Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 00:43 - Кулите на Вавилон
Автор: harvi Категория: Бизнес   
Прочетен: 21424 Коментари: 43 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откакто свят светува ние - хората - се опитваме да се докажем пред другите. Борим се да си спечелим име. Издигаме безсмислени кули, усложняваме ненужно живота си, а в същото време постигаме само едно - бъркотия (Babel - бъркотия). Крайният резултат от това "доказване" е, че започваме да говорим на различни езици с най-близките си, с приятелите, колегите, съучениците и постепенно се отдалечаваме от тях, отчуждаваме се. 
Никъде в началото на Библията Бог не поставя изискване към човеците да Му построят храм. Той си общува директно с Адам и Ева, с Кайн и Авел, с Енох и Ной. И изведнъж хората сами решават, че ще Го сложат в клетка, между четири стени, пък макар и издигнати между звездите. Високо до небето, но далече от земята и реалния живот. Така издигаме и днес някой на пиедестал, поставяме му рамки, както и налагаме ограничения на собствените си възможности и перспективи. И губим отново същото - способността да се разбираме помежду си.
Колко синове цял живот се опитват да се докажат на бащите си, колко дъщери строят собствените си кули за да си спечелят име пред майките си! Колко майки и бащи стоят на пиедестал и губят реална представа за живота около фундамента! Уж си говорят, но не се разбират! Трупат кариери, материални придобивки, титли и постове, но не се отказват от вечното съревнование да си спечелят име. Крайният резултат е разпиляване. Загуба на основите, защото сплотеното семейство дава сили в трудните моменти, а отчуждението е като каменна пустиня.
Колко Вавилонски кули издигат един срещу друг съпругите и съпрузите в търсене на признание и уважение!  Губят се в строежа, скриват себе си зад "тухлите" и "смолата". Вместо любовта и споделянето да бъдат спойката между тях, те се карат кой да бъде жрецът в бъдещия храм. Изкачвайки стъпалата към небето, изтощават себе си и губят способността си да се наслаждават на момента. Кулите зеят недовършени и пусти.
Защо трябва да се доказваме на другите?! Ако сме истински, ако сме себе си, другите или ще ни харесат, или не. С тези, които ни харесат, можем да живеем в хармония и разбирателство, в красотата и неповторимостта на споделянето. Можем да се разбираме без приказки, без демонстрации и точно това ще ни прави силни и уверени. Хубавите неща са прости, мъдростите - също!
Щастието е в малките неща, в последователните стъпки, в извоюваните победи.
Човек има нужда да бъде приет и обичан. Най-бързият път към сърцата е неподправеността. Положим ли първата тухла на Вавилонската си кула, отваряме себе си за комплексите за малоценност. Никога повече няма да се чувстваме достатъчни. Винаги ще гледаме нагоре към небето и ще вярваме, че следващите стъпала ще ни дадат жадуваната сигурност. Но знаете ли, Бог не е в небето, не е между звездите. Ако хората бяха завършили своята кула до край, щяха да кажат, че няма Бог и щяха да заличат завинаги надеждата от лицето на земята!
Трябва да се научим да градим не кули, а мостове. Да търсим разбирателство, да даваме подкрепа, да преодоляваме различията. Това, от което се нуждаем, е общуване, споделяне, любов.
Може би още не е късно днес да огледате дома си, работата си, приятелствата си за Вавилонските кули. Съборете ги и така ще си спечелите име преди да се разпръснете отчуждени по земята.
Днес можете да имате шанса да запазите единството и хармонията, да спасите разбирателството. Бъдете себе си! Бъдете искрени! Говорете на един език и не забравяйте, че съединението прави силата!



Гласувай:
26



1. ka4ak - Радвам ти се!!!Разкошна жена си,но жена!!!
11.01.2011 01:52
Преди да те сджанкам,би ли ми обяснила,какво искаш и какво правиш ти?!!!
цитирай
2. harvi - Здравей, Владо! Добре дошъл :))
11.01.2011 09:01
Аз се старая да съм себе си и много отдавна не играя роли. Понякога, когато не гледам към непознати от висотата на Вавилонската си кула, не ме вземат на сериозно, но аз съм винаги много искрена и това действа като динамит на кулите :)) Искам детето ми да стане стойностен Човек, а аз да бъда достоен професионалист в работата си. Искам да имам искрени приятелства. Какво правя - посвещавам се :)) На детето ми съм отделила хиляди часове за разговори по всевъзможни теми, старая се да помогна в учебния процес като го направя интересен и вълнуващ, доказвам любовта си постоянно и не стоя на пиедестал. За работата си уча постоянно, държа на клиентите си като на близки членове на семейството и те ми отговарят с лоялност и приятелство. Имам няколко близки приятели и те са такива през по-голямата част от живота ми :))) Искам още нещо - българите да живеят достойно и щастливо! Опитвам се да помогна колкото мога :)) И се радвам, че по пътя си "срещнах" и теб :)) Поздрави!
цитирай
3. compassion - Заразяваща е твоята искренност и ми подейства като магнит още първия път, когато влязох в контакт с теб, Еве.
11.01.2011 12:22
Обичам твоята целеустременост и мъдрост. Не знам на кого си искала да се доказваш докато си залягала здраво над книгите, но си успяла да научиш най-важното: "Това, от което се нуждаем, е общуване, споделяне, любов."
Дано повече хора разберат много ясното ти послание, отваряйки се за тази истина. Казвам го, защото знам, че повечето хора са ЗАТВОРЕНИ (от страх) и затова стоят в кулите си (не толкова от амбиция да се докажат). Още от малки ние получаваме доста удари, бързо разбрали какво е болка тичаме през глава да се скрием ... но дали страданието от чувството за изолация и самота не е по-голямо...
цитирай
4. harvi - 3. compassion - Благодаря ти, Руми!
11.01.2011 17:51
Много често в живота ни царува отхвърлянето, понякога самите ние отхвърляме себе си, затова и си строим кули, за да се почувстваме по-значими. Усложняваме живота си, защото простите неща ни се струват недостойни. Мислим си, че ще ни приемата заради делата ни, а не заради това, което сме самите ние. Подражаваме за да се харесаме, но никой не иска да вижда непрекъснато себе си наоколо, така че отново получаваме отхвърляне. Дори в семействата се губи искрения разговор за да не се разбият представите за величие и героичен ореол на някой от родителите. Гледаме строго от "портрета на стената", за да не види никой какво се крие отзад. А там има точно това, което казваш ти - изплашени хора. Но провалът не е страшен, ако го приемем като грешка, чрез която се учим за бъдещи победи. Общуването е изкуство и то трябва да бъде овладяно. Благодаря ти за коментара и поздрави :))
цитирай
5. erato7 - Чудесен постинг, Еви! Благодаря ти ...
11.01.2011 19:55
Чудесен постинг, Еви! Благодаря ти за него! Ще се връщам, за да си го препрочитам, когато се сблъскам с изцеждащия негативизъм през трудните ми дни.
цитирай
6. harvi - 5. erato7 - Чудесен постинг, Еви! Благодаря ти ...
11.01.2011 21:04
Аз ти благодаря! Негативизмът никога не е бил добър съветник, да не говорим за компания :)) Винаги си добре дошла!
цитирай
7. good4you - Когато обичаш някого, искаш и той да те обича
11.01.2011 23:59
и затова много държиш той да те вижда откъм добрата ти страна и за нищо на света не искаш да покажеш слабостите и недостатъците си, че да не би той да се разочарова от теб и вече да не те обича (да не те слуша и уважава в случая на отношението родител-дете). Затова не можеш да бъдеш съвсем искрен и колкото по-голям е ковплекса ти за малоценност и критикарския глас в тебе по-силно говори, толкова по-неискрен ставаш. Накратко: Искрени и отворени могат да бъдат само силните хора, слабите се страхуват.
цитирай
8. harvi - 7. good4you - Когато обичаш някого, искаш и той да те обича ...
12.01.2011 09:07
А дали той обича теб или представата за теб? Всички имаме такива страхове, но точно страховете ни правят слаби. Изходът е в две посоки. Първата - стъпка по стъпка се преборваме със страховете си и излизаме "на светло", показваме същността си. Втората - ние се променяме и се превръщаме в лицето, за което се представяме. Второто е много по-трудно! Извън тези два варианта живеем в лицемерие, което не е любов. Мисля си, че при истинската любов би трябвало да паднат маските :) Поздрави!
цитирай
9. zvezdichka - Истината е в
12.01.2011 14:14
това да приемеш един човек такъв какъвто е със всичките му предимства и недостатъци. И ако си го обикнал искрено и от сърце ще търсите да се променяте един друг именно заради любовта ти към този човек.
Много хубаво си го казала Еви, че кулите, които един човек гради в сърцето си вдигат летвата и го вкарват в съревнование. Но не е това целта! Защото едно съревнование иска повече и повече от човек и го прави зависим.
Да се покаже. И какво от това.
Ако човек не е искрен в сърцето си и не може да сподели най-съкровенното за него може ли да бъде щастлив, живеейки в измама... А пример за контра на кулата мога да посоча скачените съдове, които приемат и отдават.
И е много важно, когато хората говорят да се разбират!
Поздравления за размишленията!
цитирай
10. harvi - 9. zvezdichka - Истината е в ...
12.01.2011 15:55
Точно това е въпросът, Цани - "И какво от това?!" Какво като си на пиедестал, какво като си стигнал до звездите, но там си открил, че е тъмно и студено и най-вече самотно! Хората могат да се разбират дори и когато говорят на различни езици :)) Важно е да са искрени. Много ми хареса сравнението със скачените съдове! Благодаря ти за коментара! Поздрави :)
цитирай
11. tit - Това е най-човешкия прочит на мита за Вавилон,
12.01.2011 23:32
който съм чела!!!:))
Поздрави!
цитирай
12. makont - Изстрадана истина, нали.
13.01.2011 09:19
Сърдечно ти благодаря за мъдрия постинг. При теб винаги е така и аз знам защо. Събаряме кулите и градим мостове. Там е истината. Усмивки от мени успех!
цитирай
13. harvi - 11. tit - Това е най-човешкия прочит на мита за Вавилон,
13.01.2011 11:05
Благодаря ти, Теди! Поздрави и на теб!
цитирай
14. harvi - 12. makont - Изстрадана истина, нали.
13.01.2011 11:25
Малко ще изглежда като на строителна площадка, но ефектът си заслужава :)) Поздрави :)
цитирай
15. анонимен - При липса на добре подредена цен...
20.01.2011 09:20
При липса на добре подредена ценностна система е трудно да се координират полезните и безмислените неща.в живота. И започваме да слугуваме хаотично на ненужни цели. Егото и самовлюбеноста ни кара да строим ненужни кули и грандомански пиедестали. Разпиляването, суетата, егото, мнителноста, подозрението са любимите инструменти на сатана. И който не осъзнава това, той се самообрича да бъде роб.
Отново супер пост. Дано повече хора имам очи и уши.
Поздрави! :-)
цитирай
16. whitepigeon - :-) :-)15. анонимен, коментар е ...
20.01.2011 10:30
:-) :-)
15. анонимен, коментар е моя.
Нещо блога не ме разпозна и така почти час. ;-)
цитирай
17. harvi - 16. whitepigeon - При липса на добре подредена...
21.01.2011 17:33
Нали знаеш, че човек става роб на това, от което се страхува. Когато станеш роб на чуждото мнение за теб, винаги ще си готов да угаждаш или да вдигаш високи кули, зад чиито стени да се криеш. Сам се превръщаш в роб и крадеш свободата си. Поздрави и на теб :))
P.S. Човек може да те познае по подписа и без да си пишеш името :))))
цитирай
18. priqtel12 - Да, щастието е в дребните, но ценни по своему неща.
01.02.2011 22:00
А показвайки своето аз, без преструвки и грим, разкривайки себе си, не губим време в излишни усилия за нещо, което би се срутило, ако в някой момент забравим "да наденем маската"....., а тава време бихме могли да използваме за да ЖИВЕЕМ, но истински, знаейки кое е важно за нас и стараейки се да го постигнем.
цитирай
19. harvi - Напълно съм съгласна с теб!
02.02.2011 21:04
priqtel12 написа:
А показвайки своето аз, без преструвки и грим, разкривайки себе си, не губим време в излишни усилия за нещо, което би се срутило, ако в някой момент забравим "да наденем маската"....., а тава време бихме могли да използваме за да ЖИВЕЕМ, но истински, знаейки кое е важно за нас и стараейки се да го постигнем.

Когато общуваме със сърцето си, ще бъдем много по-удовлетворени и пълноценни в живота си, ще имаме много по-голяма сила да защитаваме позициите си, взаимоотношенията ни ще бъдат обогатени, а ние ще живеем в свободата да бъдем себе си :)
Благодаря ти за коментара! Поздрави :)
цитирай
20. анонимен - BQRzLQgJVzCcwuoI
24.05.2011 21:22
Walking in the presence of giants here. Cool thinking all aornud!
цитирай
21. анонимен - OXrBHlgjIGXO
25.05.2011 00:36
Now thatВ’s stulbe! Great to hear from you.
цитирай
22. анонимен - eFVTMyBfu
25.05.2011 13:12
4G9uvN <a href="http://vxhlhvkynvhw.com/">vxhlhvkynvhw</a>
цитирай
23. анонимен - FXZBfRYrGnYzF
25.05.2011 15:45
N1DGjf <a href="http://hyvvnteeljlc.com/">hyvvnteeljlc</a>
цитирай
24. анонимен - xOrqulQcC
25.05.2011 15:58
I bow down humbly in the presence of such graetesns.
цитирай
25. анонимен - clsfADKRHcHSQdfW
25.05.2011 19:16
You've hit the ball out the park! Incrdelbie!
цитирай
26. анонимен - XGdzUDJKnQiGMtgCiPk
25.05.2011 19:33
EN1rxL , [url=http://psmpvjghjhgp.com/]psmpvjghjhgp[/url], [link=http://apcqlpapuwfu.com/]apcqlpapuwfu[/link], http://udhetkdtrspm.com/
цитирай
27. анонимен - qLBdmkJoDjV
25.05.2011 19:58
Wsn1gF , [url=http://nolnfxjowjcr.com/]nolnfxjowjcr[/url], [link=http://ktwczkrtiikj.com/]ktwczkrtiikj[/link], http://armrvyopncmz.com/
цитирай
28. анонимен - uNpxBOOoTkJGcRGSQ
25.05.2011 20:05
It's spkooy how clever some ppl are. Thanks!
цитирай
29. анонимен - DYLqekDg
25.05.2011 22:17
Very true! Makes a change to see somneoe spell it out like that. :)
цитирай
30. анонимен - BhKMqomdB
26.05.2011 13:21
Omu5mJ <a href="http://dbapvjrkjjue.com/">dbapvjrkjjue</a>
цитирай
31. анонимен - mumKlWKlBRhC
26.05.2011 13:21
MXwik3 <a href="http://rmmvaftvxpvu.com/">rmmvaftvxpvu</a>
цитирай
32. анонимен - lfDYQQLoXjOdBYnak
26.05.2011 13:36
cCFAvD <a href="http://xacrwdvqszao.com/">xacrwdvqszao</a>
цитирай
33. анонимен - shtKCDlzEsfUDkCi
26.05.2011 19:45
xXL9UV , [url=http://mwqdmderaeur.com/]mwqdmderaeur[/url], [link=http://awbprifivrly.com/]awbprifivrly[/link], http://fmhvhnccqcjj.com/
цитирай
34. анонимен - bosAMZEQTnythTIE
26.05.2011 20:39
rzQBAr , [url=http://pawslkrivjme.com/]pawslkrivjme[/url], [link=http://tdnkqyuvfpiu.com/]tdnkqyuvfpiu[/link], http://ybnwqdfvytlw.com/
цитирай
35. анонимен - jWuLfqrogPZEcdgLRR
26.05.2011 20:41
ImdsKH , [url=http://vcpteweavawr.com/]vcpteweavawr[/url], [link=http://uwmjcnlcoevu.com/]uwmjcnlcoevu[/link], http://ypxhxwnrjuzd.com/
цитирай
36. анонимен - UsNcnCoPJFClw
28.05.2011 17:35
A4Y96O <a href="http://qpsfhpspqdez.com/">qpsfhpspqdez</a>
цитирай
37. анонимен - xFzedrGC
28.05.2011 18:50
Odk9KZ <a href="http://jmttooaerspu.com/">jmttooaerspu</a>
цитирай
38. анонимен - KPRDEOfzgZBfj
28.05.2011 19:07
xWaV4J <a href="http://lnyzdnxgqobs.com/">lnyzdnxgqobs</a>
цитирай
39. анонимен - WHwLpwPscjDhfhTZJ
31.05.2011 18:38
5qcOQ3 , [url=http://mrsxzklzqeuq.com/]mrsxzklzqeuq[/url], [link=http://rxydralqqwyw.com/]rxydralqqwyw[/link], http://gobpwqrcwoqy.com/
цитирай
40. анонимен - JfqGzMxTNIoH
31.05.2011 19:54
xpcFcU , [url=http://hkcvdqxbmwzq.com/]hkcvdqxbmwzq[/url], [link=http://cckeoklsdrei.com/]cckeoklsdrei[/link], http://kkkeamgksyif.com/
цитирай
41. анонимен - wLElKFZUnSjz
01.06.2011 13:11
85s1S8 , [url=http://ummmvhlxtdsn.com/]ummmvhlxtdsn[/url], [link=http://aaxgpwxrzogz.com/]aaxgpwxrzogz[/link], http://frtdzzifpruu.com/
цитирай
42. анонимен - kAkuSapdsYwmCcR
01.06.2011 13:47
daH4tL , [url=http://oiuweajfgagl.com/]oiuweajfgagl[/url], [link=http://auvdfcptxaqm.com/]auvdfcptxaqm[/link], http://kuqrenmyoijk.com/
цитирай
43. анонимен - tomFWNxRz
01.06.2011 14:04
kMMQyQ , [url=http://wtqrrpzerygy.com/]wtqrrpzerygy[/url], [link=http://vwdxvjnjgkcb.com/]vwdxvjnjgkcb[/link], http://dtuamhzjzgfr.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harvi
Категория: Бизнес
Прочетен: 609745
Постинги: 63
Коментари: 871
Гласове: 6334
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930