решим и да го поискаме силно.
Имайки предвид, че по принцип човек се превръща в онова, за което мисли през по-голямата част от времето, нека да започнем с мисленето ...
Кога е следващият ви краен срок?



Гласувай:
23



1. willa - Уф!
12.06.2010 15:56
Краен срок мижеш да си поставиш и изпълниш, ако процесите зависят само от теб! Иначе, винаги има брънка, която се къса и влече проблеми!
Препатилите си оставят "резерв" за такива ситуации, като застраховка. Но когато си на ниско ниво в йерархията и ти искат изпълнение днес за вчера, понеже им куца организацията?
Все пак е добре да се замисля човек - как да се организира!:)
цитирай
2. moreto66 - Някой беше казал, че само умрелите ...
12.06.2010 16:03
Някой беше казал, че само умрелите не можеш да върнеш. Бих добавила: и времето. Няма друга субстанция, която да ни се изплъзва толкова неусетно и по такъв безвъзвратен начин. Веднъж отминало, то отнася със себе си пропуснатите ни шансове, неповторимите ни моменти, възможности, събития...Можем да се връщаме мислено тук и там, но никога точно Тогава. Времето на дните ни прогресивно изтънява. Трябва да го ценим в най-буквалния смисъл. Ако нещо стои днес на пътя ти, сграбчи го, ако днес си срещнал човек, посвети му момента, ако си се препънал във възможност, не я пропилявай...Защото понякога няма утре, няма повторение, мигът е отлетял ...човекът си е отишъл, възможността е била пропиляна...
Обичайте и ценете близките си, обичайте себе си, не си губете времето в самосъжаления, дребнавости, не изпускайте възможностите, които животът ви поднася. Дишайте, дишайте с пълни гърди всяка глътка време...
цитирай
3. harvi - 1. willa - Уф!
12.06.2010 16:08
Най-често крайните срокове са ни наложени отвън, и тогава ние можем само да се постараем да се вместим в тях. Когато рибата мирише откъм главата - в крайна сметка режат главата, дори и ако в предишни опити се е опитвала да бяга от отговорност :) И аз съм работила с организации, в които винаги всичко е "на пожар", спешно и важно, а след това се оказва, че повечето от дейностите са били излишни и неефективни. За съжаление не мога да кажа, че по-голямата част от мениджърския състав разполага с достатъчна мъдрост, за да отсее семето от плявата. Но поне да правим това, което зависи от нас! Поздрави :)
цитирай
4. harvi - 2. moreto66 - Някой беше казал, че само умрелите ...
12.06.2010 16:12
Ако се научим да се наслаждаваме на мига, ще се отворят очите ни за хиляди възможности, които в друг случай не бихме забелязали. А това ще ни направи щастливи! Благодаря за коментара!
цитирай
5. harvi - Влизането в този блог не е задължително.
12.06.2010 18:51
Времето върви бързо за заетите хора.
цитирай
6. compassion - Много важна тема повдигаш и много ценни мисли си изложила, Еве
13.06.2010 00:59
Но както виждаш всеки реагира според умствение си багаж.
А аз искам да споделя само моя опит по отнощение на сроковете.
Винаги сама си определям собствен срок, който е с един ден по-рано от техния срок и винаги съм навреме готова. Но без дисциплина и чувство на отговорност не можеш да постигнеш никоя цел, независимо дали има или не поставени срокове.
цитирай
7. harvi - 7. compassion - Здравей, Руми!
13.06.2010 14:41
И аз говоря от собствен опит :) От негативните и стресови ситуации до спокойствието от навреме свършената работа :) Второто е по-добро :)) Смешно, но дори и днес - крайният срок - имаше огромни опашки пред тото-пунктовете - тук джакпотът е около 5.8 млн лв. Вчера и онзи ден нямаше опашки - това е само наблюдение - аз не играя на тото. Става въпрос за постоянен манталитет - всичко в последния момент. Независимо дали става въпрос за нещо сериозно или не - трябва да се научим на по-добра организация на времето, за да си запазим здравето в дългосрочен план. Поздрави :)
цитирай
8. cvetnica - Здравей, Ева!
14.06.2010 12:06
От натрупаният ми опит ще кажа, че: тайната на успешно свършената работа е добрата организация.
За да е добър крайният резултат ни трябват търпение, сръчност, отдаденост и най-вече желание.
Времето е астрономична величина и тя няма как да се промени по никакъв начин. Понякога, в зависимост от състоянието ни, то тече бързо или бавно.
Важно е да знаем, че ние винаги сме му подвластни, но от нас зависи как ще разполагаме с него, ще си го губим или убиваме, или ще го изживяваме пълноценно, каквото и да означава това за всеки индивидуалист.
Интересна тема!
Поздравления!
цитирай
9. moreto66 - времето е въпрос на организация и вътрешна дисциплина
14.06.2010 12:23
Смятам, че ако човек е отговорен, организиран и с ясна воля да свърши каквото и да е навреме, ще го направи. Можеш да си затрупан с работа и ангажименти и да свършиш всичко навреме без излишно напрежение. Можеш и да имаш цялото време на света, но ако си разпиляна и безволева личност, едва ли ще успееш да използваш времето си пълноценно. Eдно и също време за някои е много, за други - крайно недостатъчно. Според мен изцяло си зависи какъв човек си, как се организираш, умееш ли да приоритизираш задачите си, самодисциплиниран ли си...Както казва Cтоичков: too many people come for to pass the time..hahhaaa
цитирай
10. harvi - 9. cvetnica - Благодаря ти!
14.06.2010 14:12
Да умееш да организираш времето си и да го оползотворяваш максимално е изкуство, което за щастие може да бъде усвоено. Най-силният враг на пропиляването на времето е доброто планиране - от предварително изписаните задачи за следващия ден до дългосрочните цели. Това ще бъдат пътните знаци край магистралата на времето - независимо дали прелитаме по нея или пъплим с каруца - трябва да знаем дали пътуваме в правилната посока. Поздрави :)
цитирай
11. harvi - 10. moreto66 - времето е въпрос на организация и вътрешна дисциплина
14.06.2010 14:17
Еми, тези, които просто искат "да мине времето" са хора без цел и обикновено без ценности. Но и дисциплината се научава, малко по малко всеки ден. В началото може да бъде скучно, но крайният резултат си заслужава всяко усилие на волята. Всички имаме слабости, но определящото каква личност сме, е отношението ни към тях, признаването им и желанието да се самоусъвършенстваме постоянно. Поздрави :)
цитирай
12. анонимен - Мале
14.06.2010 15:54
Ох, докато четях това изпуснах един срок... Ооооох!
цитирай
13. harvi - 13. анонимен - Мале
14.06.2010 16:42
:)
цитирай
14. priqtel12 - "За да постигнеш нещо, което не си постигал никога, трябва да станеш такъв, какъвто не си бил никога."
15.06.2010 20:20
Дааааа....така е....Чудесно казано....Но за да го изпълним, ни е нужно много-съсредоточаване, максимална ангажираност, самодисциплина.....Четейки по-горните редове се усмихвах.....Защото напоследък се надпреварвам с времето...и причините са многобройни, но ти си ги изброила така точно....И прекалената ангажираност, и вглеждането в детайлите, и нежеланието да свършиш нещо и все да го отлагаш за последния момент.......МНОГОБРОЙНИ СА ПРИЧИНИТЕ ....АТОЛКОВА Е ПРОСТО РАЗРЕШЕНИЕТО, КОЕТО ПРЕДЛАГАШ.
ПОЗДРАВИ!!!1
цитирай
15. harvi - 15. priqtel12 -
15.06.2010 20:38
И аз се впечатлих от тази мисъл. Има и една на Гьоте: "За да получиш нещо повече от другите, трябва самият ти да станеш нещо повече от тях." И двете ги взех от една книга на Брайън Трейси "Как да постигаме целите си" - невероятна е и е изпълнена с толкова много позитивизъм. В моята работа също съм в непрекъсната надпревара с времето, а и искам толкова много други неща да правя... Без организация ще си остана само с желанията. Ако няма планиране и спазване на някакъв срок, поставен от нас самите, ще има само хаос и купчина недовършени дела. Поздрави!
цитирай
16. konstant7 - !
18.06.2010 01:06
Освен горните дълбокомудри съждения за времето ,като философска категория ,
с най-добри чувства бих предложил и следното из писмата на един нашенец: "Ние
сме във времето и времето е във нас ......"
Поздрави !
цитирай
17. harvi - 17. konstant7 - Левски е много прав!
18.06.2010 10:07
Това е моментът, в който осъзнаваш, че можеш да живееш в хармония, да оставиш завинаги следа след себе си, да владееш живота си, себе си и времето. Думите на Апостола са наистина много дълбоки и философски и изискват сериозно обсъждане. Благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 610074
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930